Dissabte 31 d'octubre, Valladolid

Les coproduccions de TVC de "La Granja del Pas" i "Filosofia a la presó", premiades a Seminci

"La Granja del Pas", de Sílvia Munt, ha estat guardonada amb el Primer Premi de la secció "Tiempo de Historia" i i "Filosofia a la presó", de Gilbert Arroyo i Marc Parramon, amb el premi al millor documental nacional en la secció "Doc.España". Tots dos documentals s'emetran al programa de TV3 "Sense ficció".

La Semana Internacional de Cine de Valladolid, Seminci  va premiar dissabte dos documentals coproduïts per Televisió de Catalunya, "La Granja del Pas" i "Filosofia a la presó", les quals s'estrenaven en aquesta edició del festival.

 

"LA GRANJA DEL PAS"

L'últim documental de Sílvia Munt se centra en els afectats pels desnonaments i les activitats de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Sabadell. "La Granja del Pas" ha guanyat el Primer Premi de la secció "Tiempo de Historia" de Seminci "per la sobrietat expressiva i la qualitat narrativa amb què aconsegueix transmetre una notable informació d'alt contingut emocional, sobre un tema de tanta transcendència com és el problema dels desnonaments". En recollir el premi, Sílvia Munt va dedicar el premi a les persones que apareixen al documental i les moltes que malgrat que no hi surten, per desgràcia viuen la mateixa situació.

Sinopsi
La precarietat econòmica que estem vivint al nostre país ens sacseja cada dia, però la fredor de les xifres no pot explicar el patiment que estan suportant les persones que es troben en aquesta situació i, el que és més important encara, la transformació que en molts casos experimenten.
Després de conviure amb ells durant un any, la pel·lícula se centra en les històries humanes. Des del seu relat comparteix amb ells la seva veritat, on expliquen de manera senzilla i directa el seu dolorós camí, les seves experiències, les seves pors, però també l'alegria de tornar a creure en les seves pròpies forces; un viatge personal que trenca un mur atàvic a l'interior de qui ho escolta.
"La granja del pas" mostra una realitat d'on sorgeixen les preguntes més essencials, les profundes contradiccions d'una societat al límit de les seves forces, la necessitat de replantejar-se el futur i l'intens desig d'alliberar-se.

 

 

 

 

Fitxa tècnica
Direcció: Sílvia Munt
Guió: Sílvia Munt, Raquel Cors i Daniel Lacasa
Fotografia i muntatge: Daniel Lacasa
So: Nacho Ybarra
Producció: Sílvia Munt
Producció executiva: Ramon Madaula
Producció executiva TVC: Jordi Ambròs
Producció delegada TVC: Joan Pavon
Una producció d'Intent Produccions S.L. en coproducció amb TVC.

Sílvia Munt, directora
Actriu i directora de cinema i televisió. Va debutar com a actriu el 1977 i ha participat en més de cinquanta pel·lícules. Va ser guardonada amb dos Premis Goya com a actriu per "Alas de mariposa", de Juanma Bajo Ulloa, i per la direcció del Millor Curt Documental amb "Lalia".
Directora del llargmetratge "Pretextos" (2008), Premi a la Millor Direcció al Festival de Màlaga i de diverses TV movies, com "Mar de plástico" (2010), que va ser nominada als Premis Gaudí.
 

 

"FILOSOFIA A LA PRESÓ"

El documental de Gilbert Arroyo i Marc Parramon filmat al Centre Penitenciari Lledoners, prop de Manresa, va ser guardonat amb premi al millor documental nacional en la secció "Doc.España" per haver "aconseguit convertir un debat d'idees en una història plena d'emoció i rellevància".  A la gala de l'entrega dels premis, el codirector Marc Parramon va fer ressò de la situació d'un dels protagonistes del film, en José Luis Blanco. Després de 30 anys a la presó, n'havia sortit feia dues setmanes i necessitava feina.

"Filosofia a la presó" s'estrenarà el pròxim dimarts al programa "Sense ficció".

Sinopsi
Durant 11 setmanes, en una presó propera a Barcelona, set presos i set estudiants de Dret dialoguen durant hores sobre la seva experiència vital (la felicitat, l'amor, la por, la justícia, el sentit de la vida o la veritat) i sobre les possibilitats i dificultats de la reinserció. El documental permet seguir l'evolució de cada participant al llarg del procés, des de les reticències i prejudicis inicials fins a la comprensió que la veritat és complexa i no es pot reduir a un estereotip. Un retrat sense màscares de dos col·lectius valents que aposten per trencar la seva bombolla i entendre les raons de l'altre.


Fitxa tècnica
Direcció: Gilbert Arroyo i Marc Parramon
Guió: Gilbert Arroyo
Realització: Marc Parramon
Muntatge: Xavi Viñas
Producció: Anna Salvany
Direcció de producció: Pilar Razquin
Producció executiva: Joan Úbeda
Producció executiva TVC: Muntsa Tarrés
Direcció executiva TVC: Joan Salvat
Imatge: Marc Parramon, René Cortabitarte, Nando Gutiérrez, Xuban Intxausti, Oriol Llopis i Christian Serinyà
So directe: Gianni Tognarelli
Música original: Jordi Dalmau
Una producció de Media 3.14 en coproducció amb TVC i la col·laboració de l'Obra Social "La Caixa" i Esade Law School.

Gilbert Arroyo, director
(Orléans, França, 1970) Guionista i director de programes. Director de la sèrie "Con mis ojos" per a La2 de TVE, Premi Zapping 2014. Guionista del documental "El preu de volar" (TV3) i director i guionista de diversos programes de televisió de Media 3.14 per a Cuatro, La Sexta, Antena 3, Telemadrid i TV3. Forma part de l'equip de Media 3.14 des de l'any 2001. Anteriorment ha treballat com a guionista a TV3, a Ràdio Barcelona Cadena Ser, Gara Produccions i Produccions Quart, i com a redactor a Ediciones El Jueves.

Marc Parramon, director
(Manlleu, 1977) Realitzador i codirector d'"Injustícia Exprés: el cas Óscar Sánchez", guanyador de la Nimfa d'Or al millor documental al Festival de TV de Montecarlo 2015. Codirector del documental "Retorn a la terra lliure" (2008), que va participar en el Festival Memorimage de Reus. Realitzador a la productora independent Goroka, per a BarcelonaTV, Localia, TVC i TVE.



Més informació sobre el documental a Catalunya
Web Documentals TV3 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

Anar al contingut