43 avenços en la prevenció, el diagnòstic i el tractament de les malalties del cor impulsats per La Marató 2014

70 equips investigadors van rebre finançament de La Marató del 2014 per dur a terme 43 projectes enfocats a la prevenció, el diagnòstic i el tractament de les malalties del cor. Ara, la Fundació n'ha presentat uns resultats que impactaran sobre la qualitat i l'esperança de vida dels pacients en un simposi que, davant de l'alerta sanitària per la Covid-19, s'ha convertit en un webinari, conduït per les periodistes Mònica Terribas i Sílvia Cóppulo, presentadores de La Marató 2014 a la televisió i a la ràdio, respectivament.

En la primera part del webinari, presentada per la periodista Mònica Terribas, el director de la Fundació, Lluís Bernabé, ha destacat que:

"Malgrat les dificultats que ha provocat a escala mundial la pandèmia de la Covid-19, la Fundació no s'ha aturat i ha aconseguit, des del cor que tot ho mou, donar veu des de la distància als investigadors que han estat treballant amb els donatius de La Marató 2014, per fer que aquests cors segueixin funcionant. Els valors que defineixen aquest projecte solidari gràcies als ciutadans, com són l'esforç, l'emoció, confiança i solidaritat, són els que sempre ens encoratgen a superar nous reptes i els que ens han portat avui aquí, per retre comptes a la societat del que ells han fet possible."

Terribas ha moderat una taula rodona en què han intervingut dos dels 43 investigadors principals que van rebre finançament de La Marató del 2014: Marta Sitges, de l'Institut d'Investigació Biomèdica August Pi i Sunyer, i Toni Bayés, de l'Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol, que han valorat l'impacte en salut dels projectes que s'han fet.

Segons Bayés i Sitges, són molts els avenços rellevants que ha aportat la investigació impulsada per La Marató i que han contribuït a avançar en els reptes de la recerca en l'àmbit cardiovascular: el descobriment de noves molècules, totalment diferents de les que es coneixien fins ara, que permetran fer tractaments farmacològics innovadors; l'avenç en els tractaments i el coneixement de les causes de la fibril·lació auricular, l'arrítmia més freqüent en persones de més de 65 anys i causant d'ictus; la millora en el tractament i la reducció de les seqüeles de l'infart de miocardi; la identificació de paràmetres que facilitaran la detecció de pacients amb mal pronòstic en patologies com la insuficiència cardíaca i la síndrome coronària aguda i l'aprofundiment en les causes de la mort sobtada, una de les prioritats en recerca cardiovascular.

Dins d'aquests avenços, Bayés i Sitges han destacat molt especialment els resultats que es podran aplicar de forma immediata en el pacient, tot proporcionant una millora en la qualitat i l'esperança de vida. En són alguns exemples l'ús de l'ecografia de pulmó per al diagnòstic i seguiment de la insuficiència cardíaca en l'atenció primària, que ja és una realitat; els estudis de la dilatació d'aorta, que permetran identificar pacients de manera més precoç i exacta, i l'enginyeria de teixits per reduir la cicatriu de l'infart.

Sílvia Cóppulo ha presentat la segona part del webinari, en què ha fet un repàs pel lloc del web de La Marató on es troben els resultats de tots els projectes finançats amb els donatius de La Marató 2014. Cóppulo també ha entrevistat els músics Victòria Riba, Xavier Serrano (Palance) i Carles Gómez (Lexus), que s'han retrobat per interpretar "Que boig el món", peça musical que formava part del disc de La Marató del 2014.

 

 

RESULTATS DESTACATS DE LA RECERCA EN MALALTIES DEL COR IMPULSADA PER LA MARATÓ 2014

S'implementa un programa de monitoratge senzill i de baix cost per detectar les complicacions cardiovasculars després d'una intervenció quirúrgica
La Marató de TV3 ha fet possible que mitjançant la monitorització de la troponina T ultrasensible es puguin detectar les complicacions cardiovasculars i predir el risc de mortalitat al cap de 30 dies i d'un any després d'una intervenció major no cardíaca. Es tracta d'una prova senzilla, molt eficient i de baix cost per al sistema sanitari.
Dr. Pablo Alonso Coello
Institut de Recerca Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Primers bioimplants amb cèl·lules mare per regenerar el cor en un assaig clínic mundial
Gràcies a la recerca finançada per la Fundació La Marató de TV3, ja és possible regenerar un cor amb miocardiopatia hipertròfica mitjançant bioimplants de cèl·lules mesenquimàtiques. El desenvolupament dels bioimplants, que ja s'ha posat en marxa en un assaig clínic mundial, ofereix noves oportunitats per estudiar les malalties cardíaques, fer cribratge de nous fàrmacs i dissenyar noves teràpies basades en enginyeria de teixits més específiques per al pacient.
Dr. Antoni Bayés Genís
Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol

S'identifica la variant genètica implicada en la miocardiopatia arritmogènica de ventricle dret
En moltes ocasions, la mort sobtada és el primer símptoma de la miocardiopatia arritmogènica. Els fons de La Marató del 2014 han fet possible la identificació de la variant genètica responsable d'aquesta malaltia; a més d'ajudar en el diagnòstic clínic del pacient, permetrà també el diagnòstic precoç en tots aquells familiars portadors del gen, que tindran un risc més gran de tenir la malaltia i que, d'aquesta manera, podran seguir en revisions periòdiques.
Dr. Ramon Brugada Terradellas
Centre de Genètica Cardiovascular - Institut d'Investigació Biomèdica de Girona

S'avança en el coneixement del trombe responsable de l'infart de miocardi

L'infart agut de miocardi es produeix quan una artèria s'obstrueix a causa d'un trombe. L'objectiu d'aquest projecte, finançat amb els donatius del 2014, ha estat estudiar la formació i progressió d'aquest trombe amb una imatge de l'interior de l'artèria coronària, així com analitzar el mateix trombe. Els resultats obren noves estratègies terapèutiques inicials en el tractament inicial de pacients amb infart agut.
Dr. Àngel Ramon Cequier Fillat
Hospital Universitari de Bellvitge

S'identifiquen els factors de risc associats a la dilatació de l'aorta ascendent
L'estudi presentat amb motiu del Simposi de la Fundació ha posat de manifest la rellevància de la dilatació aòrtica com a complicació tardana de la malaltia i ha observat que és més freqüent en pacients homes, fumadors i que han rebut tractaments més curts per la manca de rebrots o d'activitat inflamatòria clínicament detectable.
Dra. M. Cinta Cid Xutglà
Institut d'Investigació Biomèdica August Pi i Sunyer

Provada l'eficiència d'una nova tècnica d'enginyeria de teixits cardíaca per a les seqüeles de l'infart
S'ha comprovat l'eficàcia d'un pedicle adipós autòleg per a la millora de la funció cardíaca en un assaig clínic fase I-II en pacients amb infart de miocardi. Amb la recerca finançada per La Marató també s'ha descobert la reducció de la resposta inflamatòria postinfart i l'augment de la vascularització de les matrius implantades a partir de vesícules extracel·lulars.
Dra. Carolina Gálvez Montón
Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol

S'avança en la prevenció de la malaltia coronària prematura augmentant el diagnòstic d'hipercolesterolèmia familiar

La hipercolesterolèmia familiar és la principal causa genètica de malaltia cardiovascular: ja des del naixement, els pacients presenten uns índexs elevats de colesterol que multipliquen, entre set i vuit vegades, el risc de tenir una malaltia cardiovascular abans dels 50 anys. Detectar la malaltia de forma precoç és essencial i, per això, en aquesta investigació, possible gràcies a La Marató 2014, s'ha desenvolupat un nou sistema de detecció a través del cribratge, alhora que s'ha aprofundit en el coneixement de les seves bases hereditàries i se n'ha fet una nova classificació clínica.
Dr. Lluís Masana Marín
Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili Reus - Reus

S'identifiquen nous biomarcadors per al diagnòstic precoç de la insuficiència renal en pacients amb insuficiència cardíaca aguda
L'aparició d'insuficiència renal en els pacients amb insuficiència cardíaca aguda s'associa amb un pitjor pronòstic i amb una major estada hospitalària. El finançament de la Fundació La Marató de TV3 ha permès identificar els biomarcadors associats a aquesta complicació, fet que es traduirà en una reducció del nombre de reingressos i en una disminució del cost sociosanitari derivat. Aquesta identificació també podria comportar canvis en el tractament per evitar la insuficiència renal i millorar el pronòstic en la insuficiència cardíaca aguda.
Dra. Teresa Padró Capmany
Fundació Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Es comprova que l'envelliment provoca un cúmul intracel·lular de productes tòxics que juguen un paper molt important en les insuficiències cardíaques

L'edat avançada s'associa a una major mesura d'infart i a un pitjor pronòstic. Aquest estudi ha observat com es produeix una acumulació de productes tòxics en els cardiomiòcits i que això es deu a un dèficit en el sistema d'eliminació dels precursors químics altament reactius. Els resultats de la recerca de La Marató 2014 obren la possibilitat de desenvolupar noves estratègies farmacològiques que ajudin a reduir la càrrega dels precursors químics.
Dra. Marisol Ruiz Meana
Institut de Recerca Hospital Universitari Vall d'Hebron

Descoberts nous paràmetres que podrien estar relacionats amb l'aparició de la fibril·lació auricular

Amb aquest estudi finançat per La Marató, s'han descobert una sèrie de paràmetres vinculats amb la hipertensió arterial elevada, les afectacions de les vàlvules del cor i, fins i tot, la pràctica de moltes hores d'exercici físic. Amb el seguiment corresponent, es podrien correlacionar tots aquests paràmetres i prevenir alguns esdeveniments cardiovasculars greus, com són l'ictus cerebral o l'infart agut de miocardi.
Dra. Marta Sitges Carreño
Institut d'Investigació Biomèdica August Pi i Sunyer

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut