#Taldiacomavui el 1994

L'incendi al Gran Teatre del Liceu fa 25 anys

Les espurnes d'un bufador dos operaris estaven fent servir a l'escenari van provocar un foc que va cremar el Gran Teatre del Liceu. Va ser el 31 de gener de 1994. Així vam informar a TV3 ara fa 25 anys.

Anna Garcia Lozano

31 de gener de 1994. Les petites espurnes d'un bufador que dos operaris fan servir a l'escenari del Liceu salten i cremen el cortinatge del Gran Teatre. El foc s'estén ràpidament per tota la sala. El sistema tallafocs resulta insuficient per aturar les flames. Els treballadors del teatre només tenen temps de salvar les obres d'art que hi ha al Cercle del Liceu. El foc va destruir completament el Gran Teatre del Liceu.

Les primeres imatges de foc i fum van ser captades pels estudiants de Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra. La facultat estava una mica més avall del Liceu i van ser els primers d'arribar. TV3 les va utilitzar per a algunes de les cròniques.

El magazín "La tarda és nostra", conduït per Josep Cuní, es va convertir en un programa especial sobre l'incendi. Cuní va conversar amb molts personatges rellevants que, d'una manera o altra, estaven relacionats amb el Liceu: la soprano Montserrat Caballé; el tenor Jaume Aragall; les escriptores Sílvia Soler i Mercè Alcocer, autores del llibre "Ramblejar"; el musicòleg Oriol Martorell o Sempronio, cronista de Barcelona.

Durant tot el matí només s'havien vist imatges de l'exterior del Liceu. A les sis de la tarda, els mitjans de comunicació van poder accedir dins el Gran Teatre i mostraven com el foc havia destruït absolutament tot l'edifici.

A la nit, Àngels Barceló i Carles Francino tancaven la jornada amb un especial informatiu que recollia totes les informacions al voltant de l'incendi del Gran Teatre del Liceu el 31 de gener de 1994.

El Liceu va reobrir les portes l'any 1999. Milers de persones van poder accedir a l'interior del recinte per veure el resultat de les obres de recuperació, que van durar 5 anys. TV3 els va acompanyar durant la primera jornada de portes obertes.

25 anys després, Carme Roldan al "Telenotícies" s'ha preguntat: si s'hagués fet a temps la reforma del Liceu, s'hauria pogut evitar l'incendi? 

 

Programació especial sobre el Liceu al 33, amb motiu del 25è aniversari de l'incendi

Coincidint amb el 25è aniversari de l'incendi de l'emblemàtic teatre d'òpera de Barcelona, dijous 31 de gener el canal 33 emet una programació especial sobre el Gran Teatre del Liceu. A les 22.45, el 33 recupera "Les veus del Liceu", un documental de Josep Rovira que recull declaracions de figures importants de la lírica, com Montserrat Caballé o Plácido Domingo, o l'arquitecte de la reconstrucció. Tot seguit, a les 23.55, el 33 recuperarà "La Rambla: secrets d'un escenari", un documental que, a través de l'escriptor Lluís Permanyer, recorre una Rambla inèdita.

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut