Una seqüència de "La Maternitat d'Elna"
Una seqüència de "La Maternitat d'Elna"

Estiu de 1942. El nazisme domina gairebé tot el continent. Als refugiats republicans que van arribar a França després de la caiguda de Barcelona el 1939, se'ls han ajuntat jueus, gitanos i comunistes que malviuen en els camps d'internament, presoners del govern de Vichy. Elisabeth Eidenbenz, al capdavant de la Maternitat d'Elna, rescata les embarassades d'aquests camps perquè puguin donar a llum en unes condicions dignes i els procura una feina i un futur.

Aconsegueix sortir-se'n, tot i l'escassetat de provisions i la persecució de la Gendarmeria, gràcies a l'ajut de la Creu Roja i la col·laboració de la Victòria, la mare catalana exiliada que s'ha convertit en el seu principal suport.

Quan l'Elisabeth i la Victòria descobreixen que el govern de Vichy ha decidit tancar la Maternitat, tracen un pla per aconseguir proves de les condicions inhumanes a què sotmeten els refugiats per fer-los xantatge. És llavors quan s'adonen de l'abast de l'horror: han començat a deportar jueus i "indesitjables" en trens que ningú sap cap on van. L'Elisabeth fa tot el que pot i més per protegir una mare jueva i el seu fill, acollits a la Maternitat, alhora que descobreix que la Victòria pertany a la Resistència i que està preparant un atemptat. Les pregones conviccions pacifistes de l'Elisabeth fan que obligui la Victòria a triar: o ajudar les víctimes o la guerra. La Victòria creu que la Maternitat només és una gota d'aigua en el desert, i se'n va. La nit de Sant Joan, l'Elisabeth està a punt d'aconseguir una via legal de fugida per a la mare jueva i el seu fill, però la Gestapo irromp en la revetlla que estan celebrant i s'emporta la mare. És qüestió d'hores que tornin a buscar el nen. L'Elisabeth s'adona que, des de la Maternitat, no pot fer res per salvar-lo, i que potser la Victòria tenia raó: està salvant vides o només endarrereix unes setmanes la seva mort inevitable?

Quan ja està disposada a sacrificar la Maternitat a canvi d'aconseguir la supervivència del nen, serà la Victòria qui tornarà i li farà veure que, malgrat que la llum d'Elna no pugui vèncer la foscor, si s'apaga, s'acabarà l'esperança. I no hi ha vida sense esperança... Serà la Victòria qui renunciarà a la seva acció bèl·lica per ajudar el nen a escapar-se, mentre l'Elisabeth aconsegueix arrencar de les autoritats el permís per continuar treballant a favor de les mares i els seus nadons. A favor de l'esperança.

Anar al contingut