Una obra d'art participativa i col·lectiva

L'artista Muma omple de llum el Recinte Modernista de Sant Pau

12.000 espelmes van donar forma a l'escultura social que Muma va preparar per a La Marató: "Amb l'ajuda de tots". 170 voluntaris van participar en la creació d'aquesta obra d'art efímera, homenatge als que han viscut la Covid-19 en primera persona. Un moment molt especial que vam poder gaudir acompanyat de la música de la Gemma Humet

Una de les col·laboracions més especials d'aquesta edició de La Marató ens va arribar de la mà de l'artista de prestigi internacional Muma Soler, amb la seva obra d'art participativa "Amb l'ajuda de tots".

L'artista, que fa més de 20 anys que treballa el concepte d'escultura social, volia crear, per a aquesta ocasió, un gran rotllana feta amb milers de flames dansant al vent en homenatge a tots aquells que hi han posat el coll aquests darrers mesos: als
centres sanitaris, als treballadors i treballadores essencials; a tots aquells que han patit o que han perdut algú estimat.

L'espai triat per dur a terme l'acció va ser el Recinte Modernista de Sant Pau. Allà, amb l'ajut de 170 voluntaris, Muma va crear la seva obra amb un total de 12.000 espelmes enceses que van aconseguir un mecanisme òptic molt simple: canviar l'enllumenat. El resultat va ser espectacular.

Imatge de l'escultura social 'Amb l'ajuda de tots' creada als jardins del Recinte Modernista de Sant Pau
Imatge de l'escultura social 'Amb l'ajuda de tots' creada als jardins del Recinte Modernista de Sant Pau

Assaig general

Per preparar l'acció que vam poder veure, en directe, des del Recinte Modernista de Sant Pau, es va fer un assaig previ al Parc Central d'Igualada, epicentre de la primera onada de la pandèmia a Catalunya. Un parc amb un fort simbolisme perquè està situat just davant de l'Hospital d'Igualada.

Imatges del rodatge de l'assaig que es va fer a Igualada
Imatges del rodatge de l'assaig que es va fer a Igualada

Allà, la periodista Maria Fernández Vidal va poder conversar amb l'artista, que li va explicar el perquè de l'ús de les espelmes a l'hora de fer les seves creacions.

"L'espelma és una metàfora de la vida humana: té la mateixa fragilitat i és una bona manera d'explicar-nos a nosaltres mateixos que no som tan forts com ens pensem i que necessitem el coixí del col·lectiu."

També vam poder veure tots els preparatius i com els voluntaris s'organitzaven per donar forma a la rotllana il·luminada.
 


L'artista

Muma és un artista que treballa per tot Europa el concepte d'escultura social, és a dir, d'una obra d'art participativa i col·lectiva que té l'avantatge de considerar la preparació com un procés creatiu, com una part essencial del projecte.

Muma és un artista polifacètic que, a més d'una obra important en els àmbits de la pintura i el dibuix (present en diverses col·leccions internacionals), ha desenvolupat un pensament original en l'àmbit de l'escultura social (obres d'art participatives en les quals el procés és part integrant de l'obra), concretament amb la utilització del foc com a element plàstic.

El treball de Muma és deixar aflorar en nosaltres mateixos les reminiscències atàviques d'aquest foc primitiu i que ha deixat moltes empremtes en la cultura catalana.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut