Del 19 al 24 de gener, Biarritz, França

"La Granja del Pas", "Ciutat morta" i "El Swissleaks de Falciani", seleccionats al FIPA

"La Granja del Pas", de Sílvia Munt, competeix en la secció de documental de creació. "Ciutat morta", de Xavier Artigas i Xapo Ortega, ha estat seleccionat a la secció "¡Focus España!". D'altra banda, "El Swissleaks de Falciani", el web interactiu vinculat al documental d'investigació "La llista de Falciani" de Ben Lewis, competeix en la secció Smart Fipa.

La 29a edició de FIPA, el Festival International de Programmes Audiovisuels, que se celebrà a Biarritz del 19 al 24 de gener, recull diverses produccions que compten amb participació catalana.

 

"LA GRANJA DEL PAS"

El documental, dirigit per Sílvia Munt, se centra en els afectats pels desnonaments i les activitats de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Sabadell. Competeix en la categoria de Documental de creació del FIPA. Aquesta producció va rebre el primer premi de la secció "Tiempo de Historia" de la Setmana Internacional de Cine de Valladolid, Seminci 2015 i es va estrenar el 27 de novembre.


Sinopsi
La precarietat econòmica que estem vivint al nostre país ens sacseja cada dia, però la fredor de les xifres no pot explicar, ni remotament, el patiment que estan suportant les persones que es troben en aquesta situació i, el que és més important encara, la transformació que en molts casos experimenten.

Després de conviure amb ells durant un any, la pel·lícula se centra en les històries humanes. Des del seu relat comparteix amb ells la seva veritat, on expliquen de manera senzilla i directa el seu dolorós camí, les seves experiències, les seves pors, però també l'alegria de tornar a creure en les seves pròpies forces; un viatge personal que trenca un mur atàvic a l'interior de qui ho escolta.

"La Granja del Pas" mostra una realitat d'on sorgeixen les preguntes més essencials, les profundes contradiccions d'una societat al límit de les seves forces, la necessitat de replantejar-se el futur i l'intens desig d'alliberar-se.

 

 

 

"CIUTAT MORTA"

Dirigit per Xavier Artigas i Xapo Ortega, "Ciutat morta" és un dels tres documentals seleccionats a la secció ¡Focus España!, que recull una dotzena de programes, entre ficció, sèries i documentals per representar la producció d'Espanya.

Sinopsi
El juny del 2013, un grup de vuit-centes persones ocupen un cinema abandonat del centre de Barcelona per projectar un documental. Rebategen l'antic edifici en honor a una noia que es va suïcidar dos anys abans: Cinema Patricia Heras. Qui era Patricia? Perquè es va treure la vida i quina relació hi ha entre Barcelona i la seva mort? Això és el que es vol donar a conèixer amb aquesta acció il·legal de gran impacte mediàtic. El documental defensa la tesi que darrere l'empresonament de Patricia hi hauria un cas de corrupció policial a Barcelona, la ciutat morta.

Premis
Premi al millor llargmetratge, Premi del Jurat Jove i Premi de la crítica, Festival de Cine de Madrid, 2014
Premi Bisnaga de Plata al Millor Documental en el Festival de Màlaga, 2014
Premi Universitat de Huelva al millor documental, Festival de Cine Iberoamericà de Huelva, 2014
Premi Ciutat de Barcelona de l'Ajuntament de Barcelona en la categoria Audiovisuals, 2015
Premi del Públic i el Premi del Jurat Jove a XII Mostra de Cine i Drets Humans de Saragossa, 2015
 

 

WEBDOC "EL SWISSLEAKS DE FALCIANI"

Com us vam avançar en una notícia al desembre, el web interactiu "El Swissleaks de Falciani. El gran robatori de dades bancàries" ("Falcianis SwissLeaks") competirà en la secció Smart Fipa del festival. Es tracta del webdoc vinculat al documental d'investigació de Ben Lewis "La llista de Falciani", que narra la història de la fi dels comptes bancaris secrets i l'evasió fiscal. Aquesta coproducció de Televisió de Catalunya va inaugurar l'última edició del DocsBarcelona.

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
Web Documentals TV3 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut