Feina i coronavirus, al Facebook Live de "L'ofici de viure"

Afrontar les repercussions laborals en temps de coronavirus

El coronavirus ha generat una greu crisi sanitària però també deixa entreveure una crisi econòmica que tindrà conseqüències en la vida de milers de persones. Com podem afrontar les angoixes al voltant de la feina i l'economia? En parlem amb Pilar Jericó, Mercè Brey i Joana Frigolé

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

En aquests darrers mesos hem vist com el virus de la Covid-19 ha alterat la nostra salut i també la nostra forma de vida. Hem hagut d'aturar l'activitat professional i social per intentar evitar la propagació del coronavirus. I això té conseqüències sobre l'economia i la situació laboral de moltes persones. Al Facebook Live de l'"Ofici de Viure" del 12 de maig s'han donat algunes eines per afrontar aquesta situació d'incertesa econòmica.

"Ens en sortirem."

Joana Frigolé

 

Mercè Brey, diplomada en Ciències Empresarials, ha apuntat que "a banda de digerir l'impacte de la por a la malaltia i al patiment, haurem de digerir l'impacte de la crisi financera". I la psicòloga i coach Joana Frigolé ha volgut remarcar que "hem de continuar mantenint el missatge que, tot i que serà molt difícil, ens en sortirem. Hem de continuar fomentant la confiança, perquè és l'emoció que ens permetrà tirar endavant".

"Cal pensar en gran."

Pilar Jericó

 

Brey creu que aquesta situació econòmica pot ser un bon exemple de "canvi de model, on posem les persones al davant i no darrere dels objectius econòmics".

L'escriptora i doctora en Organització d'Empreses Pilar Jericó l'ha qualificat com "un nou renaixement", una "crisi més profunda" on caurem més ràpid pel nivell d'atur, però confia en la qualitat del sistema empresarial:

"El teletreball ha fet que tinguem un munt de possibilitats. Cal pensar en gran." "Un moment difícil és una oportunitat disfressada per mirar cap endins i per veure allò que realment som i cap a on ens volem dirigir."

L'escriptora apunta que en aquests moments hi ha dos camins a prendre, el del victimisme o el de la reflexió:

"El confinament ho tensa tot: tensa les relacions personals i ens tensa a nosaltres mateixos. Els ànims estan més crispats però és cert que -en aquestes decisions quan hi ha un moment emocional complicat- tenim dos camins. Un camí és continuar enfadats, situar-nos en el victimisme. I després hi ha l'altre camí: què puc aprendre jo de tot això? I, en el fons, qualsevol problema és una invitació en safata de plata per mirar dins nostre i per reflexionar i prendre decisions."

Pilar Jericó

 

Jericó destaca que la "nova normalitat" serà la incertesa:

"La por, que és aquella sensació que ens posseeix i ens domina tant, és important fer-la aterrar. I se la fa aterrar quan tu controles què depèn de tu. És una de les claus per controlar la por. Encara que sigui avui al matí: què faré quan acabi el dia?"

"No hi ha cap emprenedor que no tingui por. Tots els que emprenem ballem constantment entre la por i la confiança. I passem de l'eufòria a la desesperació. Aquesta variació és la que ens permet avançar. Al final, es tracta d'alimentar la teva confiança. Ves al teu passat, ves a buscar moments en els quals has estat espectacular, que has tingut gent que t'ha donat suport, obre alternatives i treu-te la idea del cap que emprendre és llençar-se per un barranc. Comença avui a fer un petit pas que et permeti acostar-te una mica a allò que busques: potser és una trucada o és fer la web."

Pilar Jericó

 

De la seva banda, Mercè Brey afirma:

"Hem de contestar quatre preguntes: què penses fer diferent? Com ho fas? Per què i per a què ho fas? Des d'on ho he de fer? Des del cor. Si contestes aquestes quatre preguntes, endavant, perquè tens projecte!"

Mercè Brey

 

I com ens podem reinventar professionalment? Pilar Jericó aconsella que la reinvenció professional ha de tenir diversos components:

"Recuperar vells somnis com a motor de força, allò que hauria volgut fer i no he fet. Escoltar diversos clients, interaccionar molt amb possibles clients o amb persones que et puguin donar ‘feedback' i no només tancar-nos a casa a pensar. Dir adeu a la nostàlgia, tot allò que va passar en el passat, passat està. Si un es reinventa enyorant com era la vida d'abans no tindrem força. Tindrem por, tristesa. En canvi, cal tornar a il·lusionar-nos."

Pilar Jericó

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut