La gent no canvia? Trenquem el tòpic amb "L'ofici de viure"
"És impossible, la gent no canvia." Segur que has dit o has sentit aquesta afirmació un munt de vegades. És certa? Sembla que aquest tòpic, com molts altres, no és cert.
La gent no canvia? Trenquem el tòpic amb "L'ofici de viure"
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Creences limitadores, a "L'ofici de viure"

La gent no canvia? Trenquem el tòpic amb "L'ofici de viure"

"És impossible, la gent no canvia." Segur que has dit o has sentit aquesta afirmació un munt de vegades. És certa? Sembla que aquest tòpic, com molts altres, no és cert.

Anna Garcia Lozano

Hi ha una creença social molt estesa que diu que canviar és difícil. No se sap ben bé d'on ha sortit, però gairebé tothom la té molt interioritzada. És una creença limitadora i tots en tenim, tot i que moltes vegades no en som conscients. "No en sé", "no puc", "no m'ho mereixo", "qui m'estima em farà patir"... Són idees que hem anat repetint al llarg de la vida una i una altra vegada. "L'ofici de viure"s'ha preguntat com podem ser més conscients que tenim aquestes creences que ens limiten i, també, com les podem canviar. Perquè realment... és possible.

Quim Valls: "Si canviem la cal·ligrafia podem canviar les creences que ens limiten"

Quim Valls és un home polifacètic. És economista i professor universitari i va fer una tesi doctoral per demostrar, científicament, que si canviem la cal·ligrafia podem canviar les creences que ens limiten. Per fer la tesi va treballar amb 50 voluntaris durant 9 mesos i, segons explica, "els voluntaris van millorar en un 300% les seves fortaleses de caràcter. Van desenvolupar allò que la hipòtesi de la tesi predeia que era que desenvoluparien una personalitat líder. De líder natural". Però què són les creences limitadores?

"Una creença limitadora és una cosa que jo penso que no sé fer però que en realitat sé fer. Però que de petit, per alguna raó, he pensat que no seria capaç de fer, que no tinc aquella competència."

"Jo a la universitat faig classes de Matemàtiques a alumnes que el 80 o el 90% venen del batxillerat social. És a dir, es consideren de lletres o gairebé de lletres. És mentida. Jo he fet classe a 45.000 persones. No m'he trobat mai ningú de lletres. És una creença limitadora."

"Canviar creences limitadores, el que fa és empoderar-te. Quan t'empodera tu et creus capaç de fer coses que abans creies que eres incapaç de fer, que són les creences limitadores clarament."

"A mi la lletra 'f' m'ha canviat la vida. Va ser la primera prova que vaig tenir que el mètode funcionava."

 

 

Hermínia Gomà: "Totes les creences que comencen per 'no' ja ens estan limitant"

La psicòloga Hermínia Gomà també coneix molt bé les creences limitadores i creu que és important que cadascú miri d'atacar-les. El procés per fer-ho és començar destriant quines són més superficials per anar-les apartant i quedar-nos amb les més profundes, les que cal treballar més.

"Anem ordenant les creences com si fóssim una ceba o una nina russa. Primer tenim una sèrie de capes de creences més superficials i anem a alliberar-nos d'aquestes creences. Cada cop anirem aprofundint més. Fins que trobem la creença que ens ha donat identitat. Quan nosaltres diem d'anar al fons de la nina estem parlant d'aquella creença que jo vaig fer als dos anys, als tres anys… totes aquestes creences es van fer quan tu no tenies un llenguatge. És una percepció, una sensació i, a partir d'aquí, fas la teva hipòtesi de vida, que després s'ha de revisar."

"Hi ha moltes creences limitadores. Totes aquelles que comencen amb 'no'. No puc, no en sé, no val, no serveixo, no em mereixo… totes aquestes que porten aquest 'no' ja t'estan limitant."

"Hi ha creences que són molt socials, com, per exemple, 'els diners no fan la felicitat', 'si no estudies no trobaràs feina' o 'certes coses les dones no les podem fer'. Aquestes acostumen a ser més fàcils de desmuntar. Perquè en el fons no són ni nostres. Però vivim en un sistema on hi ha una sèrie de creences que com que no les analitzem i no en fem un escàner, les donem per vàlides."

"Ens identifiquem amb aquelles creences i opinions que tenen els altres envers nosaltres. Certes creences poden ser molt limitants i certes creences ens poden ajudar a ser les persones estupendes que som ara."

 

Vicent Oliver: "Si creiem que el canvi és difícil, el canvi serà difícil"

Una tècnica per canviar creences limitadores és la PNL: la programació neurolingüística. Vicent Oliver, de l'Institut Gestalt de Barcelona, n'és especialista. Defensa que per crear noves creences és absolutament necessari arrencar les velles.

"Hi ha una creença social molt difosa que diu que el canvi és difícil. No sé d'on ha sortit però la tenim molt ficada a dintre. I és clar, si creiem que el canvi és difícil, el canvi serà difícil."

"Hi ha moltes creences que les persones les podem instal·lar i les podem reforçar perquè ens acabin convencent. En el fons, una creença és un punt de vista. De la mateixa manera que hi ha el punt de vista de 'no puc', hi ha el punt de vista de 'sí puc'. I aprendre sempre vol dir agafar una cosa nova i deixar l'antiga."

"La vida és un constant aprenentatge. I aquesta és la filosofia de la PNL: segueix aprenent, aprenent, i no et quedis amb els aprenentatges antics. Ves-los canviant. Ves-los canviant cada vegada i actualitzant."

"Canviar el sistema del mapa mental personal és un art. I sempre dic, si pots fer-ho per tu mateix, endavant. I si no, truca a la porta que algú et doni un cop de mà, perquè val la pena actualitzar el mapa."

 

Tres reflexions més sobre les creences limitants

Antonio Jorge Larruy

"En la infantesa se'ns hipnotitza amb una idea equivocada de qui som. Se'ns fa creure que som un nen que no pot, un nen que no sap, un nen que no mereix.. I així vivim, buscant merèixer. El nen que no mereix està buscant que l'estimin... El que no sap està buscant demostrar que sí és. És una espiral que no té sortida."

Sergi Torres

"És molt important una observació profunda de la creença, perquè pugui descobrir primer que no soc el que crec, soc qui ho creu. Allà està la meva llibertat. Si soc qui ho creu, soc qui pot deixar de creure-ho."

Laura del Caño

"Ens limiten totes aquelles creences sobre nosaltres mateixos que tenen a veure amb la carència. I ens fan créixer totes aquelles creences cap a nosaltres mateixos que tenen a veure amb l'abundància."

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut