Com ens hem sentit durant el confinament, al Facebook Live de "L'ofici de viure"

Fem balanç emocional del confinament

Ara que estem avançant en la desescalada, analitzem les conseqüències psicològiques i emocionals que han tingut el confinament i l'aïllament. Gaspar Hernàndez conversa amb els psicòlegs Mati Segura i Jordi Borràs
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
imatge

En el darrer Facebook Live de "L'ofici de Viure" s'ha fet balanç tant emocional com psicològic del confinament pel coronavirus. Els psicòlegs Mati Segura i Jordi Borràs han parlat d'algunes situacions que es poden trobar persones que han estat aïllades, familiars que han perdut éssers estimats o membres del personal sanitari.

 

"Tots hem d'aprendre a no tenir por del dolor i a saber consolar"
Mati Segura

"Ara que comencem a aixecar el cap, veiem seqüeles". La psicòloga assegura que "hi ha persones que ho han viscut bé, amb calma, ha estat positiu". Però també creu que "absolutament tots hem tingut moments de tristesa: des del festival de final decurs que no s'ha fet, el tancament del casal d'avis o l'adolescent que no ha vist el xicot o la xicota fins a situacions més desagradables". Tot i això, Mati Segura afirma que "haurem de fer-hi front".

A més, també ha enviat un missatge clar a les persones que es troben en una situació complicada: "Hem d'aprendre a donar ajuda però, sobretot, atrevir-se a demanar-la. Pot ser un amic, la parella, però no hem de tenir por a demanar ajuda".

"Portem molts dies que ens diuen que ens quedem a casa, i ara, en un moment que hem de sortir, és quan apareix l'ansietat. No és infreqüent: passa moltes vegades, que ens arriba al cap d'un temps del moment dramàtic".

Mati Segura ha reconegut que es va sentir "sense eines" durant el confinament: "Hi havia persones que quan sortien de treballar a l'hospital estaven soles a casa. Una de les eines que tens per parar el cop és buscar la família, els amics... I això no ho teníem".

 

"Ens hem trobat amb incerteses que ens han agafat per sorpresa"
Jordi Borràs

De la seva banda, el psicòleg Jordi Borràs ha dit que "ara hauran de començar a digerir la situació aquelles persones que han vist com perdien un familiar i no podien anar a l'enterrament".

"No havíem fet un màster per preparar-nos per a una situació com aquesta. El màster l'estem fent ara per primera vegada. La vida ens ho està ensenyant. Ens ha agafat per sorpresa i quan hi ha sorpresa, l'inconscient reacciona perquè hi ha moltes pors. Pors que tenen a veure amb la incertesa".

Borràs ha recomanat al personal sanitari "compartir els somnis que tenen": "És probable que comencin a tenir malsons relacionats amb les experiències que han viscut de forma molt explícita".

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut