David Verdaguer, al centre, protagonista del film "Uno para todos"
David Verdaguer, al centre, protagonista del film "Uno para todos"
Pel·lícules participades per TV3

"Las niñas", "Sentimental" i "Uno para todos", guardonades als Premis CEC

La 76a edició dels Premis del Cercle d'Escriptors Cinematogràfics (CEC) ha concedit tres medalles a "Las niñas" i una a "Sentimental" i a "Uno para todos": un total de cinc medalles per a les pel·lícules participades per TV3

"Las niñas", de Pilar Palomero, ha aconseguit tres medalles als Premis CEC del 2021, per darrere de "La boda de la rosa", d'Icíar Bollaín ("Katmandú, un mirall al cel"), que n'ha obtingut sis. Millor direcció revelació, millor actriu revelació (Andrea Fandos) i millor guió original han estat per a "Las niñas", en una gala que s'ha fet telemàticament i que ha estat presentada per Carmen Santamaría ("Sky rojo")  i Jesús Gonzalez ("Madres"). Aquests premis es consideren l'antesala dels Goya, que es faran el 6 de març.

Amb nou nominacions als Goya i tretze als Gaudí, "Las niñas" continua recollint premis. Dels més importants, la Bisnaga d'Or a la millor pel·lícula espanyola i la de Plata a la millor fotografia, al Festival de Màlaga del 2020 i el Premi Dunia Ayaso (concebut com a homenatge a la guionista i directora canària, traspassada fa cinc anys), a la 64 edició del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià. Però també compta amb el Premi Feroz Puerta Oscura 2020 al millor llargmetratge de secció oficial, el Premi del Jurat al 23è BRIFF (Brussels International Film Festival), el Premi al millor guió al CiBRA, al Festival de Toledo i el premi a millor llargmetratge de ficció a la 26a edició dels Premis Cinematogràfics José María Forqué.

La pel·lícula la protagonitza la Celia (Andrea Fandos), una nena d'11 anys que estudia en un col·legi de monges a Saragossa i viu amb la seva mare (Natalia de Molina). La Brisa (Zoe Arnao), una nova companya acabada d'arribar de Barcelona, l'empeny cap a una nova etapa en la seva vida: l'adolescència. En aquest viatge a l'Espanya de l'Expo i dels Jocs Olímpics del 92, la Celia descobreix que la vida està feta de moltes veritats i algunes mentides.

És una producció d'Inicia Films i Bteam Prods. Compta amb la participació de Radiotelevisió Espanyola, Televisió de Catalunya, Televisió d'Aragó i Movistar Plus, i té el suport de l'ICAA i de l'ICEC. També hi participen el programa Media i d'Ibermedia, el govern d'Aragó i l'Ajuntament de Saragossa.

'Las niñas', protagonitzada per Andrea Fondos
"Las niñas", protagonitzada per Andrea Fondos

"Sentimental", de Cesc Gay, rep la medalla a millor guió adaptat que el jurat de la 76a edició dels Premis del Cercle d'Escriptors Cinematogràfics li ha concedit, per l'adaptació a cinema del text de la seva obra de teatre "Veïns de dalt".

L'última pel·lícula de Cesc Gay ("Truman", "Una pistola a cada mà", "Jet lag", "V.O.S."), gira al voltant d'en Julio (Javier Cámara) i l'Ana (Griselda Siciliani), una parella que fa més de quinze anys que són casats. Un matrimoni que ja no es mira ni es toca i que ha fet del combat diari el llenguatge i l'essència de la seva relació. Aquesta nit, l'Ana ha convidat els seus veïns Salva (Alberto San Juan) i Laura (Belén Cuesta) a sopar, una parella més jove que ells i que, des del primer dia, els han acollit amb molta amabilitat i simpatia, tot i que els seus "sorolls" nocturns s'han convertit en un malestar per al Julio i l'Ana... o potser en un estímul. Durant aquest sopar, els veïns seran causants i víctimes d'un tsunami amb una proposta inusual i sorprenent. Tots quatre no podran evitar una vetllada excessiva i catàrtica.

El llargmetratge està nominat a 5 Premis Goya i 8 Premis Gaudí, però Javier Cámara ja ha estat reconegut com a millor intèrpret masculí pel seu paper en aquesta pel·lícula en l'última edició dels Premis Cinematogràfics José Maria Forqué.

És una coproducció d'Imposible Films amb Sentimentalfilm AIE, i amb la participació de TV3, TVE i Movistar+.

'Sentimental', la pel·lícula de Cesc Gay que opta a cinc Goyas
"Sentimental", la pel·lícula de Cesc Gay que opta a cinc Goyas

"Uno para todos", de David Ilundain, aconsegueix la medalla a millor actor protagonista, la mateixa categoria a què està nominat als Premis Goya i als Gaudí. La pel·lícula també ha rebut el Premi Cinema i Educació en Valors a la 26a edició dels Premis Cinematogràfics José María Forqué.

El film ens introdueix en el món de l'ensenyança i ens transporta a un poble del tot desconegut per David Verdaguer ("Estiu 1993", "Els dies que vindran", "Tierra firme"), on va a fer de tutor de sisè de primària. Ell és l'Aleix, un professor que veu la necessitat d'integrar un alumne malalt a l'aula, però quan prova de fer-ho, es troba que cap dels seus companys no vol que torni a classe amb ells.

Clara Segura ("Una pistola en cada mano", "Nit i dia", "Porca misèria"), Patricia López Arnaiz ("La peste"), Ana Labordeta ("Planes para mañana") i Betsy Túrnez ("El rei borni"), també formen part el repartiment, igual que uns quants actors infantils no professionals. El guió el firmen Coral Cruz ("Incerta glòria") i Valentina Viso ("María y los demás"). Esta produïda per Inicia Films, Fasten Films, A Contracorriente Films, Bolo Audiovisual, Uno para todos AIE i Amalur AIE, amb la participació de TV3, TVE, Movistar+, Aragón TV i el suport d'ICAA, ICEC, el govern de Navarra i MEDIA Europa Creativa. La pel·lícula s'ha estrenat el 2020.

David Verdaguer, al centre, protagonista del film 'Uno pra todos'
David Verdaguer, al centre, protagonista del film "Uno para todos"

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut