Quim Casellas amb alguns dels protagonistes del programa "La mar de bé"
Quim Casellas amb alguns dels protagonistes del programa "La mar de bé"

"La mar de bé" és un programa divulgatiu i divertit sobre el món de la pesca que vol donar prestigi al peix de llotja, al pescador, i oferir una visió optimista de l'ofici i la seva riquesa cultural. En Quim Casellas, cuiner del restaurant Casamar, de Llafranc, i presentador del programa, pujarà a les embarcacions dels pescadors de la Costa Brava per endinsar-se en el seu ofici, experimentar-lo en primera persona i mostrar-te'l com no l'havies vist mai.

El peix i la cuina marinera també tenen un paper protagonista al programa: en Quim Casellas ens presentarà les espècies autòctones de la nostra costa i ens mostrarà receptes elaborades amb peix de llotja.

El programa consta de deu capítols de 40 minuts que s'emetran els dissabtes i diumenges.

Capítol 1. Helsa  

Helsa és el nom de la primera embarcació on pujarà Quim Casellas per entrar en contacte amb l'ofici de pescador. Acompanyat de Joan Massaguer, patró i pescador de l'embarcació, descobrirà els secrets de la pesca de tresmall i les propietats de la sèpia. També parlarà amb Pere Estradera, president del Grup d'Acció Local Pesquer de la Costa Brava (GALP), per conèixer com s'organitzen els pescadors i les pescadores del nostre territori. I acabarà a la cuina preparant una recepta per llepar-nos els dits: "ceviche" de sèpia amb llet de tigre, esponja de blat de moro i pols de quicos.

Capítol 2. Palandriu

L'escamarlà és el producte estrella de la confraria de Llançà i, durant els mesos d'estiu, és una de les confraries de Catalunya que més treballa amb aquesta espècie. En aquest capítol, Quim Casellas viurà una autèntica jornada de pesca d'escamarlans a bord del Palandriu amb el seu patró i armador, Xavi Roquer. Sens dubte, els escamarlans seran els protagonistes de la proposta culinària d'en Quim, original i amb un toc asiàtic: shabu-shabu d'escamarlans i rap amb verdures de primavera.

Capítol 3. Pare Trias  

Al port de Blanes, Quim Casellas salparà amb Lluís Trias, patró i armador del Pare Trias, que convidarà el presentador i xef a viure l'experiència de pescar sonsos i conèixer l'art de la sonsera. Coneixerà en "Viñas, el dels nusos", un pescador jubilat que ha dedicat tota la seva vida a la pesca. També descobrirà la tasca de l'espai gastronòmic El Grenyal de Blanes, on aprofitarà per cuinar una truita de sonsos amb romesco suau.  

Capítol 4. Nova Gacela

Són les set del matí i les embarcacions naveguen mar endins fins arribar al calador de Sant Sebastià, un dels més emblemàtics de la costa catalana, per capturar l'espècie de referència de Palamós: la gamba. Per en Quim serà un autèntic dia de pesca, amb vent, soroll i mala mar, al costat de Conrad Massaguer, patró i armador de la Nova Gacela. El xef viurà tot el procés de la pesca de la gamba: des de la captura fins a la venda a la llotja. També visitarà el Museu de la Pesca de Palamós i ens ensenyarà a cuinar una recepta molt coneguda de l'històric cuiner Santi Santamaria: ravioli de gamba amb tàrtar de ceps i pil-pil.

Capítol 5: Cala Galladera II

La nansa és una tècnica de pesca artesanal, selectiva i molt sostenible, que s'utilitza per capturar pops i altres espècies semblants. En aquest capítol, Quim Casellas aprendrà la tècnica a bord de la Cala Galladera II, amb Guillermo Cornejo, el patró major del Port de la Selva. També parlarà amb la biòloga Marina Biel per conèixer de primera mà les gorgònies. I acabarà cuinant una recepta que tindrà el pop com a ingredient principal: pop a la brasa amb cremós de patata, xips d'all i pebre dolç.

Capítol 6: Afra Uno

Diuen que la millor manera de conèixer l'ofici de pescador és sortir a pescar amb ells. Quim Casellas ho té clar i, en aquest capítol, s'unirà a la tripulació de l'Afra Uno per pescar peix blau mitjançant la tècnica de l'encerclament, que es fa de nit i ofereix un autèntic espectacle visual. Visitarà el taller de Salvador Feliu, sisena generació de mestres d'aixa, on aprendrà a reparar una barca. I al Maram, el centre d'interpretació del peix de l'Escala, cuinarà uns filets de sardina marinades amb all blanc i cireres.

Capítol 7: Felicitat

Felicitat és el nom de la barca de l'Isca García, però també és el que es respira al Parc Natural del Cap de Creus: tranquil·litat, peix fresc, paisatge, mar, tradició… Quim Casellas recorrerà els indrets més bonics d'aquesta zona. A Portlligat, l'Isca li mostrarà la visió més tradicional i propera de l'ofici de pescador. A Cadaqués, la filla de l'Isca li descobrirà els secrets de la cultura pesquera. L'escriptor i historiador Arnald Plujà l'esperarà al Cap de Creus per ensenyar-li el caràcter mediterrani del territori i, finalment, acabarà a l'aula gastronòmica de Roses cuinant uns filets d'escórpora amb crema de carbassa especiada i sal de sèsam.

Capítol 8: Mèdan

Les embarcacions d'arrossegament del port de Roses esperen, ben alineades, que siguin les 7 del matí per sortir i arribar les primeres als caladors. En Quim viurà aquesta experiència tan emocionant a bord de la Mèdan, juntament amb el seu patró i armador, en Cisco. Parlarà amb Antoni Falcó, un pescador jubilat, per conèixer la història del Gloriamar Dos, un vaixell museu amarrat al port pesquer de Roses. I acabarà a la cuina per elaborar un tronc de lluç amb velouté marina i aire de tàpera.

Capítol 9: Liris

Barraca de pescadors Liris, Cala Tamariu, Palafrugell. En aquest capítol, els pescadors seran els convidats de Quim Casellas, que els prepararà un arròs socarrat com a agraïment per haver-lo acollit a les seves embarcacions. Serà un dia especial i únic, que servirà per compartir històries i anècdotes de la mar, i que acabarà amb una sorpresa musical per als pescadors. Però abans en Quim descobrirà, amb Àngela Martí, un dels llocs on antigament es reunien els pescadors i on la gastronomia i la música n'eren protagonistes: les barraques de pescadors.

Capítol 10: Llafranc

Són moltes les aventures que Quim Casellas ha viscut al llarg de tots els capítols de "La mar de bé": ha descobert l'ofici de pescador, les arts de pesca, les espècies més representatives de la Costa Brava... Un combinat d'experiències, anècdotes i històries que compartirà, des del seu restaurant, el Casamar de Llafranc, amb un dels millors xefs del món, Joan Roca, del restaurant Celler de Can Roca. Una entrevista imprescindible.

Anar al contingut