Andrea Fandos i Natàlia Molina, en un escena de "Las niñas"
Andrea Fandos i Natàlia Molina, en un escena de "Las niñas"
Tres premis per l'òpera prima de Pilar Palomero

"Las niñas", amb participació de TV3, triomfa al FICAL

El llargmetratge "Las niñas", òpera prima de Pilar Palomero i amb participació de TV3, ha rebut el Premi al Millor Guió, a la Millor Direcció i a la Millor Òpera Prima al XIX Festival Internacional de Cinema d'Almeria, que s'ha fet del 14 al 21 de novembre.

El 22 de novembre es va tancar la dinovena edició del Festival Internacional de Cinema d'Almeria (FICAL). A la gala de lliurament de premis, la pel·lícula "Las niñas", amb participació de TV3, va ser la gran triomfadora en la categoria de llargmetratges. Es va endur tres premis: al Millor Llargmetratge; a la Millor Direcció -per a Pilar Palomero- i al Millor Guió, també per a Palomero.

La pel·lícula està protagonitzada per Andrea Fandos, la Celia, una nena d'11 anys que estudia en un col·legi de monges a Saragossa i viu amb la seva mare (Natalia de Molina). La Brisa, una nova companya acabada d'arribar de Barcelona, l'empeny cap a una nova etapa en la seva vida: l'adolescència. En aquest viatge, a l'Espanya de l'Expo i dels Jocs Olímpics del 92, la Celia descobreix que la vida està feta de moltes veritats i algunes mentides.

Una jove Andrea Fandos interpretant Cèlia, amb Natalia Molina al fons
Una jove Andrea Fandos interpretant Cèlia, amb Natalia Molina al fons

La pel·lícula, que es va estrenar el 4 de setembre del 2020,  es va endur el màxim guardó, la Bisnaga d'Or a la millor pel·lícula espanyola, al Festival de Màlaga, on també va rebre la Bisnaga de Plata a la millor fotografia i el Premi Feroz Puerta Oscura 2020 al millor llargmetratge de secció oficial. A banda, aquest any també ha guanyat el Premi Dunia Ayaso (concebut com a homenatge a la guionista i directora canària, traspassada fa cinc anys), a la 64 edició del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià, i el Premi del Jurat al 23è BRIFF (Brussels International Film Festival), i el Premi al Millor Guió al CiBRA Festival de Toledo. És una producció d'Inicia Films i Bteam Prods. Compta amb la participació de Radiotelevisió Espanyola, Televisió de Catalunya, Televisió d'Aragó i Movistar Plus, i té el suport de l'ICAA i de l'ICEC. També ha tingut la participació del Programa Media i d'Ibermedia, el govern d'Aragó i l'Ajuntament de Saragossa.

El cine català torna a triomfar a Màlaga amb 'Las Niñas' com a Millor Pel·lícula
Pilar Palomero, la directora de la pel·lícula 'Las niñas' (EFE / Jorge Zapata)

El FICAL és un certamen cinematogràfic impulsat per la Diputació d'Almeria que va néixer el 2003 com un festival centrat en els curtmetratges. L'èxit i la bona acollida de les primeres convocatòries el van consolidar com a festival de referència en el panorama nacional i internacional. Després de 18 edicions, el FICAL ja és un clàssic del panorama cinematogràfic estatal. En aquesta edició, amb un format mixt -online i presencial- adaptat a la nova situació, s'hi han presentat més de 2.000 curtmetratges i 100 òperes primes.

 

Anar al contingut