• La Sonora - capítol 105
  Veure vídeo

  La Sonora - capítol 105

  El nou folk fet a casa de Marta Rius & El grec Giorgis homenatja Barcelona

  Després de ser la veu del grup Sol i Serena o l'acordionista d
  el grup Els Cecs d'Esterri a la sèrie "Gran Nord", de TV3, la Marta Rius presenta el seu primer disc en solitari: "No em deixis caure". La cantautora ens convida a casa seva, a Argelaguer, a la Garrotxa, perquè participem en l'elaboració d'un disc fet amb l'amor i la paciència de les coses bones fetes a casa.

  I tot seguit, el cantant Giorgis Christodoulou, una celebritat al seu país, presenta "Barcelonauta", un homenatge a la ciutat on viu des de fa dos anys a través de les velles cançons del Paral·lel versionades amb aires de crooner.

  El nou folk fet a casa de Marta Rius & El grec Giorgis homenatja Barcelona Després de ser la veu del grup Sol i Serena o l'acordionista del grup Els Cecs d'Esterri a la sèrie "Gran Nord", de TV3, la Marta Rius presenta el seu primer disc en solitari: "No em deixis caure". La cantautora ens convida a casa seva, a Argelaguer, a la Garrotxa, perquè participem en l'elaboració d'un disc fet amb l'amor i la paciència de les coses bones fetes a casa. I tot seguit, el cantant Giorgis Christodoulou, una celebritat al seu país, presenta "Barcelonauta", un homenatge a la ciutat on viu des de fa dos anys a través de les velles cançons del Paral·lel versionades amb aires de crooner.

 • La Sonora - capítol 104
  Veure vídeo

 • La Sonora - capítol 103
  Veure vídeo

  La Sonora - capítol 103

  Passegem per Girona amb Cris Juanico & L'Espona, el nou Centre de la Dansa Tradicional Catalana

  El menorquí Cris Juanico ha presentat no
  u disc, un recorregut per un repertori de nadales de diferents indrets, i ens convida a fer-ne un tast passejant per Girona. Parlem de la influència de la música d'arrel en la seva música i de la seva relació amb la ciutat de Girona.

  Anem a Rubí a visitar L'Espona, el nou Centre de la Dansa Tradicional Catalana, i participem en un taller que els ballarins Ona Fusté i Magí Serra, de la companyia Collectif Pops, han ofert per aplicar algunes tècniques de la dansa contemporània a la formació dels dansaires d'arrel.

  Passegem per Girona amb Cris Juanico & L'Espona, el nou Centre de la Dansa Tradicional Catalana El menorquí Cris Juanico ha presentat nou disc, un recorregut per un repertori de nadales de diferents indrets, i ens convida a fer-ne un tast passejant per Girona. Parlem de la influència de la música d'arrel en la seva música i de la seva relació amb la ciutat de Girona. Anem a Rubí a visitar L'Espona, el nou Centre de la Dansa Tradicional Catalana, i participem en un taller que els ballarins Ona Fusté i Magí Serra, de la companyia Collectif Pops, han ofert per aplicar algunes tècniques de la dansa contemporània a la formació dels dansaires d'arrel.

 • La Sonora - capítol 102
  Veure vídeo

 • Vinicio Capossela, a "La Sonora"
  Veure vídeo

  Vinicio Capossela, a "La Sonora"

  El cantautor italià Vinicio Capossela ha vingut a Barcelona a presentar el film documental "Indebito", dirigit per Andrea Segre, un recorregut per les tavernes portuàries on va néixer el "rebetiko". Capossela ens parla de la seva visió de la música grega, dels seus inicis, i s'atreveix també a tocar i cantar amb el guitarró valencià del presentador de "La Sonora", Pau Benavent.

  El cantautor italià Vinicio Capossela ha vingut a Barcelona a presentar el film documental "Indebito", dirigit per Andrea Segre, un recorregut per les tavernes portuàries on va néixer el "rebetiko". Capossela ens parla de la seva visió de la música grega, dels seus inicis, i s'atreveix també a tocar i cantar amb el guitarró valencià del presentador de "La Sonora", Pau Benavent.

 • La Sonora - El forró vallesà de Carles Belda & Els romanços de 1714 amb Antoni Rossell
  Veure vídeo

  La Sonora - El forró vallesà de Carles Belda & Els romanços de 1714 amb Antoni Rossell

  La rumba i els ritmes afrocaribenys han arrelat amb força al Vallès fins crear un estil autòcton. L'acordionista Carles Belda ens demostra que el forró brasiler i la música tradicional vallesana tenen molt a veure. A més, aprendrem a improvisar garrotins en dos minuts. En Carles Belda és acordionista de diatònic i es dedica a revolucionar el món de la música d'arrel des de 1998. Ha treballat en grups de referència com Pomada, Mesclat o El Belda i el Conjunt Badabadoc.

  Estrenem un dels espectacles del Tricentenari. L'investigador Antoni Rossell ens canta els romanços que sonaven a Barcelona durant el setge de 1714 i ens mostra els documents originals impresos durant la Guerra de Successió. Sentirem una de les versions més antigues que es conserven del Cant dels Ocells cantada al mateix punt on ho feien els cantaires cecs de l'època: el pati de la Creu.

  La rumba i els ritmes afrocaribenys han arrelat amb força al Vallès fins crear un estil autòcton. L'acordionista Carles Belda ens demostra que el forró brasiler i la música tradicional vallesana tenen molt a veure. A més, aprendrem a improvisar garrotins en dos minuts. En Carles Belda és acordionista de diatònic i es dedica a revolucionar el món de la música d'arrel des de 1998. Ha treballat en grups de referència com Pomada, Mesclat o El Belda i el Conjunt Badabadoc. Estrenem un dels espectacles del Tricentenari. L'investigador Antoni Rossell ens canta els romanços que sonaven a Barcelona durant el setge de 1714 i ens mostra els documents originals impresos durant la Guerra de Successió. Sentirem una de les versions més antigues que es conserven del Cant dels Ocells cantada al mateix punt on ho feien els cantaires cecs de l'època: el pati de la Creu.

 • La Sonora - capítol 100
  Veure vídeo

  La Sonora - capítol 100

  L'acordió diatònic basc amb Kepa Junkera & Els instruments euroasiàtics d'Efrén López

  Aprendrem a gaudir de la vida a l'estil basc amb l'
  acordionista Kepa Junkera: bon menjar, bona conversa i molt d'esport. Junkera ens ensenya com es juga a pilota basca i ens recorda que l'esport més internacional d'Euskadi també va tenir un fort arrelament a Catalunya. Aquest trikitilari inquiet, que ha tocat al costat de grans figures internacionals com Pat Metheny, Bela Fleck o Caetano Veloso, ens acosta a la tècnica de la txalaparta i l'alboka.

  Efrén López ens mostra alguns dels 25 instruments de corda tradicionals que ha aconseguit viatjant per mig món. L'exintegrant de l'Ham de Foc ha investigat les músiques d'arrel des de València fins a l'Afganistan al costat dels músics que han mantingut vives les seves tradicions musicals i ens descobreix tot allò que tenen en comú.

  L'acordió diatònic basc amb Kepa Junkera & Els instruments euroasiàtics d'Efrén López Aprendrem a gaudir de la vida a l'estil basc amb l'acordionista Kepa Junkera: bon menjar, bona conversa i molt d'esport. Junkera ens ensenya com es juga a pilota basca i ens recorda que l'esport més internacional d'Euskadi també va tenir un fort arrelament a Catalunya. Aquest trikitilari inquiet, que ha tocat al costat de grans figures internacionals com Pat Metheny, Bela Fleck o Caetano Veloso, ens acosta a la tècnica de la txalaparta i l'alboka. Efrén López ens mostra alguns dels 25 instruments de corda tradicionals que ha aconseguit viatjant per mig món. L'exintegrant de l'Ham de Foc ha investigat les músiques d'arrel des de València fins a l'Afganistan al costat dels músics que han mantingut vives les seves tradicions musicals i ens descobreix tot allò que tenen en comú.

 • La Sonora - capítol 99
  Veure vídeo

  La Sonora - capítol 99

  La "Festa Major" d'Els Laietans & El procés creatiu de Bikimel

  Celebrem la "Festa Major" d'Els Laietans. El grup de grallers que ha revol
  ucionat l'escena d'aquest instrument versionant èxits de la música pop presenta el seu nou disc a Terrassa acompanyat de col.laboradors com Riu, Màrius Serra i les colles de cultura popular egarenques. Us imagineu sentir cançons de Queen, Shakira o Coldplay a toc de gralla? Fins i tot han aconseguit que la Cobla Sant Jordi gosi tocar el "Gangnam style" en un disc i un concert que conté tots els elements propis d'una festa major.

  Participem en la "performance" més recent de Bikimel mentre ens explica el seu procés creatiu: des de les seves primeres cançons al piano, el retrobament amb la seva veu a Sibèria i l'evolució com a creadora audiovisual a Farrera. Acompanyem la cantautora de Bellaterra en un passeig pel bosc per descobrir la Bikimel més íntima.

  La "Festa Major" d'Els Laietans & El procés creatiu de Bikimel Celebrem la "Festa Major" d'Els Laietans. El grup de grallers que ha revolucionat l'escena d'aquest instrument versionant èxits de la música pop presenta el seu nou disc a Terrassa acompanyat de col.laboradors com Riu, Màrius Serra i les colles de cultura popular egarenques. Us imagineu sentir cançons de Queen, Shakira o Coldplay a toc de gralla? Fins i tot han aconseguit que la Cobla Sant Jordi gosi tocar el "Gangnam style" en un disc i un concert que conté tots els elements propis d'una festa major. Participem en la "performance" més recent de Bikimel mentre ens explica el seu procés creatiu: des de les seves primeres cançons al piano, el retrobament amb la seva veu a Sibèria i l'evolució com a creadora audiovisual a Farrera. Acompanyem la cantautora de Bellaterra en un passeig pel bosc per descobrir la Bikimel més íntima.

 • La Sonora - capítol 98
  Veure vídeo

  La Sonora - capítol 98

  La tradició mediterrània de Mara Aranda & Dídac Rocher ens convida als espais d'Espriu

  L'emoció de les cançons tradicionals de la Medite
  rrània, la memòria dels cants sefardites o la intensitat de les melodies medievals és part del que podem trobar en els vint anys d'investigació i carrera musical de la valenciana Mara Aranda. Passegem amb ells pel Call de Girona i ens revela les seves arrels musicals a la vora del mar.

  Visitem el cor de la Sinera de Salvador Espriu amb Dídac Rocher. Aquest cantautor d'Arenys, marcat pels versos d'Espriu i de Vicent Andrés Estellés, ens obre les portes de la casa del poeta i ens guia pel cementiri de Sinera mitjançant les cançons del seu espectacle "El Minotaure i Teseu", basat en poemes d'Espriu.

  La tradició mediterrània de Mara Aranda & Dídac Rocher ens convida als espais d'Espriu L'emoció de les cançons tradicionals de la Mediterrània, la memòria dels cants sefardites o la intensitat de les melodies medievals és part del que podem trobar en els vint anys d'investigació i carrera musical de la valenciana Mara Aranda. Passegem amb ells pel Call de Girona i ens revela les seves arrels musicals a la vora del mar. Visitem el cor de la Sinera de Salvador Espriu amb Dídac Rocher. Aquest cantautor d'Arenys, marcat pels versos d'Espriu i de Vicent Andrés Estellés, ens obre les portes de la casa del poeta i ens guia pel cementiri de Sinera mitjançant les cançons del seu espectacle "El Minotaure i Teseu", basat en poemes d'Espriu.

 • La Sonora - capítol 97
  Veure vídeo

  La Sonora - capítol 97

  L'altre violí, al Barcelona Fiddle Congress & Diada de la rumba

  Jazz, música celta o rock són només alguns dels gèneres on el violí tamb
  é pot ser el líder de la banda. Assistim al primer congrés internacional de violinistes que se celebra a Catalunya, el Barcelona Fiddle Congress, per aprendre tot el que es pot fer amb un violí més enllà de la música clàssica. Parlem amb l'experta en violí escocès Hanneke Cassel, i el mestre del bluegrass i el jazz per violoncel, Mike Block. A més, aprendrem a fer música electrònica col.lectiva o com improvisar a ritme de funk.

  Peret Reyes, Johnny Tarradellas o Dolors Pubill ens fan de guies excepcionals a la Diada de la Rumba celebrada al CAT. Descobrim com es balla el garrotín de Lleida, aprofundim en els estils de ventilador i l'art de tocar el "cajón", i conversem amb músics emergents i veterans sobre un gènere amb denominació d'origen i en plena expansió.

  L'altre violí, al Barcelona Fiddle Congress & Diada de la rumba Jazz, música celta o rock són només alguns dels gèneres on el violí també pot ser el líder de la banda. Assistim al primer congrés internacional de violinistes que se celebra a Catalunya, el Barcelona Fiddle Congress, per aprendre tot el que es pot fer amb un violí més enllà de la música clàssica. Parlem amb l'experta en violí escocès Hanneke Cassel, i el mestre del bluegrass i el jazz per violoncel, Mike Block. A més, aprendrem a fer música electrònica col.lectiva o com improvisar a ritme de funk. Peret Reyes, Johnny Tarradellas o Dolors Pubill ens fan de guies excepcionals a la Diada de la Rumba celebrada al CAT. Descobrim com es balla el garrotín de Lleida, aprofundim en els estils de ventilador i l'art de tocar el "cajón", i conversem amb músics emergents i veterans sobre un gènere amb denominació d'origen i en plena expansió.

 • La Sonora - capítol 96
  Veure vídeo

 • La sonora - capítol 95
  Veure vídeo

  La sonora - capítol 95

  El grup Los Stompers són un exponent de la música irlandesa a Barcelona. Ens conviden a una passejada pel barri del Born per mostrar-nos els llocs més emblemàtics de la seva vivència com a irlandesos que fa anys que viuen a Barcelona, i ens presenten el seu nou disc en el marc del Dunnes Bar, un mític bar irlandès.

  Quatre grups de folk han estat els finalistes enguany dels Concurs Sons que promou el grup Enderrock: els reusencs Inxa Impro Quartet, les Violiles, els Marsupialis i la Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra. T'expliquem des de dins l'emoció de la final, que va tenir lloc el dijous 7 de novembre en el marc de la Fira Mediterrània d'enguany.

  El grup Los Stompers són un exponent de la música irlandesa a Barcelona. Ens conviden a una passejada pel barri del Born per mostrar-nos els llocs més emblemàtics de la seva vivència com a irlandesos que fa anys que viuen a Barcelona, i ens presenten el seu nou disc en el marc del Dunnes Bar, un mític bar irlandès. Quatre grups de folk han estat els finalistes enguany dels Concurs Sons que promou el grup Enderrock: els reusencs Inxa Impro Quartet, les Violiles, els Marsupialis i la Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra. T'expliquem des de dins l'emoció de la final, que va tenir lloc el dijous 7 de novembre en el marc de la Fira Mediterrània d'enguany.

 • La Sonora - capítol 94
  Veure vídeo

  La Sonora - capítol 94

  Torna la Barcelona tanguera amb Latitud Tango & Vicenç Bou: de la plaça al Paral·lel

  Argentins, catalans o francesos es troben al project
  e Latitud Tango, que promou entre d'altres l'Orquestra-Escola de Tango de Barcelona dirigida per Jorge Blengini. Un projecte pedagògic que recupera el so de les velles orquestres de tango dels anys 40 i 50. El bandoneó, el piano-tango o els violins. A més, descobrim el circuit de milongas a Barcelona, amb la Milonga de Domingo Rey, un dels centres regulars de tango al barri de Sants.

  I mentre el tango triomfava a la Barcelona dels anys trenta, triomfaven també al Paral·lel les melodies del flabiolaire i compositor de sardanes Vicenç Bou, autor de melodies inoblidables com "Llevantina" o "Saltiró de la cardina". Coneixem una mica el seu llegat a través de l'exposició "Vicenç Bou, de la plaça al Paral·lel" que es pot veure al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí.

  Torna la Barcelona tanguera amb Latitud Tango & Vicenç Bou: de la plaça al Paral·lel Argentins, catalans o francesos es troben al projecte Latitud Tango, que promou entre d'altres l'Orquestra-Escola de Tango de Barcelona dirigida per Jorge Blengini. Un projecte pedagògic que recupera el so de les velles orquestres de tango dels anys 40 i 50. El bandoneó, el piano-tango o els violins. A més, descobrim el circuit de milongas a Barcelona, amb la Milonga de Domingo Rey, un dels centres regulars de tango al barri de Sants. I mentre el tango triomfava a la Barcelona dels anys trenta, triomfaven també al Paral·lel les melodies del flabiolaire i compositor de sardanes Vicenç Bou, autor de melodies inoblidables com "Llevantina" o "Saltiró de la cardina". Coneixem una mica el seu llegat a través de l'exposició "Vicenç Bou, de la plaça al Paral·lel" que es pot veure al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí.

 • La Sonora - capítol 93
  Veure vídeo

  La Sonora - capítol 93

  Sessió de house aborigen amb Marcel Casellas al cim de Montserrat, i 9Son, aires cubans des del Carmel

  Marcel Casellas és un dels músics més veterans i influents de l'escena folk. Des dels seus inicis amb formacions com l'Orquestrina Galana i el Quintet Fibonacci, Casellas ha estat mestre i ideòleg de noves experiències a l'entorn del folk com Transardània, La Principal de la Nit i la Cobla Catalana dels Sons Essencials. Amb ell hem pujat a Montserrat per posar a prova la seva darrera proposta, una sessió de technohouse aborigen, acompanyats d'un nou prototip de tenora baixa, la barítona, que ens descobreix Jordi Campos.

  Els 9SON són festa i energia amb ressons cubans i rumbers. Han presentat el seu segon disc, titulat "Obert", i ens conviden a descobrir-lo en versió acústica al cim del Carmel, a Barcelona.

  Sessió de house aborigen amb Marcel Casellas al cim de Montserrat, i 9Son, aires cubans des del Carmel Marcel Casellas és un dels músics més veterans i influents de l'escena folk. Des dels seus inicis amb formacions com l'Orquestrina Galana i el Quintet Fibonacci, Casellas ha estat mestre i ideòleg de noves experiències a l'entorn del folk com Transardània, La Principal de la Nit i la Cobla Catalana dels Sons Essencials. Amb ell hem pujat a Montserrat per posar a prova la seva darrera proposta, una sessió de technohouse aborigen, acompanyats d'un nou prototip de tenora baixa, la barítona, que ens descobreix Jordi Campos. Els 9SON són festa i energia amb ressons cubans i rumbers. Han presentat el seu segon disc, titulat "Obert", i ens conviden a descobrir-lo en versió acústica al cim del Carmel, a Barcelona.

 • La sonora - capítol 92
  Veure vídeo

  La sonora - capítol 92

  Els Pescadors de l'Escala celebren 50 anys & La terra musicada per Xavier Baró

  Els Pescadors de l'Escala són el grup més emblemàtic de l'
  esclat de les cantades d'havaneres ja fa unes quantes dècades. Ara celebren 50 anys d'anar pel món amb la cançó de taverna, el cremat i la salabror marina. Ens han convidat a un dia d'actuació a Caldes de Montbui i hem cantat amb ells a la furgoneta.

  L'escena musical de Lleida és un univers independent i amb una gran creativitat. Un dels artistes creadors d'aquest paisatge és el cantautor Xavier Baró, el llop estepari. El visitem al poble on viu i crea, Almacelles, i descobrim com ha donat veu a la seva terra. L'acompanyen el pintor Josep Pascual i el guitarrista Txabi Àbrego.

  Els Pescadors de l'Escala celebren 50 anys & La terra musicada per Xavier Baró Els Pescadors de l'Escala són el grup més emblemàtic de l'esclat de les cantades d'havaneres ja fa unes quantes dècades. Ara celebren 50 anys d'anar pel món amb la cançó de taverna, el cremat i la salabror marina. Ens han convidat a un dia d'actuació a Caldes de Montbui i hem cantat amb ells a la furgoneta. L'escena musical de Lleida és un univers independent i amb una gran creativitat. Un dels artistes creadors d'aquest paisatge és el cantautor Xavier Baró, el llop estepari. El visitem al poble on viu i crea, Almacelles, i descobrim com ha donat veu a la seva terra. L'acompanyen el pintor Josep Pascual i el guitarrista Txabi Àbrego.

Anar al contingut