El capità Enciam: el superheroi ecologista que va marcar una generació
Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny, els 66 capítols de "Les aventures del capità Enciam", estrenada fa 25 anys, s'incorporen íntegrament al servei de TV3 a la carta. Els consells ecològics que van marcar tota una generació no estaven, fins ara, a disposició del públic.
El capità Enciam: el superheroi ecologista que va marcar una generació
TV3 recupera a la carta "Les aventures del capità Enciam"

El capità Enciam: el superheroi ecologista que va marcar una generació

Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny, els 66 capítols de "Les aventures del capità Enciam", estrenada fa 25 anys, s'incorporen íntegrament al servei de TV3 a la carta. Els consells ecològics que van marcar tota una generació no estaven, fins ara, a disposició del públic.

Carles Claret
"Els petits canvis són poderosos", deia el capità Enciam
"Els petits canvis són poderosos", deia el capità Enciam

El 10 de gener del 1994, dins del "TN comarques", s'estrenava "Les aventures del capità Enciam", un miniespai de sensibilització en clau d'humor sobre la repercussió de les activitats de la vida quotidiana en el medi ambient.

El personatge el va crear l'empresa audiovisual Sargantana Voladora, dirigida per Miquel Calçada. Els 66 capítols de la sèrie abastaven temàtiques en quatre àmbits: natura i lleure, residus i reciclatge, aigua i energia, i contaminació.

Protagonitzada per l'actor Pep Parés, es va emetre de dilluns a divendres abans de les desconnexions informatives a les quatre províncies, i el cap de setmana, abans del "TN migdia". L'audiència mitjana dels consells del superheroi ecologista van tenir una àmplia repercussió, una mitjana de 307.000 espectadors i un 21,9% de quota.

Qui no recorda la frase "Els petits canvis són poderosos"?

De fet, al cap de 25 anys, la xarxa encara està plena de continguts d'aquest personatge emblemàtic interpretat per Pep Parés amb qui, reconeix l'actor, se sentia molt compromès. "El meu pare era pagès i sempre he viscut els problemes de contaminació de la terra amb una sensibilitat especial", explica.

Potser per això va fer tant seva la proclama amb què acabaven tots els capítols: "Els petits canvis són poderosos". La frase la va crear el biòleg Jordi Miralles, assessor científic de cada capítol de tres minuts de durada, un dels membres de l'equip bàsic de la sèrie, integrat, alhora, pels guionistes Joan Sol i Francesc Orteu, el realitzador Joan P. Riedweg i el productor Ferran Cera.

El capità Enciam era una paròdia dels superherois convencionals a partir d'una dramatització còmica. Ell era qui aportava la solució al problema d'hàbit ecològic que es plantejava en l'esquetx, sempre cap al seu antagonista, Blai Brossa, interpretat per l'actor i clown Claret Papiol.

El capità Enciam era una paròdia dels superherois convencionals. Aportava la solució al problema d'hàbit ecològic que es plantejava en un esquetx.

"El personatge," explica Parés, "partia de dos contrastos: ser capità i dir-se Enciam." O sigui, "graduació i normalitat, autoritat moral i nom de verdura, que és sinònim de menjar senzill i sa." Per l'intèrpret, "el capità Enciam no volia pas alliçonar ni renyar tothom que no actués bé, ans al contrari. Quan el Brossa feia les coses malament, raonava i li explicava què hi hauria guanyat si ho hagués fet correctament."

L'aportació de l'actor al superheroi ecologista va ser, diu el mateix Parés, "donar-li un to de persona de carrer, amb les idees clares. Sense jutjar ningú des d'un pedestal. L'humor va ser un bon aliat perquè la sèrie sortís rodona i atraient."

"El capità Enciam no volia alliçonar ni renyar tothom que no actués bé, ans al contrari. Quan el Brossa feia les coses malament, raonava i li explicava què hi hauria guanyat si ho hagués fet correctament." - Pep Parés

Un pioner de la lluita ecologista a la televisió

L'octubre del 2018, en la secció d'arqueologia televisiva de Mari Pau Huguet al programa "Tot es mou", la periodista va voler recordar la figura del capità Enciam com un pioner de la lluita contra la degradació del medi ambient per l'acció dels humans, a partir de retrats quotidians d'ecologia domèstica. Alguns problemes, tot i els avenços, no han canviat gaire. L'ús de les bosses de plàstic o l'excés de trànsit són temes recurrents de la sèrie i que avui dia encara estan d'actualitat.

Pep Parés confessa que del capità Enciam va aprendre a no enfadar-se mai amb ningú que embrutés, perquè, fent-ho, s'aconsegueix l'efecte contrari. "Quan vaig amb el cotxe i el de davant llença qualsevol cosa a terra", diu, "si el semàfor m'ho permet, baixo, recullo la deixalla i dic al conductor: ‘perdoni, li ha caigut això. Però no es preocupi, ja ho recullo jo, perquè la ciutat és més maca quan està neta!". Tot plegat, amb un somriure, com a la sèrie.

En l'últim quart de segle, Pep Parés troba que el personatge no ha acabat de desaparèixer mai. Encara hi ha qui el reconeix pel carrer, fins i tot  entre els joves. La raó és que "Les aventures del capità Enciam", durant tot aquest temps, han estat presents a moltes biblioteques en forma de DVD. Ara, a més a més, ho estan també al servei a la carta de TV3.

D'Oliana Molls al capità Enciam

Quan en van començar les emissions, Pep Parés ja era una cara coneguda en la ficció de TV3 després d'haver protagonitzat les sèries juvenils  "‘Oliana Molls a la recerca de l'astàleg de bronze' (1985), ‘Els casos insòlits d'Oliana Molls' (1986) i ‘Les aventures de Pol Nord' (1990). També havia dirigit tres edicions de la Pirena, la ruta blanca del Pirineu amb gossos de trineu i amb un fort contingut mediambiental, de promoció de les muntanyes i respecte pels animals", recorda l'actor.

L'actor Pep Parés a la sèrie "Oliana Molls"

 

Pep Parés ja era una cara coneguda a TV3 després d'haver interpretat la sèrie "Oliana Molls" a mitjans dels anys vuitanta.

El compromís de Pep Parés amb el medi ambient i l'amistat amb Miquel Calçada el van convertir en el candidat idoni per donar vida al capità Enciam i encapçalar la croada per preservar el planeta. Llavors, la lluita era ben viva... i avui continua vigent.

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut