TV3 suma premis a festivals internacionals

"Las niñas", "Uno para todos" i "Armugán", premiades al Festival de Cinema Espanyol de Nantes

El Festival de Cinema Espanyol de Nantes, que s'ha celebrat del 25 de març al 4 d'abril a la ciutat francesa, ha premiat "Las niñas", "Uno para todos" i "Armugán", totes tres amb participació de TV3

"Las niñas", una aposta pel cinema d'autor, dirigida i escrita per Pilar Palomero i protagonitzada per Andrea Fandos i Natalia de Molina, va ser premiada com a millor llargmetratge. El premi del públic a millor pel·lícula va ser per a "Uno para todos", dirigida per David Ilundain i protagonitzada per David Verdaguer, i "Armugán", del director i guionista Jo Sol, ha rebut el Premi Jules Verne, a millor film.

Si en aquests Gaudí tots han guanyat, tots hi guanyem
"Las niñas", protagonitzada per Andrea Fondos ("Las niñas")

"Las  niñas" es va estrenar mundialment al Festival Internacional de Cinema de Berlín, la Berlinale 2020. La Celia (Andrea Fandos) és una nena d'11 anys que estudia en un col·legi de monges a Saragossa i que viu amb la seva mare (Natalia de Molina). La Brisa (Zoe Arnao), una nova companya acabada d'arribar de Barcelona, l'empeny cap a una nova etapa en la seva vida: l'adolescència. En aquest viatge, a l'Espanya de l'Expo i dels Jocs Olímpics del 92, la Celia descobreix que la vida està feta de moltes veritats i algunes mentides.

La pel·lícula ha estat una de les més premiades en els últims festivals i convocatòries de premis. Els més recents són els Gaudí a la millor direcció, millor pel·lícula en llengua no catalana, millor so i millor fotografia, dels tretze premis a què optava i els Goya a millor pel·lícula, direcció novella, guió original i direcció de fotografia. També va guanyar les tres medalles als Premis CEC (millor direcció revelació, actriu revelació -Andrea Fandos- i guió original) i els tres premis als Feroz, (millor direcció, guió i pel·lícula dramàtica). D'altres de més destacats són la Bisnaga d'Or a la millor pel·lícula espanyola i la de Plata a la millor fotografia, al Festival de Màlaga del 2020 i el Premi Dunia Ayaso (concebut com a homenatge a la guionista i directora canària, traspassada fa cinc anys), a la 64 edició del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià, el Premi del Jurat al 23è BRIFF (Brussels International Film Festival), el premi al millor guió al CiBRA, al Festival de Toledo, i el premi a millor llargmetratge de ficció a la 26a edició dels Premis Cinematogràfics José María Forqué, per mencionar-ne alguns.

És una producció d'Inicia Films i BTeam Prods, que compta amb la participació de Ràdio Televisió Espanyola, Televisió de CatalunyaTelevisió d'Aragó i Movistar Plus, i amb el suport de l'ICAA i de l'ICEC. També té la participació del Programa Media i d'Ibermedia, del govern d'Aragó i l'Ajuntament de Saragossa

David Verdaguer a 'Uno para todos'
David Verdaguer a "Uno para todos"
 

"Uno para todos", l'última pel·lícula del director David Ilundain ("B de Bárcenas"), està interpretada per David Verdaguer ("Estiu 1993", "Els dies que vindran", "Tierra firme"), Clara Segura ("Una pistola en cada mano", "Nit i dia", "Porca misèria"), Patricia López Arnaiz ("La peste"), Betsy Túrnez ("El rei borni") i Ana Labordeta ("Planes para mañana") i un grup de 18 nens.  El film és una història de superació, d'esperança i de la necessitat de perdonar i de saber demanar perdó. Va guanyar la medalla CEC a millor actor protagonista i el Premi Cinema i Educació en Valors a la 26a edició dels Premis Cinematogràfics José María Forqué. Esta produïda per Inicia Films, Fasten Films, A Contracorriente Films, Bolo Audiovisual, Uno para todos AIE i Amalur AIE, amb la participació de TV3, TVE, Movistar+, Aragón TV i el suport d'ICAA, ICEC, Gobierno de Navarra i MEDIA Europa Creativa.

 
'Armugán', pel·lícula del director i guionista Jo Sol
'Armugán', pel·lícula del director i guionista Jo Sol

"Armugán", del director i guionista Jo Sol, rodada en blanc i negre i amb diàlegs en llengua aragonesa, busca recuperar la saviesa comunitària que va mantenir viva l'activitat dels "acabadors", persones que acompanyaven en el trànsit entre la vida i la mort i que formaven part de moltes cultures i pobles mediterranis. Està interpretat per l'actor i ballarí de dansa inclusiva Iñigo Martínez Sagastizabal i Gonzalo Cunill interpreta el seu company Anchel. El repartiment el completen les actrius Núria Prims ("Incerta Glòria", "Hache", "Historias del Kronen", "Hospital Central", "La vampira de Barcelona") i Núria Lloansí, actriu, ballarina, videoartista i performer, que del 2014 al 2018 ha format part de la companyia permanent del CDN de Montpeller, sota la direcció de Rodrigo García.

El llargmetratge ha guanyat el Premi Ecumènic del Jurat de la 24a edició del Tallinn Black Nights Festival, i el compositor Juanjo Javierre va obtenir el guardó a millor banda sonora.  Ès una coproducció de la Bendita Produce, productora audiovisual de Daniel Vergara, d'Osca, i Leo Dolgan, de Saragossa i de Shaktimetta Produccions. Té el suport del govern d'Aragó i la Diputació Provincial de Saragossa; la participació d'Aragón Televisión i TV3; la col·laboració de la Mostra de Cinema d'Ascaso, TuHuesca, Huesca la Magia del Cine, l'Associación Oscense de Realizadores i l'Ajuntament de Boltaña i el patrocini de l'Ajuntament d'Osca.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut