Si en aquests Gaudí tots han guanyat, tots hi guanyem
"Las niñas", protagonitzada per Andrea Fondos
Les pel·lícules participades per TV3 premiades

"Las niñas" conquereix els Goya i s'endú quatre dels premis més desitjats

La pel·lícula dirigida per Pilar Palomero guanya el premi a millor pel·lícula, direcció novella, guió original i fotografia. "No matarás" i "Sentimental" en recullen un cadascuna. Totes tres compten amb la participació de TV3

Fins a tres vegades va pujar Pilar Palomero a l'escenari dels Goya durant la cerimònia de lliurament dels premis. Guardonada com a millor pel·lícula, "Las niñas" també es va endur el premi a millor direcció novella, guió original i direcció de fotografia, que va recollir Daniela Caíjas. Ha estat la primera vegada que el premi en aquesta categoria recau en una dona.

Amb 13 nominacions als Gaudí, "Las niñas" va ser la gran triomfadora de la nit, un lliurament de premis en què "No matarás", de David Victori, va aconseguir el premi a millor actor protagonista per a Mario Casas, i Alberto San Juan, el premi a millor actor secundari per "Sentimental", de Cesc Gay.

 

"Las niñas" la protagonitza la Celia (Andrea Fandos), una nena d'11 anys que estudia en un col·legi de monges a Saragossa i viu amb la seva mare (Natalia de Molina). La Brisa (Zoe Arnao), una nova companya acabada d'arribar de Barcelona, l'empeny cap a una nova etapa en la seva vida: l'adolescència. En aquest viatge, a l'Espanya de l'Expo i dels Jocs Olímpics del 92, la Celia descobreix que la vida està feta de moltes veritats i algunes mentides.

La pel·lícula ha estat una de les més premiades en els últims festivals i convocatòries de premis. Els més recents són les tres medalles als Premis CEC (millor direcció revelació, actriu revelació -Andrea Fandos- i guió original) i els tres premis als Feroz, (millor direcció, guió i pel·lícula dramàtica). D'altres de més destacats són la Bisnaga d'Or a la millor pel·lícula espanyola i la de Plata a la millor fotografia, al Festival de Màlaga del 2020 i el Premi Dunia Ayaso (concebut com a homenatge a la guionista i directora canària, traspassada fa cinc anys), a la 64 edició del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià, el Premi del Jurat al 23è BRIFF (Brussels International Film Festival), el premi al millor guió al CiBRA, al Festival de Toledo, i el premi a millor llargmetratge de ficció a la 26a edició dels Premis Cinematogràfics José María Forqué, per mencionar-ne alguns.

És una producció d'Inicia Films i Bteam Prods. Compta amb la participació de Radiotelevisió Espanyola, Televisió de Catalunya, Televisió d'Aragó i Movistar Plus, i té el suport de l'ICAA i de l'ICEC. També hi participen el programa Media i d'Ibermedia, el govern d'Aragó i l'Ajuntament de Saragossa.

'Las niñas', protagonitzada per Andrea Fondos
"Las niñas", protagonitzada per Andrea Fandos

 

Mario Casas ha estat premiat amb el Goya a millor actor protagonista per "No matarás", de David Victori. L'actor va rebre aquest mateix premi en els Feroz d'enguany i va estar nominat als Premis José María Forqué per aquesta mateixa categoria. També ha rebut el Premi Sant Jordi 2021 a millor actor en un llargmetratge espanyol.

Dani és Mario Casas ("El fotògraf de Mauthausen", "Contratiempo", "Ismael") a "No matarás", un bon noi que durant els últims anys de la seva vida s'ha dedicat a cuidar el seu pare malalt. Quan el seu pare es mor, decideix reprendre la seva vida i marxa a fer un viatge llarg en què coneix Mila (Milena Smit), una jove tan inquietant com inestable, que convertirà aquella nit en un autèntic malson. Les conseqüències d'aquella trobada portaran en David a tal extrem que es plantejarà coses que mai hauria pogut imaginar.

Completen el càsting la debutant Milena Smit, Elisabeth Larena (Laura), Fernando Valdivielso (Ray), Javier Mula (Berni), Aleix Muñoz (Delgado) i Andreu Kreutzer (Fornido). És una producció de FILMAX, amb la participació de TV3, TVE i Movistar.

 

 

"Sentimental", de Cesc Gay ("Truman", "Una pistola a cada mà", "Jet lag", "V.O.S.") ha rebut el premi a millor actor secundari per Alberto San Juan, que se suma a la recent medalla CEC a millor guió adaptat del jurat de la 76a edició dels Premis del Círculo de Escritores Cinematográficos. El llargmetratge està nominat a 8 Premis Gaudí, i Javier Cámara ja ha estat reconegut com a millor intèrpret masculí pel seu paper en aquesta pel·lícula en l'última edició dels Premis Cinematogràfics José María Forqué.

L'última pel·lícula de Cesc Gay ("Truman", "Una pistola a cada mà", "Jet lag", "V.O.S."), gira al voltant d'en Julio (Javier Cámara) i l'Ana (Griselda Siciliani), una parella que fa més de quinze anys que són casats. Un matrimoni que ja no es mira ni es toca i que ha fet del combat diari el llenguatge i l'essència de la seva relació. Aquesta nit, l'Ana ha convidat els seus veïns Salva (Alberto San Juan) i Laura (Belén Cuesta) a sopar, una parella més jove que ells i que, des del primer dia, els han acollit amb molta amabilitat i simpatia. Tot i que els seus "sorolls" nocturns s'han convertit en un malestar per al Julio i l'Ana... o potser en un estímul. Durant aquest sopar, els veïns seran causants i víctimes d'un tsunami amb una proposta inusual i sorprenent. Tots quatre no podran evitar una vetllada excessiva i catàrtica.

És una coproducció d'Imposible Films amb Sentimentalfilm AIE, i amb la participació de TV3, TVE i Movistar+.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut