4 propostes culturals molt diferents
Quatre propostes culturals molt diferents a l'agenda de "Quan arribin els marcians" per a la setmana de l'1 al 7 de juny
Les recomanacions de "Quan arribin els marcians"

L'agenda cultural per a la setmana de l'1 al 7 de juny

Un grapat de propostes culturals per gaudir aquesta setmana

Enllaç a altres textos de l'autor Lluís Salgado

Lluís Salgado

Guionista i presentador de "Curtcircuit33" i redactor de "Quan arribin els marcians"

1. Els Hidrogenesse més absurds

Quan: a partir del 22 de maig

Tenir novetats dels Hidrogenesse sempre és una alegria, fins i tot si venen marcades per les seves exèquies. El duet genial format per Genís Segarra i Carlos Ballesteros visita la seva pròpia tomba en el videoclip del nou tema, "Pasodoble de los esqueletos". Aquesta mostra d'humor negre serveix per acompanyar el llançament del nou disc, anomenat "¿De qué se ríen los españoles?". L'àlbum recull les cançons que van crear per a l'exposició sobre l'humor absurd espanyol del Centro de Arte Dos de Mayo de Madrid, que encara es podrà veure fins a l'octubre.

El "Pasodoble de los esqueletos" és un homenatge al pioner del cinema còmic Eduardo García Maroto. A "Empanadilla de Móstoles", hi ha  referències a Martes y Trece, Chiquito de la Calzada, Las Bistecs o els Muchachada. I Pepe Rubianes també hi té un tema dedicat. Apologia del disbarat? Ningú com els Hidrogenesse per fer-ne art!

Podeu escoltar "¿De qué se ríen los españoles?" al bandcamp d'Hidrogenesse i a plataformes de streaming. I també està disponible en vinil, en edició de col·leccionista.

 

2. Aleix Saló i el «tu ho ets més!»

Creieu que, a Mart, quan la gent pensa de manera diferent, s'acusa de ser "feixista" i "nazi"? En alguns àmbits de la Terra sí que ho fem. A la política espanyola i catalana, per exemple, aquests dos qualificatius circulen a tort i a dret entre tots els bàndols, de manera que ja no queda gaire clar a què fan referència.

El ninotaire Aleix Saló mira de posar-hi ordre amb les seves característiques caricatures, a "Tots són nazis", una reflexió il·lustrada molt documentada, que té tant de sàtira com de revulsiu. No perdem de vista que, arreu del món, l'extrema dreta ja treu alguna cosa més que la poteta.

 

3. Tornar a començar no és fàcil

Quan: dissabte 30 de maig

A la Terra, per molt que ens vulguem posar una cuirassa, hi ha històries que ens arriben al cor. La de l'Amanda i el seu tiet David n'és una. I té la virtut de ser sensible sense ser sensiblera. De ser punyent sense ser estrident. De ser pertinent sense ser òbvia. De vegades, la vida ens trasbalsa i hem de pitjar el botó de reinici, costi el que costi. I val més no donar més detalls de l'argument, per entrar en aquesta història al mateix ritme que els personatges.

"Mi vida con Amanda" és una petita joia commovedora, i conté una interpretació excepcional del protagonista, Vincent Lacoste, un dels actors francesos més emergents del moment.

La pel·lícula s'estrena a la Sala Virtual de Cine i també està disponible a diverses plataformes de streaming. Aquest és el tràiler.

 

4. El cinema fa pinya, al We Are One Global Film Festival

Quan: fins al 7 de juny

I, si encara voleu més pel·lícules, esteu de sort, perquè els principals festivals de cinema del nostre planeta s'han unit en una iniciativa conjunta a la xarxa. Davant la cancel·lació forçosa de cites imprescindibles del calendari, com ara Tribeca, Locarno, o el totpoderós Canes, fins a vint-i-un festivals de primera línia s'han unit per engegar el We Are One Global Film Festival. No patiu per l'etiqueta, no haureu d'espolsar el vestit de nit per assistir a sessions comissariades pels festivals de Canes, Venècia, Berlín o Sant Sebastià. Podreu seguir tota la programació des d'on us sigui més còmode, perquè estarà disponible al canal WeAreOne, de YouTube.

El festival és de franc, però accepta donacions per lluitar contra el coronavirus. I és cert que no presenta un gran nombre d'obres inèdites -bàsicament, els documentals "Ricky Powell: The Individualist" i "Iron hammer"-, però ho compensa amb un eclecticisme que va d'"Els passos dobles", d'Isaki Lacuesta (que també pots veure a TV3 a la carta), als curtmetratges animats de la Dreamworks. El curt és el format predominant i, en aquest sentit, destaca la inclusió de tots els que van competir, l'any passat, en la secció oficial de Canes, incloent-hi el guanyador de la cobdiciada Palma d'Or: "The distance between us and the sky", de Vassilis Kekatos. A banda de pel·lícules, es podrà assistir a xerrades exclusives de grans figures del cinema contemporani, com les trobades entre Olivier Assayas i Claire Denis, o entre Ang Lee i Hirokazu Kore-eda. Tot plegat, per deixar constància que el cinema és una gran família ben avinguda. Ja en poden prendre bona nota, els marcians!

ARXIVAT A:
Cultura
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut