El perdó, a "L'ofici de viure"

Aprèn a perdonar: un art necessari per viure lliure

"Perdonar no és oblidar. És buidar del passat el contingut del patiment", explica Daniel Lumera a "L'ofici de viure". El programa ha reflexionat sobre la necessitat de perdonar per poder ser lliure

Anna Garcia Lozano
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

L'ofici de viure s'ha centrat en el perdó com a eina psicològica, el perdó sense càstig ni sentiment de culpabilitat. Un perdó que serveix per sentir-se millor i que, per tant, més que una eina es pot dir que és més un art: l'art de perdonar. Gaspar Hernàndez ha parlat amb el professor Daniel Lumera, amb la psicòloga Núria Guinart i amb el monjo de Poblet fra Marc Vallès.

 

Daniel Lumera: "Perdonar no és oblidar"

L'italià Daniel Lumera s'ha convertit en un dels referents internacionals del perdó, un perdó que no té res a veure amb les religions. Ell presideix l'Escola Internacional del Perdó i és professor universitari a Girona i a Itàlia. La seva relació amb el perdó va començar amb una crisi de parella que li va trencar la vida l'any 2005. El pitjor és que ell pensava que tenia les eines per superar-ho i no era així.

"El que ho va trencar tot és que jo estava segur que tenia totes les tècniques, els estats interiors i la pau interior per controlar la crisi, i no va ser així. Tot el que jo feia només empitjorava la situació. Fins que un dia em vaig asseure sol a la meva habitació en la foscor i vaig començar a agrair el dolor i a agrair la soledat."

"Perdonar no és oblidar. És buidar del passat el contingut del patiment, però tenir-lo bé a la teva ment, perquè tot el que hem viscut té un do. Perdonar no és no reaccionar."

"El perdó és bàsicament revolucionar el nostre interior, és dir ‘no vull odiar'. Això no vol dir no actuar, no defensar-se, és fer-ho sense odi, sense ressentiment, sense por. És una revolució de la consciència."

"El perdó no és religió. És un valor laic que pertany a la humanitat."

"Si algú et fa la guitza, el primer que has de fer és acusar-lo, amb la intenció de perdonar-lo després. ‘Mira, et perdono perquè m'has fet molt de mal', li has de dir. I així vius la ràbia. És el primer pas (...). El pitjor que pots fer és rebutjar l'odi, perquè queda allà. En el moment que el vius, li permets que s'expressi però d'una manera controlada. Aleshores el comences a integrar."

"El segon pas és assumir la responsabilitat de l'odi que vius, de la ràbia que s'ha originat en un mateix. I el tercer, la gratitud, la compassió i la comprensió. És el necessari per no emmalaltir (...). I, finalment, el quart pas és l'amor. Això vol dir que el perdó és un procés que inclou, no exclou. Tu ets una part de mi."

 

Núria Guinart: "Per mi el perdó és llibertat"

El perdó és una de les principals eines que utilitza la psicòloga Núria Guinart a la seva consulta. Ella també va caure en un pou i es va adonar que el perdó era la millor manera de sortir-ne. Segons ella, perdonar és una de les claus per viure en llibertat.

"Jo vaig reconèixer que estava en un pou, que si no era feliç no tenia res, que vivia un patiment. A vegades és molt subtil, però una càrrega constant d'estar preocupant-te per la vida. I vaig veure que el perdó era tot el contrari, era donar-me l'oportunitat de viure des de la felicitat, des d'estar bé aquí, ara."

"Per mi el perdó és llibertat. És viure aquest moment, és viure el present, allà on ets."

"Als meus pacients els faig entendre que el perdó és canviar la forma de pensar i que això està totalment a la seva disposició, perquè són ells els que pensen de forma conflictiva i poden deixar de fer-ho."

"Realment, el que mobilitza el perdó és el desig, és la voluntat, són les ganes d'estar en pau. Ho has de voler per sobre de tot."

"El dolor és producte de la nostra manera de pensar. Nosaltres sentim dolor, patiment, no importa, allò que ens fa sentir malament és producte d'un sistema de pensament. Amb el perdó el que fem és alliberar aquests pensaments."

"Una de les grans mentides és que la por protegeix. L'únic que et pot protegir és l'amor. Mostrant defenses et quedes sol, et quedes cobert amb una capa de dolor que t'aïlla, t'aïlla de la vida, t'aïlla dels altres."

 

Fra Marc Vallès: "Jo et diria que estimessis més"

Tot i que "L'ofici de viure" se centra en l'art de perdonar sense connotacions religioses, el perdó és un concepte molt connotat per l'Església. Ho vulguem o no, d'entrada s'associa amb la religió. Per això Gaspar Hernàndez també viatja fins al monestir de Poblet i conversa amb fra Marc Vallès. Cal escoltar les seves paraules, però aquesta frase seva pot servir de resum:

"Jo no et recomanaria que perdonessis més sovint. Jo et diria que estimessis més. El que estima no perdona."

 

 

 

Últimes reflexions sobre la importància de perdonar
 

"El perdó probablement és l'acte més profund d'alliberament, d'humilitat i de grandesa d'una persona. Però també cal tenir memòria perquè, evidentment, no es repeteixi la circumstància o el vincle que ens ha portat amb un patiment que després ens hagi de portar a treballar altra vegada el procés del perdó."

"Si aprenguéssim a prendre'ns les coses no tan personalment podríem fer una alquímia molt més ràpida de tot allò que ens passa i podríem viure la vida amb mot més despreniment, molta més senzillesa, lleugeresa i no carregar tant l'ego, no carregar tant el personatge."

Àlex Rovira

 

"Hi ha una dita que diu: Si vols ser feliç un instant, venja't d'algú. Si vols ser feliç per sempre, perdona.'"

Olga Barceló

 

"La culpa, tant si culpem l'altre com si l'altre, que ha fet un dany, es culpa, és una manera de perseverar en l'error. En canvi, sent responsable puc agafar la responsabilitat de les meves accions i, a partir d'aquí, decideixo canviar."

Monia Presta

 

"Ens costa més de perdonar aquelles persones amb qui hem posat més expectatives de sentir-nos estimats i protegits, com poden ser els pares. En canvi, amb les persones que potser podem exercir una major generositat, per exemple si tenim fills, aquí ens juga a favor la generositat per poder perdonar."

Rosa Aragall

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut