Maria Morera i Nicolle García són les protagonistes de "Libertad"
Maria Morera i Nicolle García són les protagonistes de "Libertad"
Amb la participació de TV3

"Libertad" arriba a les sales comercials

L'òpera prima de Clara Roquet, "Libertad", s'estrena als cinemes. La pel·lícula presenta la jove rebel i magnètica Libertad com la porta d'entrada a un estiu diferent per a la Nora. Juntes descobreixen un món en el qual la Nora se sent més lliure que mai.

"Libertad", de Clara Roquet, s'estrena a la gran pantalla el 19 de novembre.

La trama es desenvolupa durant un estiu a la Costa Brava en què, després de molt temps sense coincidir, la família Vidal passa les últimes vacances a la casa familiar amb l'àvia Àngela, que té Alzheimer avançat. Per primera vegada a la vida, la Nora, als 14 anys, sent que no troba el seu lloc: els jocs de nens li semblen ridículs i les converses dels adults encara li van grans. Però tot canvia amb l'arribada de la Libertad (15 anys), la filla de Rosana, la dona colombiana que té cura de la seva àvia.

Rebel i magnètica, la Libertad es converteix en la porta d'entrada a un estiu diferent per a la Nora, i les dues nenes ràpidament forgen una amistat intensa i desigual. Juntes surten de la bombolla de protecció i confort que suposa la casa familiar i descobreixen un món nou en el qual la Nora se sent més lliure que mai.

Provinent d'una família burgesa, la nova cineasta explica que "Libertad" és la continuació d'un viatge que va començar amb "El adiós". Aquest viatge l'ha dut a endinsar-se en una comunitat de dones, immigrants, de diferents països llatinoamericans, que viuen a Catalunya i que han deixat els seus fills i les seves mares per cuidar els fills i les mares d'altra gent.

"Quan la meva àvia es va posar malalta, la meva família va contractar una noia boliviana per cuidar-la. Es deia Claudia i era molt jove, tenia al voltant de 25 anys, tot i que per les seves experiències vitals semblava molt més gran. Havia tingut una filla, havia estat casada amb diferents homes, havia treballat en diferents països que no eren el seu i havia enterrat la seva mare.  Durant uns quants estius la seguia a tot arreu, la sentia explicar les seves històries d'amor, sexe i enyorança. Em va cuidar com si fos la seva pròpia filla, potser donant-me l'amor que li hauria agradat donar-li a ella. Fa dos anys, la història de la Claudia amb la meva àvia va inspirar el meu curtmetratge 'El adiós'."

"Libertad", el primer llargmetratge de la guionista i directora Clara Roquet (Vic, 1988), és una de les 26 pel·lícules europees que competeix als Premis de la Crítica Àrab al Cinema Europeu. Va inaugurar la 66 edició de la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid del 2021 i es va presentar a concurs dins la Secció Oficial de la Seminci. El film va tenir la seva première mundial a la Setmana de la Crítica de l'últim Festival de Canes -únic llargmetratge espanyol al certamen francès-, on va obtenir una calorosa acollida per part del públic i la crítica.

El llargmetratge suposa el salt al llargmetratge de Clara Roquet, que va iniciar la seva carrera com a guionista amb "S. L. (Família)", pel qual va rebre el Premi Especial del Jurat a la 8a edició dels Premis SGAE de Guió Julio Alejandro. El seu segon guió per a un llargmetratge va ser "10.000 km" (2014), també amb la participació de TV3, escrit en col·laboració amb el director Carlos Marques-Marcet i guanyador del Premi Goya de la categoria. El film va ser, a més a més, un de les tres finalistes per representar Espanya als Oscars d'aquell any. Ha estat la guionista de "Petra", escrita a quatre mans amb el director del film, Jaime Rosales, i d"Els dies que vindran", amb Carles Marques-Marcet.

La pel·lícula, una producció de Lastor Media i Avalon P. C., en coproducció amb Bulletproof Cupid (Bèlgica), amb el suport de MEDIA, ICAA, ICEC, Eurimages, TVE, TV3, Movistar+ i Catalan Films, està protagonitzada per Maria Morera ("La vida sense la Sara Amat") i Nicolle García en els papers de Nora i de Libertad. Un repartiment amb actrius de prestigi, com Nora Navas ("Pa negre", "Formentera Lady", "La vampira de Barcelona") i Vicky Peña, ("Olor de colònia", "Un berenar a Ginebra") i que completen Maria Rodríguez Soto ("100 metres", "La hija de un ladrón", "Els dies que vindran"), Carol Hurtado, David Selvas ("Amic amat"; "Contratiempo", "La Riera", "Les de l'hoquei"), Óscar Muñoz, Sergi Torrecilla ("13 dies d'octubre") i Mathilde Legrand.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut