Obrir el cor
El programa s'ocupa dels bloquejos emocionals. Dona eines per gestionar i expressar emocions com la ràbia o la tristesa. I també per cultivar l'altruisme i la compassió.
Hi ha vegades que vivim situacions doloroses que ens fan tancar el cor per por de tornar a patir. La psicòloga Sònia Cervantes ens mostra com donar sortida a aquestes emocions.
D'altra banda, Xuan Lan comparteix com el ioga ens pot ajudar a ser més compassius i altruistes. La Xuan, de petita, era una nena tímida que s'amagava de la gent. Avui és tot un referent del món del ioga. Segons ella, el ioga ens pot ajudar a obrir-nos als altres gràcies a l'obertura física del cos.
I el periodista econòmic Enric Tintoré, des d'una mirada espiritual, parla de com amb petits actes de bondat quotidians podem transformar-nos a nosaltres i al nostre entorn.El programa s'ocupa dels bloquejos emocionals. Dona eines per gestionar i expressar emocions com la ràbia o la tristesa. I també per cultivar l'altruisme i la compassió. Hi ha vegades que vivim situacions doloroses que ens fan tancar el cor per por de tornar a patir. La psicòloga Sònia Cervantes ens mostra com donar sortida a aquestes emocions. D'altra banda, Xuan Lan comparteix com el ioga ens pot ajudar a ser més compassius i altruistes. La Xuan, de petita, era una nena tímida que s'amagava de la gent. Avui és tot un referent del món del ioga. Segons ella, el ioga ens pot ajudar a obrir-nos als altres gràcies a l'obertura física del cos. I el periodista econòmic Enric Tintoré, des d'una mirada espiritual, parla de com amb petits actes de bondat quotidians podem transformar-nos a nosaltres i al nostre entorn.
L'ofici de conviure
A causa de la pandèmia ens ha tocat aprendre més que mai l'ofici de conviure.
La psicòloga i experta en relacions sentimentals Sílvia Congost dona eines per teletreballar quan hem de compartir els espais de casa amb els fills i amb la parella. Com podem relacionar-nos amb més assertivitat? I com hem d'afrontar les discussions?
Pel mestre i guia espiritual Daniel Gabarró, conviure "és difícil i se n'ha d'aprendre". Daniel Gabarró explica a Gaspar Hernàndez com podem cultivar la mirada apreciativa i no esperar que les relacions siguin perfectes. I recorda que per estimar els altres primer hem d'aprendre a estimar-nos a nosaltres.
I el psicòleg esportiu Pep Marí compara una família amb un equip d'alt rendiment. Què podem aprendre dels equips esportius per millorar la convivència amb els de casa? Qui ha de ser el líder? I com hem de celebrar els èxits de cada membre per aconseguir ser una família cohesionada?A causa de la pandèmia ens ha tocat aprendre més que mai l'ofici de conviure. La psicòloga i experta en relacions sentimentals Sílvia Congost dona eines per teletreballar quan hem de compartir els espais de casa amb els fills i amb la parella. Com podem relacionar-nos amb més assertivitat? I com hem d'afrontar les discussions? Pel mestre i guia espiritual Daniel Gabarró, conviure "és difícil i se n'ha d'aprendre". Daniel Gabarró explica a Gaspar Hernàndez com podem cultivar la mirada apreciativa i no esperar que les relacions siguin perfectes. I recorda que per estimar els altres primer hem d'aprendre a estimar-nos a nosaltres. I el psicòleg esportiu Pep Marí compara una família amb un equip d'alt rendiment. Què podem aprendre dels equips esportius per millorar la convivència amb els de casa? Qui ha de ser el líder? I com hem de celebrar els èxits de cada membre per aconseguir ser una família cohesionada?
La incomoditat
Com podem conviure amb la incomoditat? Fins a quin punt els períodes d'incomoditat poden ser oportunitats per créixer?
De la incomoditat física i psicològica en parlem amb la piragüista olímpica Núria Vilarrubla. En Gaspar Hernàndez la visita al Parc Olímpic del Segre, a la Seu d'Urgell. La Núria navega en canoa per aigües braves i ha d'anar de genolls dins l'embarcació. Però la incomoditat més dura que ha d'afrontar és la gestió de les expectatives que hi ha a l'esport d'alt rendiment. La Núria cultiva l'atenció plena en les competicions. I explica que "la violència" de l'aigua li pot jugar a favor, si la sap aprofitar.
La crisi que ha esclatat a causa de la pandèmia és sinònim d'incomoditat per a molta gent. La caçatalents i advocada Arancha Ruiz explica la importància de descobrir el talent que tots tenim i de buscar solucions innovadores per donar resposta a aquesta època d'incertesa.
I el doctor Miquel Samarra, metge especialitzat en Medicina Esportiva, parla de l'anomenat "distrès" davant situacions excepcionals.Com podem conviure amb la incomoditat? Fins a quin punt els períodes d'incomoditat poden ser oportunitats per créixer? De la incomoditat física i psicològica en parlem amb la piragüista olímpica Núria Vilarrubla. En Gaspar Hernàndez la visita al Parc Olímpic del Segre, a la Seu d'Urgell. La Núria navega en canoa per aigües braves i ha d'anar de genolls dins l'embarcació. Però la incomoditat més dura que ha d'afrontar és la gestió de les expectatives que hi ha a l'esport d'alt rendiment. La Núria cultiva l'atenció plena en les competicions. I explica que "la violència" de l'aigua li pot jugar a favor, si la sap aprofitar. La crisi que ha esclatat a causa de la pandèmia és sinònim d'incomoditat per a molta gent. La caçatalents i advocada Arancha Ruiz explica la importància de descobrir el talent que tots tenim i de buscar solucions innovadores per donar resposta a aquesta època d'incertesa. I el doctor Miquel Samarra, metge especialitzat en Medicina Esportiva, parla de l'anomenat "distrès" davant situacions excepcionals.
El poder dels hàbits
El programa explica com crear nous hàbits, i mantenir-los en el temps.
La qualitat de la nostra vida depèn, en part, de la qualitat dels nostres hàbits.
Gaspar Hernàndez en comença parlant amb Xesco Espar, exentrenador d'handbol del Barça. En Xesco és partidari d'apujar de nivell pel que fa als nostres hàbits diaris. Diu que cal cultivar els hàbits del coratge, de l'ambició i de l'excel·lència, però també l'hàbit de ser millor persona cada dia.
La Mireia Grossmann és fisioterapeuta i ens anima a tenir l'hàbit de moure'ns cada dia una mica. Segons la Mireia, "quan sortim a fer una passejada ens brillen els ulls".
I la Marta Romo, pedagoga experta en neurociències, desmenteix el tòpic que per canviar un hàbit siguin necessaris 21 dies.El programa explica com crear nous hàbits, i mantenir-los en el temps. La qualitat de la nostra vida depèn, en part, de la qualitat dels nostres hàbits. Gaspar Hernàndez en comença parlant amb Xesco Espar, exentrenador d'handbol del Barça. En Xesco és partidari d'apujar de nivell pel que fa als nostres hàbits diaris. Diu que cal cultivar els hàbits del coratge, de l'ambició i de l'excel·lència, però també l'hàbit de ser millor persona cada dia. La Mireia Grossmann és fisioterapeuta i ens anima a tenir l'hàbit de moure'ns cada dia una mica. Segons la Mireia, "quan sortim a fer una passejada ens brillen els ulls". I la Marta Romo, pedagoga experta en neurociències, desmenteix el tòpic que per canviar un hàbit siguin necessaris 21 dies.
Adeu al perfeccionisme
El programa s'ocupa del perfeccionisme i l'autoexigència, en el tennis i en la vida.
Un excés de perfeccionisme ens pot portar a la paràlisi i a la frustració. Quin sentit té demanar a les coses o a les persones que siguin perfectes?
En parlem amb Toni Nadal, oncle i exentrenador del tennista Rafael Nadal. Segons Toni Nadal, la perfecció no existeix, i no va ser mai l'ideal que va perseguir el seu nebot a les competicions. El seu objectiu era intentar ser "cada dia una mica millor".
El psicòleg Antoni Bolinches convida en Gaspar Hernàndez a jugar el seu primer partit de tennis. I, com passa sovint, els inicis no són fàcils... Com podem gaudir del procés i no tant dels resultats? Com podem acceptar les nostres imperfeccions?
I la Laura Ribas, experta en màrqueting digital, explica la seva experiència com a emprenedora. El seu èxit ha estat possible gràcies a tractar-se amb compassió i no deixar-se atrapar pel perfeccionisme.El programa s'ocupa del perfeccionisme i l'autoexigència, en el tennis i en la vida. Un excés de perfeccionisme ens pot portar a la paràlisi i a la frustració. Quin sentit té demanar a les coses o a les persones que siguin perfectes? En parlem amb Toni Nadal, oncle i exentrenador del tennista Rafael Nadal. Segons Toni Nadal, la perfecció no existeix, i no va ser mai l'ideal que va perseguir el seu nebot a les competicions. El seu objectiu era intentar ser "cada dia una mica millor". El psicòleg Antoni Bolinches convida en Gaspar Hernàndez a jugar el seu primer partit de tennis. I, com passa sovint, els inicis no són fàcils... Com podem gaudir del procés i no tant dels resultats? Com podem acceptar les nostres imperfeccions? I la Laura Ribas, experta en màrqueting digital, explica la seva experiència com a emprenedora. El seu èxit ha estat possible gràcies a tractar-se amb compassió i no deixar-se atrapar pel perfeccionisme.
Moviment i estat d'ànim
La pandèmia ens ha fet més conscients que mai de la importància del moviment i l'exercici, no només per al nostre físic, sinó per al nostre estat d'ànim.
Gaspar Hernàndez comença parlant amb la psicòloga esportiva Patricia Ramírez, que explica els beneficis psicològics de practicar esport regularment. Com podem incorporar el moviment a les nostres vides? Patricia Ramírez dona eines per motivar-nos a posar-nos en marxa i no dialogar amb els pensaments "mandrosos".
La metgessa i experta en neurociència Rosa Casafont incideix en els canvis que es produeixen al nostre cervell quan practiquem exercici físic. El moviment modifica els nostres neurotransmissors i millora la memòria, la capacitat d'aprenentatge, l'empatia i la presa de decisions.
I l'osteòpata i fisioterapeuta David Ponce destaca la importància d'expressar les emocions.La pandèmia ens ha fet més conscients que mai de la importància del moviment i l'exercici, no només per al nostre físic, sinó per al nostre estat d'ànim. Gaspar Hernàndez comença parlant amb la psicòloga esportiva Patricia Ramírez, que explica els beneficis psicològics de practicar esport regularment. Com podem incorporar el moviment a les nostres vides? Patricia Ramírez dona eines per motivar-nos a posar-nos en marxa i no dialogar amb els pensaments "mandrosos". La metgessa i experta en neurociència Rosa Casafont incideix en els canvis que es produeixen al nostre cervell quan practiquem exercici físic. El moviment modifica els nostres neurotransmissors i millora la memòria, la capacitat d'aprenentatge, l'empatia i la presa de decisions. I l'osteòpata i fisioterapeuta David Ponce destaca la importància d'expressar les emocions.
Com podem tenir més coratge
El programa explica fins a quin punt es pot desenvolupar el coratge. Com en podem tenir més en èpoques d'adversitat o d'incertesa.
La primera protagonista del programa és Irene Villa, psicòloga i periodista. Als 12 anys va patir un greu atemptat d'ETA i va perdre les dues cames i tres dits de la mà esquerra. Però Irene Villa no ha volgut mai sentir-se una víctima ni viure des del ressentiment o el dolor. En lloc d'això, explica com podem apreciar el que tenim i enfocar-nos en l'agraïment i les ganes de viure.
Gaspar Hernàndez també conversa amb l'economista Fernando Trias de Bes, que parla de la por i de com fer-hi front. Fernando Trias de Bes diu que tots tenim més coratge del que ens pensem i que davant de qualsevol situació sempre hi ha alguna cosa que podem fer per seguir endavant.
I la psicòloga i mestra zen Laia Montserrat ens explica com podem connectar amb la nostra fortalesa interior a través del silenci i la meditació.El programa explica fins a quin punt es pot desenvolupar el coratge. Com en podem tenir més en èpoques d'adversitat o d'incertesa. La primera protagonista del programa és Irene Villa, psicòloga i periodista. Als 12 anys va patir un greu atemptat d'ETA i va perdre les dues cames i tres dits de la mà esquerra. Però Irene Villa no ha volgut mai sentir-se una víctima ni viure des del ressentiment o el dolor. En lloc d'això, explica com podem apreciar el que tenim i enfocar-nos en l'agraïment i les ganes de viure. Gaspar Hernàndez també conversa amb l'economista Fernando Trias de Bes, que parla de la por i de com fer-hi front. Fernando Trias de Bes diu que tots tenim més coratge del que ens pensem i que davant de qualsevol situació sempre hi ha alguna cosa que podem fer per seguir endavant. I la psicòloga i mestra zen Laia Montserrat ens explica com podem connectar amb la nostra fortalesa interior a través del silenci i la meditació.
Narcicisme i xarxes socials
El programa s'ocupa del narcisisme, un tret de personalitat que han accentuat les xarxes socials. Gaspar Hernàndez comença entrevistant la psicòloga Júlia Pascual, amb molts seguidors a les xarxes. Segons ella, cal evitar estigmatitzar el narcisisme, perquè tots ho som una mica.
El filòsof Jordi Pigem explica com les xarxes socials i la societat de consum han accentuat el narcisisme. Els nostres avantpassats estaven poc interessats a fer-se populars. Ho descobrim visitant amb Pigem el Museu Nacional de Catalunya.
El programa mostra com viu un grup d'adolescents la pressió social i la por de les crítiques quan pengen una foto als seus perfils.
I la psicòloga Elena Puig donarà eines per tenir més autoestima, sense haver d'estar pendents dels "likes" i l'aprovació dels altres.El programa s'ocupa del narcisisme, un tret de personalitat que han accentuat les xarxes socials. Gaspar Hernàndez comença entrevistant la psicòloga Júlia Pascual, amb molts seguidors a les xarxes. Segons ella, cal evitar estigmatitzar el narcisisme, perquè tots ho som una mica. El filòsof Jordi Pigem explica com les xarxes socials i la societat de consum han accentuat el narcisisme. Els nostres avantpassats estaven poc interessats a fer-se populars. Ho descobrim visitant amb Pigem el Museu Nacional de Catalunya. El programa mostra com viu un grup d'adolescents la pressió social i la por de les crítiques quan pengen una foto als seus perfils. I la psicòloga Elena Puig donarà eines per tenir més autoestima, sense haver d'estar pendents dels "likes" i l'aprovació dels altres.
La intel·ligència del cor
Gaspar Hernàndez parla amb el doctor Manel Ballester, cardiòleg, sobre la coherència cardíaca, la coherència de grup i les emocions que el cor no tolera bé. Amb la doctora Rosa Casafont, metgessa i especialista en neurociències, el programa es pregunta si hem de seguir el que ens diu el cor o la raó, i fins a quin punt estan interrelacionats el cor i el cervell. I, finalment, Gaspar Hernàndez conversa amb Concha Pinós, cofundadora del Centre d'Estudis Contemplatius, sobre la bondat: com la pràctica de la bondat beneficia el cervell segons les últimes investigacions neurocientífiques.
Gaspar Hernàndez parla amb el doctor Manel Ballester, cardiòleg, sobre la coherència cardíaca, la coherència de grup i les emocions que el cor no tolera bé. Amb la doctora Rosa Casafont, metgessa i especialista en neurociències, el programa es pregunta si hem de seguir el que ens diu el cor o la raó, i fins a quin punt estan interrelacionats el cor i el cervell. I, finalment, Gaspar Hernàndez conversa amb Concha Pinós, cofundadora del Centre d'Estudis Contemplatius, sobre la bondat: com la pràctica de la bondat beneficia el cervell segons les últimes investigacions neurocientífiques.
Psicologia per aprimar-nos
El programa ofereix eines psicològiques per cuidar la nostra salut i, si s'escau, perdre pes. Gaspar Hernàndez comença conversant amb el psicòleg Rafael Santandreu, per al qual l'objectiu no ha de ser aprimar-se, sinó estar en forma. Santandreu explica quina és la seva rutina diària al gimnàs, i com cuida la seva alimentació. De nutrició també en parla Maria Pilar Casanovas, partidària d'escoltar atentament el que ens demana el cos a través del "mindful eating", o alimentació conscient. La Maria Pilar va perdre més de 20 quilos canviant la seva manera de relacionar-se amb el menjar. Per acabar, el programa conversa amb la nutricionista Neus Elcacho sobre alimentació i emocions.
El programa ofereix eines psicològiques per cuidar la nostra salut i, si s'escau, perdre pes. Gaspar Hernàndez comença conversant amb el psicòleg Rafael Santandreu, per al qual l'objectiu no ha de ser aprimar-se, sinó estar en forma. Santandreu explica quina és la seva rutina diària al gimnàs, i com cuida la seva alimentació. De nutrició també en parla Maria Pilar Casanovas, partidària d'escoltar atentament el que ens demana el cos a través del "mindful eating", o alimentació conscient. La Maria Pilar va perdre més de 20 quilos canviant la seva manera de relacionar-se amb el menjar. Per acabar, el programa conversa amb la nutricionista Neus Elcacho sobre alimentació i emocions.
Banys de bosc
Gaspar Hernàndez fa un recorregut per diferents boscos i hi practica els anomenats "banys de bosc". Per començar, Josep Gordi, geògraf i professor de la Universitat de Girona, explica els beneficis de caminar i respirar envoltats d'arbres. Gaspar Hernàndez també entrevista Annette Lavrijsen, autora del llibre "Shinrin-yoku", que parla dels beneficis científicament demostrats d'aquesta tradició, i de com podem practicar-la en boscos pròxims a la ciutat. I, per acabar, Sergi Aynó, activista de la consciència global, parla de boscos i espiritualitat.
Gaspar Hernàndez fa un recorregut per diferents boscos i hi practica els anomenats "banys de bosc". Per començar, Josep Gordi, geògraf i professor de la Universitat de Girona, explica els beneficis de caminar i respirar envoltats d'arbres. Gaspar Hernàndez també entrevista Annette Lavrijsen, autora del llibre "Shinrin-yoku", que parla dels beneficis científicament demostrats d'aquesta tradició, i de com podem practicar-la en boscos pròxims a la ciutat. I, per acabar, Sergi Aynó, activista de la consciència global, parla de boscos i espiritualitat.
Com podem deixar de menjar-nos l'olla
Les preocupacions són el tema d'aquest programa. Com cal gestionar-les o, fins i tot, evitar-les. Gaspar Hernàndez comença conversant amb la doctora en Psicologia Jenny Moix, autora del llibre "Mi mente sin mí", que parla de l'anomenada "ment de mico", la ment que no para de saltar cap al passat i al futur. Gaspar Hernàndez continua el seu recorregut amb la monja budista Guen Lochani, que explica com es poden gestionar les preocupacions a través de la meditació. I l'últim entrevistat és Halil Bárcena, islamòleg, que explica el vincle entre el sufisme i el moment present, i com connecta ell amb el moment present a través de la música.
Les preocupacions són el tema d'aquest programa. Com cal gestionar-les o, fins i tot, evitar-les. Gaspar Hernàndez comença conversant amb la doctora en Psicologia Jenny Moix, autora del llibre "Mi mente sin mí", que parla de l'anomenada "ment de mico", la ment que no para de saltar cap al passat i al futur. Gaspar Hernàndez continua el seu recorregut amb la monja budista Guen Lochani, que explica com es poden gestionar les preocupacions a través de la meditació. I l'últim entrevistat és Halil Bárcena, islamòleg, que explica el vincle entre el sufisme i el moment present, i com connecta ell amb el moment present a través de la música.
Felicitat a la feina
És possible experimentar felicitat a la feina? Hauria de ser un objectiu? El programa comença conversant amb Pilar Jericó, empresària i conferenciant, que explica com podem realitzar-nos professionalment, i com ho va fer ella per sortir-se'n quan no tenia diners ni per arribar a final de mes. Gaspar Hernàndez també conversa amb la psicòloga i coach Joana Frigolé, que explica què podem fer quan la feina ens avorreix o se'ns fa feixuc el dia a dia. I el programa acaba amb les reflexions de Mercè Brey, llicenciada en Ciències Empresarials, que ha desenvolupat la seva carrera en l'àmbit de la internacionalització de les empreses i prioritza les relacions interpersonals.
És possible experimentar felicitat a la feina? Hauria de ser un objectiu? El programa comença conversant amb Pilar Jericó, empresària i conferenciant, que explica com podem realitzar-nos professionalment, i com ho va fer ella per sortir-se'n quan no tenia diners ni per arribar a final de mes. Gaspar Hernàndez també conversa amb la psicòloga i coach Joana Frigolé, que explica què podem fer quan la feina ens avorreix o se'ns fa feixuc el dia a dia. I el programa acaba amb les reflexions de Mercè Brey, llicenciada en Ciències Empresarials, que ha desenvolupat la seva carrera en l'àmbit de la internacionalització de les empreses i prioritza les relacions interpersonals.
L'art de perdonar
El programa s'endinsa en el perdó com a eina psicològica. El perdó com una eina perquè la persona estigui bé amb ella mateixa. Gaspar Hernàndez en parla amb Daniel Lumera, president de l'Escola Internacional del Perdó i professor universitari, que imparteix programes sobre el perdó en diferents presons del món. Lumera explica com el perdó ha suposat un gran alleujament per a moltes persones i també per a ell, ja que el va ajudar a superar una crisi personal en què ho va perdre gairebé tot. En Gaspar també parla del tema amb la psicòloga Núria Guinart i amb fra Marc Vallès, monjo del monestir de Poblet, per al qual perdonar és estimar.
El programa s'endinsa en el perdó com a eina psicològica. El perdó com una eina perquè la persona estigui bé amb ella mateixa. Gaspar Hernàndez en parla amb Daniel Lumera, president de l'Escola Internacional del Perdó i professor universitari, que imparteix programes sobre el perdó en diferents presons del món. Lumera explica com el perdó ha suposat un gran alleujament per a moltes persones i també per a ell, ja que el va ajudar a superar una crisi personal en què ho va perdre gairebé tot. En Gaspar també parla del tema amb la psicòloga Núria Guinart i amb fra Marc Vallès, monjo del monestir de Poblet, per al qual perdonar és estimar.
Atreveix-te a ser tu
El programa s'ocupa de l'autoconeixement i de com viure des de l'autenticitat. Gaspar Hernàndez comença parlant amb la pedagoga Eva Bach, per esbrinar fins a quin punt durant la infantesa som més nosaltres mateixos. El programa també parla amb el conferenciant Borja Vilaseca, que explica com va endinsar-se en el camí de l'autoconeixement i el creixement personal. Gaspar Hernàndez també conversa amb Joan Antoni Melé, banquer i impulsor de la banca ètica, que té una visió crítica sobre els valors actuals de la societat. L'apunt final del programa és de l'escriptor Josep Maria Espinàs, que sempre ha estat més interessat en el coneixement dels altres que no pas d'ell mateix.
El programa s'ocupa de l'autoconeixement i de com viure des de l'autenticitat. Gaspar Hernàndez comença parlant amb la pedagoga Eva Bach, per esbrinar fins a quin punt durant la infantesa som més nosaltres mateixos. El programa també parla amb el conferenciant Borja Vilaseca, que explica com va endinsar-se en el camí de l'autoconeixement i el creixement personal. Gaspar Hernàndez també conversa amb Joan Antoni Melé, banquer i impulsor de la banca ètica, que té una visió crítica sobre els valors actuals de la societat. L'apunt final del programa és de l'escriptor Josep Maria Espinàs, que sempre ha estat més interessat en el coneixement dels altres que no pas d'ell mateix.