L'"Ofici de viure" més felí per al Dia Internacional del Gat

10 coses que pots aprendre del teu gat (i cap és fer meeeeeeu)

Recuperem de l'arxiu de TV3alacarta el capítol "Lliçons de gats", on, de la mà de Gaspar Hernàndez, descobrim les bondats que podem adoptar del comportament dels felins.

Tenen pitjor premsa que els gossos -per allò que diuen que van a la seva-, però, segons afirma l'escriptor i músic Francesc Miralles, "un gat viu menys que una persona, però un dia d'un gat és un dia de llibertat". 

En la mitologia egípcia eren considerats déus; en la cultura celta, les bruixes s'acompanyaven d'ells per gaudir dels seus poders màgics. Encara avui dia, milers de persones arreu del món els adoren. Aquests són alguns dels motius.

1. La llibertat

La  independència i la llibertat són el primer tret que destaquen dels gats. Miralles, que ha escrit nombrosos llibres sobre gats, assegura que "els gossos tenen amos, i els gats, servents" -cosa per la qual, per conviure-hi, és necessari aprendre a tractar-los de tu a tu-.

El benefici d'aquest comportament: "no ser tan dependents dels altres", diu la psicòloga Jenni Moix.   

  "Els gossos tenen amos, i els gats, servents". Francesc Miralles, escriptor

 

2. La concentració

Qualsevol persona que convisqui amb un gat  o una gata sap que tenen un alt poder de concentració. La psicòloga Jenni Moix diu que és fàcil observar-ho quan intenten caçar una mosca. No deixen que els distregui res del que passa al seu voltant.  

"Fan una sola cosa alhora i la fan amb tota la seva atenció i amb tota la seva intenció". Jaume Fatjó, etòleg i veterinari

3. Viure en present

Els gats no arrosseguen el passat, ni pateixen per avançat, viuen senzillament el present. "Anticipen situacions de perill, però viuen el present", afirma l'etòleg Jaume Fatjó.

"Si llencen una pilota, les persones mirem primer enrere per veure des d'on arriba, el gat va endavant a agafar-la". Jaume Fatjó, etòleg i veterinari

4. Autoestima alta

Francesc Miralles destaca com un altre tret positiu l'alta autoestima que tenen els gats. "Un gat no pretén agradar als altres, el gat s'ho estalvia. Està al seu lloc, no s'humilia"

"Tenen capacitat d'estar bé per si mateixos, de ser feliços, una capacitat que hauríem d'adoptar les persones". Assumpció Salat, psicòloga

"Els psicòlegs veiem molta gent que té depressió perquè és massa dependent. Si fossin més gats, estarien més sans mentalment". Jenni Moix, doctora en Psicologia

5. Acceptar com són els altres

Miralles destaca que, tot i que sovint es comenti que són menys fidels al seus propietaris que els gossos, la seva alta autoestima no comporta que no sentin amor per ells. Puntualitza que estimen només si volen i a qui volen.

"El gat t'accepta tal com ets, no et jutja. Fins i tot pot ser molt maldestre i molt antipàtic i estimar-te  a tu més que a cap altra persona". Francesc Miralles

6. Tenir cura del seu cos

Un altre amants dels gats, el tenor Jaume Aragall, en destaca la netedat, la bona olor que fan. Però no només es netegen per fora, fan estiraments per mantenir-se també joves i flexibles per dins.

"Els mestres de ioga  van aprendre de la natura, del que fein els animals, coses com la postura del gat que abasta el moviment ondulant de tota la columna". Maria Glòria Enríquez, mestra de ioga 

7. Tenir cura del seu entorn

Un altre dels trets més definitoris dels felins és que són territorials, defensen i tenen cura del seu espai.  

"El que fa un gat és dormir, cuidar-se, netejar-se i, allò que és més important: buscar menjar perquè tenen esperit caçador.  També procuren que el seu territori estigui ben cuidat, que seria l'equivalent a cuidar la nostra llar". Francesc Miralles

8.  Aprendre a desconnectar

En temps de mòbils i emergències, una altra de les capacitats dels gats que pot ser útil a les persones és la de desconnectar. De fet, expliquen, se'ls utilitza en teràpies hospitalàries per combatre l'estrés per tractar nens amb autisme o persones amb Alzheimer, perquè el seu ronc baixa les constants vitals i provoca relaxació.

"El gat descansa de forma absoluta, es deconnecta molt del seu entorn". Francesc Miralles

9. Tenir paciència

La professora de ioga Maria Glòria Enríquez incideix també en la paciència, un tret de tot bon caçador, que ens pot ajudar a no precipitar-nos a l'hora de prendre decisions o d'actuar.  

"Un gat té paciència, no té pressa". Maria Glòria Enríquez, professora de ioga

10. Deixar-se admirar

I, com a animal adorat des de fa segles, el gat no pateix al ser observat de prop. Sap que pot seduir amb la mirada. Fins i tot s'han obert cafès a Barcelona on pots compartir una estona amb ells abans de decidir si ets capaç de conviure amb un felí sense que et sotmeti. 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut