Les recomanacions literàries d'Anna Guitart a "Els matins"

Literatura per entendre l'actualitat: del canvi climàtic a Tinder

Un llibre amb el canvi climàtic com a teló de fons per a qui estima el planeta, una història commovedora per als enamorats de les llibreries o una novel·la colpidora per a qui només s'estima a si mateix? Tres llibres recomanats per Anna Guitart, ideals per llegir aquesta setmana

Cada divendres, la periodista Anna Guitart porta a "Els matins" les recomanacions literàries de la setmana. Són llibres que per un motiu o un altre estan relacionats amb l'actualitat. A continuació, tres exemplars escollits, especialment, per llegir aquests dies:

 

1. "Solar",  el canvi climàtic i la ironia irresistible d'Ian McEwan

Aquesta setmana, s'ha sabut que les emissions de gasos que generen l'efecte hivernacle estan pujant a velocitat de vertigen (més d'un 2% en l'últim any), mentre s'ha celebrat la nova cimera del clima de Katowice, i diumenge s'emet un "30 minuts" dedicat al canvi climàtic.

La primera proposta literària de l'Anna Guitart és "Solar", i l'escriu un autor tan prolífic i conegut com Ian McEwan. Segons Guitart, la necessitat de McEwan d'escriure aquest llibre "va sorgir després d'un viatge al cercle polar àrtic amb una sèrie de científics preocupats pel canvi climàtic", però amb dificultats per posar-se d'acord entre ells. D'aquesta vivència personal surt un llibre crític i humorístic sobre els representants polítics i les polítiques ambientals. Serem capaços de treballar conjuntament per salvar el planeta?

 

 

Autor: Ian McEwan

Editorial: Empúries-Anagrama / Anagrama

Sinopsi: El protagonista d'aquest llibre és un personatge còmic, en Michael Beard, un físic guardonat amb un Premi Nobel, però que no se sap ben bé si és merescut o no. Passa per un moment complicat, quan el seu cinquè matrimoni fa aigües. Al descobrir que la seva dona li és infidel, el llibre esdevé una comèdia negra d'embolics, d'intriga al més pur estil Hitchcock, amb cadàver inclòs, en un món afectat pel gran canvi climàtic i el temut escalfament global.

Pàgines: 336

 

"Tot el llibre és un joc, un mica desolador i crític. Un mirall de la realitat",  Anna Guitart.

 

 

2. "Les nostres riqueses", de Kaother Adimi. Una declaració d'amor a Alger

La setmana que Borrell ha fet unes polèmiques declaracions sobre l'arribada dels colonitzadors i la història d'Amèrica, l'Anna ens proposa "Les nostres riqueses", una novel·la exquisida que repassa les últimes dècades d'Alger "amb amor".

Arran del tancament d'una especial i cosmopolita llibreria d'Alger, viatgem al passat per descobrir com la colonització va restringir l'educació, la manera de vestir i de parlar d'un poble, i va reduir a una anècdota les identitats i la seva història. El llibre ha consagrat a la seva autora, Kaouther Adimi,  a l'escena francesa i algeriana i ha obtingut el Premi Renaudot des Lycéens i el Premi de l'Estil, el 2017.

 

Autora: Kauther Adimi

Editorial: Periscopi / Libros de Asteroide

Pàgines: 192

Sinopsi: L'estiu del 2017, un estudiant rep l'encàrrec de buidar una petita llibreria d'Alger que s'ha de convertir en una botiga de bunyols. Kaouther Adimi barreja passat i present, realitat i ficció, per explicar-nos la història de la llibreria i editorial que va esdevenir punt de trobada d'autors com Saint-Exupéry i André Gide, i que va desafiar la censura publicant el primer text d'André Camus. Amb sensibilitat i destresa, l'autora guia el lector pels carrers d'una ciutat on un home somiava reunir totes les veus del Mediterrani.

 

 

3. L'hedonisme i la por d'envellir a "El retrat de Dorian Gray", d'Oscar Wilde

Aquests dies també ha sorprès la notícia d'un home que ha volgut canviar-se legalment l'edat, per passar de tenir 69 a 49 anys al sentir-se discriminat a Tinder. Inevitable recórrer als clàssics i recuperar "El retrat de Dorian Grey", d'Oscar Wilde. Un llibre que en els seus dies va rebre un èxit immediat, però que també va generar molta polèmica. Arran de les crítiques rebudes, Wilde va dir: "No hi ha llibres morals o immorals. Els llibres estan ben escrits o mal escrits. Res més".

Autor: Oscar Wilde

Editorial: Quaderns Crema / Literatura Random House

Pàgines: 328

Sinopsi: "El retrat de Dorian Gray" és un llibre d'Oscar Wilde extraordinàriament ben escrit. Dorian Grey és una ànima turmentada per la recerca de la joventut eterna i el plaer sense fi, que fa un pacte amb una força superior per evitar la decadència.

 

Cada divendres, a "Els matins", Anna Guitart ens porta les recomanacions literàries de la setmana, lligades a l'actualitat.

VÍDEOS RELACIONATS