Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Segon capítol de "La gran il·lusió"

Il·lustrats i aventurers

El 1914 hi ha tres productores a Catalunya que apostin fort: la Barcinógrafo, la Studio Films i la millor de totes, la Hispano Films, una gran jugada de l'emprenedor Albert Marro

Som a la segona dècada del segle XX, l'Espanya d'Alfons XIII queda al marge de la Primera Guerra Mundial. La Barcelona del 1915 ja és una ciutat de 600.000 habitants, amb 130 sales de cinema per a tots els públics.

De tota la confusió de productores de l'època, el 1914 només n'hi ha tres en el tauler de joc que apostin fort: la Barcinógrafo de Gual; la Studio Films, dirigida durant un temps per Domènec Ceret; i la millor de totes, la Hispano Films, una gran jugada de l'emprenedor Albert Marro.

La productora es fa d'or gràcies als seus Noticiaris i Documentals. Però també entra en el terreny dels serials: pel·lícules d'episodis i l'origen del boom de la ficció televisiva. Tenen tres cartes bàsiques: acció, misteri i erotisme. I la gran jugada: deixar la resolució de la intriga per al capítol següent. El "Continuarà..." fa addicte el públic i ha de tornar una altra vegada per veure el final... augmenta la recaptació. Tot un negoci!

Quan l'Hispano està en un dels millors moments, l'any 1918, un incendi converteix en cendres els seus estudis. Però del braser de l'Hispano us rescatem la història dels germans Baños.

Els germans Baños. Pugeu al tramvia!

Les dives

El cinema es consolida a tot arreu, en bona part, gràcies a la creació de l'star system. Ben aviat, cada país té les seves dives. Als EUA la primera actriu de teatre convertida en estrella de cine és la canadenca Florence Lawrence.

Però el públic vol novetats, i campionats de misteri i bellesa, i ben aviat sorgeixen Gloria Swanson o l'exòtica Theda Bara.

Més tard arriba de Suècia la Greta Garbo, que fa honor al seu pseudònim: "La Divina", la més divina de totes.

Europa també compta amb el seu propi Panteó:

A Dinamarca triomfa Asta Nielsen.

A Alemanya gaudeixen de la polonesa Pola Negri.

Itàlia és representada per Francesca Bertini.

La Diva de les Dives franceses traspassa fronteres: és la llegendària Sarah Bernhardt.

A Catalunya, si alguna pot compartir el tron amb Raquel Meller és Margarida Xirgu. Una és cupletista, l'altra una gran tràgica.

Hem començat "Il·lustrats i aventurers" amb una guerra i l'acabem amb una altra tragèdia: Wall Street. El Crac del 1929 sumeix Amèrica en una gran Depressió. Però el Cinema s'ha transformat en el millor antídot pels temps de crisi. La gent vol somniar davant la pantalla per fugir de la realitat. És el moment més oportú per viure una gran transformació. Un gran canvi estètic i industrial. Finalment, es trenca el silenci. El cinema es disposa a parlar. El sentim en el capítol "El sonor: parlem-ne!"

 

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut