El minimalisme, a "L'ofici de viure"

Menys és més: descobreix el plaer de viure amb l'imprescindible

Ets capaç de viure només amb l'imprescindible i desprendre't de les coses supèrflues? La filosofia del menys és més ha protagonitzat "L'ofici de viure"

Anna Garcia Lozano
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

El minimalisme és un estil de vida cada cop més popular que proposa quedar-se només amb els objectes essencials i també comprar amb consciència. Els seus defensors afirmen que, en cas contrari, els objectes que posseïm ens posseiexen. "L'ofici de viure" ens endinsa en la filosofia del menys és més al capítol sobre el minimalisme. Per entendre bé què representa aquesta manera de viure la vida, Gaspar Hernández conversa amb Anna Badia, una dissenyadora de moda que va deixar el palau on vivia per anar a viure en un espai de 25 m2; també amb l'antropòloga Isabel Calpe Rufat, que dona a conèixer la visió oriental dels espais i l'energia, i finalment amb la doctora en Psicologia Mila Cahue, que parla de la poca importància que hem de donar als objectes i al consum.

 

Anna Badia: "No el més barat és el que és més barat per a tothom"

L'Anna Badia treballava en el món de la moda fins que va prendre consciència de l'impacte que té aquesta indústria en el medi ambient. Després d'una forta crisi, va canviar de professió per dedicar-se al consum responsable. D'una casa de 250 m2 ha passat a viure en una petita cabana on només té el que considera essencial.

"El consum cal fer-lo amb aquelles marques que deixen una traçabilitat pel que fa al medi ambient dels recursos que estan fent servir per fer aquest producte i també qui l'està fent."

"Trobem molta varietat de preus, trobem moltes ofertes, i no el més barat és el que és més barat per a tothom. Potser és més barat per a tu en aquell moment determinat, però si ho mirem a escala global veurem que pot ser que hi hagi un nen treballant i que no pugui jugar perquè jo em pugui comprar una samarreta més barata... Hem de començar a tenir consciència d'això."

"Hi ha marques que la seva traçabilitat i el seu impacte l'expliquen el fet que les peces estan fetes amb cotó reciclat. Aquest cotó reciclat ja no necessita tanta aigua perquè el que estem fent és economia circular. És agafar un teixit que ja no ens serveix per al que estava fet, el desfem, el tornem a fer amb fil i tornem a aillar uns pantalons. Aquests pantalons em permeten poder anar amb texans i no sentir-me culpable per gastar 2.800 litres d'aigua."

 


Isabel Calpe Rufat: "És més important l'harmonia que el concepte d'ordre i desordre"

L'antropòloga Isabel Calpe Rufat és mestra de Qi Gong i és bona coneixedora de les tradicions orientals i d'aplicar el minimalisme a les estances i a la manera de viure des l'essència.

"És més important l'harmonia que el concepte d'ordre i desordre. Una persona que està envoltada de les seves coses en un aparent desordre potser s'hi troba confortable, i això li dona vida. En canvi, l'harmonia és un concepte superior. El que importa és que l'energia circuli de manera harmoniosa entre els objectes que formen l'espai, independentment de l'ordre."

"Les persones que viuen amb el cor obert, és igual si la casa està ordenada o desordenada. Si hi ha una bona energia, si els habitants de la casa estan alegres, són feliços en les seves vides, estan oberts a les experiències, flueixen amb les coses, aleshores estaran feliços en aquell espai i suposo que la casa estarà també feliç amb ells."

"M'agrada el minimalisme que parteix de la idea que podem viure amb l'essencial. És un mode de vida basat en la simplicitat, en la senzillesa, i em sembla fonamental i molt actual."

 

Mila Cahue: "Sempre te'n recordes dels bons moments, no de les coses"

A la psicòloga Mila Cahue se li va cremar la casa. En qüestió de minuts, van desaparèixer tots els seus records, totes les fotografies, fins i tot la roba que s'havia de posar l'endemà. Malgrat això, aquesta psicòloga continua defensant que els objectes no són el més important a la vida.

"Les coses no són rellevants. Vas aprenent que les coses tenen importància en la mesura que et van acompanyant a la vida. En la mesura que treuen el millor de tu. En la mesura que aporten alguna cosa positiva i t'ajuden a créixer. La resta és irrellevant. No necessitem tenir-ho. I és molt important que aprenguem a identificar-ho com més aviat millor per treure-ho de la nostra vida. No tot és necessari i, a vegades, quedem molt enganxats a les coses."

"Tenim necessitats emocionals... és cert que a vegades no és tant els objectes que comprem com la sensació que tenim de control de fer el que volem."

"Al final, quan marxem a l'altre barri, com dic jo, sempre te'n recordes dels bons moments, no de les coses, sinó dels moments que has viscut amb les persones que estimes."

Les altres veus del programa que conviden al minimalisme

"Moltes vegades estem orientats al tenir per omplir el ser. Els buits del ser que bàsicament són d'autoestima, d'autoconfiança i d'autoafirmació. Des d'aquí ens carreguem de coses, consumim des d'aquest capitalisme modern que ens propicia aquest consum per tapar aquest forat que, en realitat, és com un got amb un forat a baix i per més que hi tirem coses se'ns escapa."

Cris Bolívar

"Una de les grans tasques del nostre temps és aprendre a viure millor amb menys. Amb menys perquè el nivell de consum que tenim avui en dia és absolutament insostenible."

"Hi ha tot un moviment que s'anomena simplicitat voluntària. És a dir, viure de manera senzilla, de manera voluntària. I de fet hi ha molts casos de persones que fa 20 anys van deixar una feina molt ben pagada per anar a viure al camp i conrear un hort i fer una feina manual que els dona uns quants diners. I 20 anys després se senten molt millor que amb aquella vida estressant que tenien amb l'empresa o amb el que fos a la ciutat."

Jordi Pigem

"Molta gent compra coses que no necessita, amb diners que no té, per impressionar a qui no coneix o no li cau bé amb articles que finalment no farà servir mai de la vida."

Àlex Rovira

"Despreniment no és renúncia. Mai s'ha de renunciar, cal viure-ho tot, però intel·ligentment. Quan les coses es viuen amb intel·ligència es produeix el despreniment de tot el que és accessori, del que és formal, perquè la intel·ligència és la capacitat d'anar al que és essencial, a allò que és vertader, aleshores el despreniment és un acte natural."

Antonio Jorge Larruy

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut