"Liceu a la fresca"
Dissabte, a les 21.55, al 33

"Liceu a la fresca": "Manon Lescaut", al 33 i a 305 localitzacions

Aquest migdia, s'ha presentat al Gran Teatre del Liceu de Barcelona la quarta edició del "Liceu a la fresca", que creix un 81% respecte a l'edició del 2017. La iniciativa s'expandeix a Portugal (Porto i Lisboa), Itàlia (Alguer) i França (Arles, Cotlliure, Morellàs, Perpinyà, Pesillà de la Ribera i Prats de Molló).

Aquest dissabte, 16 de juny, l'òpera "Manon Lescaut" es podrà seguir des de 305 localitzacions exteriors (300 municipis), gràcies a la transmissió que farà el 33, presentada per Carolina Rosich i Toni Puntí. Es tracta d'una activitat que permet acostar l'òpera a tots els ciutadans i municipis de Catalunya, així com altres indrets.

 

El 33 transmetrà en directe, a les 22.05, des de l'Arc del Triomf de Barcelona, l'òpera "Manon Lescaut", que fins al 22 de juny es representa al Gran Teatre Liceu de Barcelona. La transmissió també es podrà seguir simultàniament, a través de pantalles gegants, a 266  poblacions catalanes que s'han sumat a aquesta iniciativa, com Alella, Amposta, Banyoles, Begues, Cadaqués, Collbató, Flix, Figueres, Gelida, Girona, Igualada, la Seu d'Urgell, Lleida, Lloret de Mar, Manresa, Matadepera, Puigcerdà, Reus, Salou, Sant Cugat del Vallès, Solsona, Tarragona, Tortosa, Tremp, Valls o Vilassar de Mar.

Televisió de Catalunya s'encarregarà de la distribució a França, Itàlia i Catalunya; i RTVE, de la resta de l'estat espanyol. La ràdio i televisió de Portugal s'uneix al projecte i transmetrà l'òpera ‘Manon Lescaut', amb subtítols en portuguès.

Es tracta de la primera vegada que Liceu a la fresca traspassa fronteres, més enllà d'Espanya i Andorra, que són els territoris on es va projectar "Il trovatore", el 2017, incrementant el creixement un 45% a Catalunya i un 38% a la resta de l'Estat.

Els periodistes de TV3 Carolina Rosich i Toni Puntí seran els presentadors de la transmissió en directe i explicaran l'argument i els detalls de "Manon Lescaut" perquè els espectadors puguin entendre millor l'obra. Enguany, Barcelona tindrà quatre emplaçaments més des d'on es podrà seguir en directe l'òpera de Puccini: el Palau Robert, la plaça Salvador Seguí,  el Centre Cívic Sant Martí i la seu del districte de Nou Barris.

L'acord del Liceu i TV3 ja s'havia mantingut amb anterioritat i havia permès la difusió de grans produccions com  "Norma", el recital de Josep Carreras commemoratiu dels 50 anys del seu debut al Liceu, "Turandot", "Doña Francisquita", "Carmen", "La traviata" i "'Il trovatore". La voluntat de totes dues institucions és mantenir l'acord durant els pròxims anys i contribuir a la difusió operística.

La nova producció de "Manon Lescaut", de Puccini, serà la protagonista de la nit, amb un repartiment encapçalat per Liudmila Monastirska i Gregory Kunde, sota la batuta d'Emmanuel Villaume.

Punts de retransmissió

  • Total llocs de visualització: 305
  • Catalunya: 266 municipis (5 pantalles a Barcelona).
  • Resta de l'estat espanyol: 24 municipis (2 pantalles a Madrid)
  • Portugal: 2 municipis
  • França: 6 municipis
  • Andorra: 1
  • Itàlia: 1 municipi

 

"Manon Lescaut", de Giacomo Puccini

Passió, plaer i remordiment en una història sobre contradiccions i renúncies.

Inspirada en la novel·la homònima de l'abat Prévost, Puccini va obtenir, amb "Manon Lescaut", el primer gran triomf. La història de l'ascensió i caiguda de la cortesana Manon va ser escrita amb una música encisadora, fidel als principis del verisme i amb l'esquinçament precís en pàgines com la cèlebre ària «Sola, perduta, abbandonata» del quart acte.

Tres aclamats tenors, el nord-americà Gregory Kunde, el canari Jorge de León i el porto-riqueny Rafael Dávila, es reparteixen el paper de Des Grieux. A ells s'uneixen dues sopranos per al rol titular, la ucraïnesa Ludmyla Monastyrska i la italiana Maria Pia Piscitelli, totes dues de renom internacional.

El Liceu acull una nova coproducció entre el coliseu barceloní, el Palau de les Arts de València i el teatre San Carlo de Nàpols. L'acció ens situa en el context de la immigració de principis del segle XX amb el record d'Ellis Island com a rerefons.

 

"Liceu a la fresca", l'òpera a l'abast de tothom

Tots els assistents a la presentació d'avui han coincidit en la importància d'una iniciativa com "Liceu a la fresca", que permet acostar l'òpera a un ventall de públic més ampli.

"El 'Liceu a la fresca' és una festa de les ciutats i dels barris. Dins de les activitats que TV3 fa relacionades amb el món de la cultura, aquesta és una de les principals. N'hi ha d'altres d'interessants del món de la cultura, que estem intentant acostar dins de l'horari de màxima audiència de TV3, perquè considerem que difondre la cultura és un dels reptes i de les obligacions d'una televisió pública." - Vicent Sanchis, director de TV3

 

Anar al contingut