Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Els consells emocionals de "L'ofici de viure"

Adeu al perfeccionisme, una actitud que frustra i paralitza

El perfeccionisme ens pot portar a la frustració, i per això ens hem preguntat: realment cal buscar la perfecció a l'hora de fer les coses? No és més important aprendre a viure el procés de crear-les que el resultat final?

Anna Garcia Lozano

Ningú no sap què és exactament, la perfecció, però és un ideal que ens pot portar a la paràlisi. I és que un excés de perfeccionisme pot provocar molta frustració. Aleshores... quin sentit té demanar a les coses o a les persones que siguin perfectes? "L'ofici de viure" ha qüestionat la recerca de la perfecció amb el psicòleg Antoni Bolinchesamb l'experta en màrqueting digital Laura Ribas i amb Toni Nadal, oncle i exentrenador del tenista Rafael Nadal.

 

Antoni Boliches: "El perfeccionisme té a veure amb la necessitat de ser estimats"

Antoni Bolinches és psicòleg clínic i sexòleg. És un referent per a les noves generacions de professionals de la psicologia, autor de nombrosos llibres i actualment és vicepresident de la Societat Catalana de Sexualitat. Ell parla d'aprendre a gaudir del procés i no tant dels resultats i d'aprendre a acceptar les nostres imperfeccions.

"Quina diferència hi ha entre el perfeccionisme i l'autoexigència? L'autoexigència té a veure amb el que creus que pots desenvolupar i vols estar al nivell de la teva millor versió. És un perfeccionisme ben entès que et porta a la maduresa i a la satisfacció amb allò que fas perquè ho fas de la millor manera possible."

"Fer les coses bé és bo per a tothom, ara, no estar mai content de com queden les coses és o bé perquè necessito autoafirmar-me, i aleshores intento fer les coses a un nivell que em resolguin la meva problemàtica existencial o el meu sentiment d'inferioritat, o perquè vull ser competitiu i vull ser millor que els altres. Però qui vol ser millor que els altres? Curiosament el que es troba per sota dels altres."

"Estem en un model competitiu. La gent es droga per guanyar una cursa, per córrer més, per arribar més alt o el nivell de perfecció psicoestètica fa que moltes dones s'operin el pit, altres que s'operin el nas. Crec que per vies naturals perfeccionar-nos i millorar-nos és bo. Forçar això fins al temps i al punt de no estar mai contents i de recórrer a sistemes que forcen la nostra naturalitat penso que és excessiu."

"El sexe és el motor que mou el món, deia Freud. I hi ha un altre gran motor: la necessitat de ser estimats. I el perfeccionisme té a veure amb la necessitat de ser estimats. Seré admirable, la gent em valorarà en positiu."

"Només pot ser menys perfeccionista la persona madura, perquè la persona que s'accepta a si mateixa, la que sap que està treballant al nivell de les seves possibilitats, ja fa les coses prou bé per no necessitar un nivell d'autoexigència que l'incapacita per estar content."

"Si tu veus que no jugues bé al futbol ja no vols ser com el Messi, si veus que no cantes bé ja no vols ser com el Serrat. Quan tu te n'adones que tens unes capacitats aleshores sí que has d'aplicar un principi d'automillorament que et porti a fer les coses de la millor manera possible, però no hem de caure en el perfeccionisme."

Antoni Bolinches, psicòleg clínic i sexòleg

 

Laura Ribas: "El gran antídot per al perfeccionisme és la compassió, és una forma de tractar-te amb tendresa"

Laura Ribas és experta en màrqueting online i empresària d'èxit a Internet. De la naturalitat i també la imperfecció n'ha fet bandera. El seu èxit ha estat possible gràcies a tractar-se amb compassió i no deixar-se atrapar pel perfeccionisme. Ella va posar en marxa el seu negoci en plena crisi, tant econòmica com personal. I se'n va sortir.

"Una crisi és un punt d'inflexió en la teva vida, marca un abans i un després, et qüestiones moltes coses, t'afecta molt l'autoestima, et sents molt perdedor. I m'agrada molt explicar-ho perquè la gent es pensa que quan algú veu que està triomfant o que li van bé les coses no ha passat mai per aquestes experiències i a mi m'agrada compartir-ho perquè la gent se senti identificada i vegi que també ho poden fer."

"No importa quanta estratègia sàpigues ni quin capital tinguis, si tu estàs bloquejat i estàs perfeccionista no ho faràs, no ho aconseguiràs."

"El problema del perfeccionisme o el que pretén aconseguir el perfeccionisme és fer una cosa lo més perfecta possible però la paradoxa és que precisament fas que no es materialitzi allò que tu vols. Hi ha molta gent que s'escuda amb el no està prou acabat, no és el moment, encara m'haig de preparar més o encara haig d'acabar no sé quina història i quina altra, i al final aquest producte doncs s'endarrereix o no acaba llançant-se."

"Els emprenedors que ho han aconseguit, no han estat precisament els que ho han fet més perfectes sinó els que ho han fet, els que no s'han deixat bloquejar."

"No només és perfeccionisme sinó també està molt vinculat amb la sensació de mereixement. La síndrome de l'impostor me la trobo amb clients per exemple que no s'atreveixen a cobrar segons quins preus i apujar preus. Fins i tot a vendre els seus serveis, se senten realment impostors."

"La forma de gestionar la síndrome de l'impostor és travessant l'aro de foc, fent allò que et fa por perquè així és com t'acostumes i te n'adones que no n'hi ha per tant, que has sobreviscut."

"El gran antídot per al perfeccionisme és la compassió. La compassió és una forma de tractar-te amb tendresa, amb amabilitat, amb bondat, és a dir, reconèixer com de difícil que està sent, el mèrit que està tenint, valida les teves emocions. Tens por? No m'estranya. Estàs insegur? Et sents perdut? Només faltaria. I llavors quan tu apliques compassió cap a tu mateix en els negocis respires millor, et relaxes i llavors et deixes de matxucar, de ser tan dur, i és quan pots seguir persistint i pots seguir lluitant cap als teus somnis."

Laura Ribas, empresària i experta en màrqueting online

 

Toni Nadal: "El meu ideal era superar-me"

Toni Nadal va ser 27 anys entrenador de tenis del seu nebot Rafael Nadal. Junts van guanyar més de 70 títols. Però Toni Nadal no combrega gens ni mica amb l'ideal de perfeccionisme. Segons ell, la perfecció no existeix i no va ser mai l'ideal que va perseguir el seu nebot a les competicions. El seu objectiu era intentar ser "cada dia una mica millor".

"Jo soc exigent perquè jo entenc que un no ho fa mai suficientment bé, perquè entenc que sempre es pot millorar i per altra banda, no crec en el perfeccionisme. Jo aquesta gent que cerca la perfecció, què cerca? Que després d'ell ja no hi hagi ningú que tingui la capacitat de fer-ho millor? Això no és possible. Tota la història, en qualsevol àmbit, s'ha anat avançant. Jo no sé la perfecció, perquè crec que és molt arrogant."

"Jo sempre estic a favor de tenir un ideal, però el meu ideal mai va ser guanyar Roland Garros o Wimbledon, el meu ideal era superar-me, superar molt."

"Jo del que m'he de preocupar és fer-ho jo lo millor possible, preparar-me el màxim possible i quan m'he preparat el màxim possible després crec que tindré opcions de victòria contra aquesta gent. Si no passa doncs no soc prou bo, he de seguir entrenant. De vegades a en Rafel no li sortien les coses.. De què et sorprens de fallar? Falla en Sampras, ha fallat en Börg, no fallaràs tu que ets més dolent que ell? Doncs no passa res, ho hem d'anar a intentar un poc més."

"Moltes vegades m'han associat amb la paraula esforç, jo crec que m‘haurien d'associar, crec, primer amb l'exigència i després amb la paraula conseqüència. Jo al meu nebot no li vaig demanar que entrenés cinc hores, li vaig demanar que fos conseqüent amb l'objectiu que ell s'havia marcat."

"Tota la vida vaig tenir una gran confiança en què en Rafel seria un gran jugador, des que ell tenia 7 anys, per què? Perquè és molt difícil fer res mitjanament bé o molt bé si tu no tens confiança que les coses aniran bé, sempre vaig tenir molta confiança, i li vaig demostrar a ell, tot i que jo li deia "no ets prou bo", sempre li vaig dir "però ho seràs".


Toni Nadal, entrenador de tenis

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut