Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Gent tòxica? Sí o no, a "L'ofici de viure"

Existeixen realment les persones tòxiques?

Hi ha qui defensa aferrissadament que ens hem d'allunyar de les persones tòxiques i hi ha qui diu que aquesta mena de persones no existeixen. Què seria una persona tòxica? Tothom pot ser tòxic?

Anna Garcia Lozano

S'han escrit molts llibres sobre les persones tòxiques. Existeixen? Doncs no hi ha acord. Hi ha qui diu que de cap manera podem qualificar una persona així, perquè tots hem estat tòxics alguna vegada sense voler-ho. D'altres, en canvi, no en tenen cap dubte: diuen que existeixen i que ens n'hem de protegir. El psicòlegs Tomàs Navarro, Assumpció Salat i Ignasi Morgado han donat la seva opinió a Gaspar Hernàndez a "L'ofici de viure" sobre les persones tòxiques.

Tomàs Navarro: "Sense cap mena de dubte, hi ha persones tòxiques"

El psicòleg Tomàs Navarro és dels que creuen que sí, que hi ha persones tòxiques i, de fet, les compara amb els bolets. Igual que mai no hem de menjar un bolet tòxic, hi ha persones de les quals ens hem d'allunyar, defensa.

"Odio que hi hagi gent que faci patir altra gent, de vegades per diversió, de vegades simplement per experimentar… Odio veure que gent extraordinària ha patit per culpa d'algú tòxic, i haver de remuntar-la dels abismes i de la baixa autoestima."  

"Hi ha gent que gaudeix amb el patiment aliè i fastiguejarà la fornera quan vagi a comprar el pa, va fastiguejar la seva mare, fastiguejarà el seu cap, fastiguejarà el seu company… I simplement, de vegades, ho fan per diversió."

"Les persones tòxiques tenen disfresses. Una és la de bona persona. Com pots desconfiar d'una bona persona? L'altra és la de ‘pobret'. Pobret, víctima, mira, tinc tanta mala sort, la vida m'ha anat tan malament… I l'altra disfressa és la de salvador, un perfil més egòlatra. ‘Gràcies a mi et puc ajudar'."

"Les persones tòxiques t'aïllen del teu entorn perquè no tinguis un element comparatiu. Si tu tens un element comparatiu, dius ‘ostres, m'està fent mal'. Et culpabilitzen, i tu tens la culpa de tot."

"Els maltractadors són tòxics. Compleixen tots els requisits: fan mal, no respecten i aïllen."

"També hi ha famílies tòxiques. I el problema són les famílies que són aparentment normals; sobretot, de portes enfora."

"Hem de tenir llibertat per triar amb qui gastem el temps. I això ho hem d'ensenyar als nostres fills. No cal que siguin amics de tothom. Perquè sovint confonem l'afabilitat i l'entrega amb una negació i aguantar el que vingui. Hem de ser selectius. De fet, si fóssim més selectius, menys tòxics hi hauria."


Assumpció Salat: "Parlar de persones tòxiques d'entrada és una falta de respecte"

La psicòloga i mestra Assumpció Salat té un punt de vista força diferent del de Tomàs Navarro. A Salat li agrada més parlar de matisos i diu que no es pot dir que una persona és tòxica o és sana perquè tots tenim una mica de tot.

"Pensar o parlar de persones tòxiques d'entrada és una falta de respecte. És també una actitud en què ens col·loquem també nosaltres com a víctimes. Víctimes del que fa, del que diu i de com es comporta aquella persona. Sortir d'aquest paradigma, sortir d'aquesta etiqueta potser ens ajudarà a funcionar de manera més eficaç i més eficient en la nostra vida i les nostres relacions."

"Més que famílies tòxiques diríem que hi ha famílies que encara no saben com fer-ho. Que estan en aquest estat immadur a l'hora de relacionar-se i tractar-se entre ells. I la immaduresa, la falta de recursos, la falta d'eines, la falta d'habilitats fa que entrem en comportaments amb els quals ens acabem fent mal els uns als altres a l'hora de relacionar-nos."

"Quan una persona em desequilibra emocionalment, qui necessita aquesta ajuda soc jo. És una persona que ens posa un repte, un repte que nosaltres, davant d'aquella situació, tenim la possibilitat d'aprendre. D'aprendre a fer-nos forts i a donar la resposta adequada."

"No hem de buscar les persones que ens ho posen difícil. I si podem apartar-nos d'elles, ens n'apartem. Però a vegades estan a la feina, a la família... I aquí és quan necessitem eines i recursos. Demanar ajuda és una actitud madura per sortir del malestar emocional que provoquen aquestes persones."


Ignasi Morgado: "Quan una persona té odi sostingut està sent tòxica cap a ella mateixa"

Ignacio Morgado és catedràtic de la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i treballa per entendre i combatre, des de la neurociència, les emocions corrosives o tòxiques que ens fan mal a nosaltres mateixos. És un tercer punt de vista: som tòxics amb nosaltres mateixos?

"Odiar tota la vida o envejar tota la vida acaba produint un mal similar al que produeix l'estrès. Perjudiquem el sistema immunològic i el cardiovascular i també el cervell. Es moren neurones, ho passem malament."

"Quan una persona té odi o una ràbia sostinguda en el temps cap a una altra persona està sent tòxica cap a ella mateixa."

"El que podem fer sempre és reaccionar de manera positiva a les nostres pròpies emocions corrosives. No podem evitar envejar una persona, però sí que podem evitar fer-li mal perquè l'envegem o parlar malament d'ella o intentar trobar el moment de complicar-li la vida. Qualsevol cosa dolenta que li poguéssim fer la podem evitar. L'enveja mateixa, no."

"Envejar no és desitjar el que té l'altre. Envejar és voler que l'altre no tingui el que té. Això és realment l'enveja. I per això, quan l'envejat fracassa, en aquell moment estàs molt content perquè es posa de manifest el que es diu ‘alegria maliciosa'. Quan al que enveges li van malament les coses."

"L'enveja, enveja, és dolenta, et fa sentir malament. I quan tu admires una altra persona no és que l'envegis. Llavors sí que t'agradaria tenir el que té l'altre, perquè penses que és bo. Però això no és enveja."

"Què hem de fer quan sentim ràbia, enveja o odi? Una primera cosa és pensar que la persona que odiem o que envegem és també una persona humana. Humanitzar-la. Una segona cosa que podem fer és pensar què guanyo jo envejant o odiant altres persones."


Persones tòxiques: dues veus més a favor

"Són persones que intenten rebaixar-te. Són persones que d'alguna manera intenten sentir-se superiors, perquè en realitat se senten inferiors."
Mònica Presta

"Podem identificar quines relacions xuclen energia i són perjudicials si parem atenció a com està el nostre cos. Podem valorar si després d'estar amb una persona estem cansats, si estem neguitosos, si estem en tensió, si ens sentim petits…"
Laura del Caño


Persones tòxiques: dues veus més en contra

"Quan som més dependents de les nostres pors o de les nostres tristeses, ens podem convertir en persones tòxiques. El nom, a mi especialment, no m'agrada gaire perquè sembla que es pugui encomanar alguna cosa, i això depèn del receptor."
Rosa Aragall

"Jo no crec que hi hagi persones tòxiques. Poden haver-hi comportaments tòxics, situacions tòxiques, paraules tòxiques. Però estigmatitzar una persona com a tòxica em sembla inadequat."
Àlex Rovira

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut