Es roda a Arenys

Visita al rodatge de "Laia", una coproducció de TV3 basada en la novel·la de Salvador Espriu

Miranda Gas, Ivan Benet, Roger Casamajor, Miquel Fernández, Clàudia Benito, Anna Casas i Joan Crosas són els protagonistes del telefilm dirigit per Lluís Danés
Miranda Gas (Laia), Ivan Benet (Quelot) i Roger Casamajor (Esteve) personatges de "Laia"

Miranda Gas (Laia), Ivan Benet (Quelot) i Roger Casamajor (Esteve) personatges de "Laia"

La pel·lícula és una coproducció de TV3 i Brutal Media basada en la novel·la de Salvador Espriu, amb guió de Lluís Arcarazo i Maria Jaén.

Miranda Gas (Laia), Ivan Benet (Quelot), Roger Casamajor (Esteve), Miquel Fernández (Anton), Clàudia Benito (Anneta), Anna Casas (Paulina) i Joan Crosas (Fenoses) són els protagonistes de la "TV movie", que es rodarà en tres setmanes i es farà íntegrament a Arenys.

"Laia" és la història d'una dona que no es pot escapar del seu destí fatal. La protagonista destaca enmig d'una societat tancada, religiosa i masclista, en què el paper de la dona queda relegat a una vida de submissió. La Laia, però, és diferent i pagarà amb un preu alt la seva diferència.

Els tres protagonistes, Roger Casamajor, Miranda Gas i Ivan Benet, van coincidir a dir que és un regal gravar aquesta "TV movie" basada en l'obra d'Espriu.

Miranda Gas és la Laia. "Un regal molt gran per a una actriu jove com jo. Espriu m'enamora, Danés, m'enamora, el personatge m'enamora". Així és com descriu Gas la seva aventura en aquesta "TV movie". En paraules de l'actriu: "ara començo a conèixer la Laia, tot i haver llegit l'obra mil vegades. La Laia del film és la de la novel·la, però passada pel cap del director, que l'ha traduït molt bé".

Ivan Benet és Quelot, el marit de la Laia, el pescador que al final aconsegueix tenir-la, però que aleshores la tracta molt malament. Per Benet es tracta "d'un personatge molt intens, violent verbalment i físicament. S'acaba alcoholitzant i no és capaç d'empatitzar amb ningú." L'actor ha destacat "el caire poètic que hi ha donat el director, tot i que és un film molt gràfic, en què es veu molt la violència tant verbal com física i sexual".

El tercer protagonista de la història és l'Esteve, amant de la Laia i interpretat per Roger Casamajor. Ell sempre ha sentit un amor especial per la Laia, des de petits. El té atrapat, com a molts altres. S'acaba consumant, tot i que ella es casa amb el seu millor amic. Casamajor: "No coneixia la novel·la, però me l'he llegit i també he treballat altres contes d'Espriu per preparar el personatge". Ha afegit que "la novel·la és molt precisa, amb paraules molt ben triades i això és molt d'agrair. No és de fàcil lectura, perquè cal una reflexió constant".

El guionista, Lluís Arcarazo, diu que "els personatges d'Espriu són molt potents perquè Espriu no t'ho explica tot, has de deduir tu moltes coses. De fet, la Laia té un punt molt fascinant, l'estimes i la detestes, segons el moment. I això és molt atractiu per als guionistes i també per als espectadors".

Lluís Danés, el director, explica la gran relació que hi ha entre Espriu i ell. Per començar, ell també viu a Arenys de Mar i el primer espectacle que va fer també era una obra d'Espriu. Danés afegeix que volia fer una pel·lícula molt explícita en el tema de la violència: "tinc la sort que l'autor no és viu, perquè jo he portat l'obra a un estadi més oníric i fellinià. No s'amaga res, tot i que tampoc hi ha la voluntat d'ensenyar. Crec que pot sorprendre perquè hi ha molt sexe, una violència extrema en el tracte i en el tipus de societat".

Sobre el rodatge, Danés remarca que s'ha fet tot a Arenys, perquè la seva idea era convertir el poble en Sinera, en un món "de record, que està a la memòria i que és magnífica".

A més, destaca que una de les grans fites que han aconseguit és gravar una processó nocturna en què ballaran els esquelets de Verges: "això és una cosa històrica que ha hagut d'aprovar l'assemblea de Verges, perquè no poden sortir a ballar fora del poble empordanès. Només ho han fet dues vegades abans, una a Mèxic i una altra perquè Franco els va obligar a ballar".