Del 14 al 20 de novembre, Barcelona

L'Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona

Al festival es podran veure documentals internacionals, com l'últim treball de Sergei Loznitsa, "Austerlitz", i estrenes nacionals, com "La substància", de Lluís Galter, coproduït amb TV3. A més de l'atractiva programació, hi ha taules rodones, tallers i activitats organitzades en col·laboració amb universitats i escoles de cinema i jornades per a professionals.

La 23 edició del Festival de Cinema Independent de Barcelona, L'Alternativa se celebra a Barcelona del 14 al 20 de novembre. El certamen ofereix al públic i als professionals una oportunitat única de conèixer i gaudir de projeccions i activitats que aposten per la diversitat, la llibertat creativa, la innovació, el compromís ètic i estètic i la reflexió.

 

SECCIÓ OFICIAL

La secció oficial compta amb una cuidada selecció de cinema internacional contemporani amb 10 llargmetratges i 17 curtmetratges a competició (de ficció i no ficció). Hi competeixen els llargmetratges documentals "Heart of a dog" ("El cor d'una gossa"), de Laurie Anderson (Estats Units, 2015), que també inaugura el festival; "Behemoth", de Zhao Liang (França/Xina, 2015), "Bein gderot" ("Between Fences"), d'Avi Mograbi  (França/Israel, 2016), "Como me da la gana II", d'Ignacio Agüero (Xile, 2016), "Tempestad", de Tatiana Huezo (Mèxic, 2016), i "The Illinois Parables", de Deborah Stratman (Estats Units, 2016). Entre els curtmetratges a competició, hi ha el de la productora catalana El Cangrejo "Notes from Sometime, Later, Maybe" ("Notes des d'algun moment, més tard, potser"), dirigit per Roger Gómez i Dani Resines.

"Austerlitz", l'últim treball de l'aclamat Sergei Loznitsa, es projecta fora de competició en la sessió de clausura del festival, el diumenge 20 de novembre al Teatre CCCB.

 

 

SECCIONS PARAL·LELES

El festival programa una extensa retrospectiva a Maurice Pialat (1925-2003), un dels directors francesos més influents del cinema independent. Per primera vegada es podrà veure una retrospectiva de l'autor a Barcelona amb tots els seus llargmetratges, a més del curt "L'amour existe" i el documental biogràfic "Maurice Pialat, l'amour existe", que presentarà  Sylvie Pialat, viuda del realitzador, guionista i productora, alhora, del revelador documental sobre la vida i la carrera de Pialat, divendres, 18 de novembre, a la Filmoteca de Catalunya, a les 21.00. La sessió acabarà amb un debat sobre la figura de Pialat amb membres de l'Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics (ACCEC).

La secció paral·lela Panorama, dedicada als films de producció nacional, projecta un total de 22 films entre llargmetratges i curtmetratges. Es podran veure els següents llargmetratges documentals amb producció o coproducció catalana: "El monstruo en la piedra", d'Ignasi Duarte (França, 2016), "Inmortal", d'Homer Etminani (Colòmbia/Espanya, 2016),  "Las más macabras de las vidas", de Kikol Grau (Espanya, 2015), "Oncle Bernard. L'Anti-leçon d'économie" ("Oncle Bernard. L'antilliçó d'economia"), de Richard Brouillette (Canadà/Espanya, 2015, produït per Les films du passeur i Ando Liado S.L.U), "The Father's Chair" ("La cadira del vostre pare"), d'Álex Lora i Antonio Tibaldi (Espanya/Estats Units/Itàlia, 2015, produït per Inicia Films, GraffitiDoc i No Permits Produktions) i "CC1682", de David Reznak (Espanya/França, 2016, produït per Corte y Confección de Películas SL i Cinedoc). El director i la tècnica de so Gloria Oyarzabal presentaran la projecció dimecres, 16 de novembre, al Teatre CCCB, a les 17.00. Serà l'estrena del documental a Espanya.

Aquesta secció estrena a Catalunya "La substància", després del seu pas pel Festival de Cine Europeu de Sevilla. (Espanya, 2016, produït per Lastor Media, Mallerich Films Paco Poch, Paco Poch Cinema, Alina film Sàrl, Les Films Cathares en coproducció amb TV3 i la participació de RTVE). El director, Lluís Galter, presentarà la pel·lícula divendres, 18 de novembre, al Teatre CCCB, a les 21.45. Pròximament participarà també en el Temporada Alta, el Festival de Tardor de Catalunya i s'estrenarà en sales comercials el 8 de desembre.

 

 

La secció Panorama estrena el curtmetratge "Sin título. Segundo movimiento", de Julio Lamaña i Richard Perea, la segona part de "Sin título", que es va presentar a L'Alternativa 2015.

A L'Alternativa Hall també trobareu documentals i propostes interessants, com el documental "Arreta", "Hall Enfoca: Turisme de masses", amb una extensa programació gratuïta al voltant d'aquesta problemàtica al hall del CCCB, que inclou projeccions, conferències i debats.

 

PROFESSIONALS

L'àrea professional del festival organitza jornades per a professionals i assessorament de projectes divendres, 18 de novembre. Al matí, a la 7a Jornada de L'Alternativa Professionals, intervindran diversos professionals vinculats al gènere documental, com Jordi Ambròs, responsable de Coproduccions Documentals de TV3 i director del programa del 33 "El documental", Rebecca Ashdown, "freelance impact Producer", o el cineasta i periodista Samuel Alarcón. A la tarda, tindrà lloc la 4a edició de Mentoring Projects, sessions d'assessorament amb professionals de la indústria cinematogràfica. El dia anterior, dijous, 17 de novembre, se celebra el III Pitching Forum del GAC.

 

ACTIVITATS

Dins la secció "Escoles de cinema", la sessió "La realitat expandida" aborda les noves tècniques del documental interactiu en realitat virtual. La conferència anirà a càrrec de Jimena Torno, directora del webdoc interactiu en 360º "La Vampira del Raval", realitzat en el curs 2015-2016 del Màster en Teoria i Pràctica del Documental Creatiu de la UAB i Taller Estampa.

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals &
Anar al contingut