Bernat Estanyol (Daniel Grao)
En Bernat és un Estanyol. Una nissaga de pagesos que han viscut i treballat, durant generacions, les terres del senyor de Bellera. N'ha heretat la piga al costat de l'ull, marca de la família, i ser un home digne i respectat per tothom. Solter d'or de la comarca, la vida se li trunca en el seu casament. El dret abusiu del seu senyor feudal canvia el seu destí i el converteix en un lluitador infatigable per la llibertat i els drets dels camperols contra el poder dels nobles.

Molt unit al seu fill Arnau, per a qui ha estat pare i mare al mateix temps, treballarà de valent perquè sigui l'home lliure que ell no va poder ser. Lluitarà fins a la mort per defensar la justícia i la llibertat.

 

Arnau Estanyol (Aitor Luna)
El seu pare, Bernat, l'ha criat i li ha inculcat la dignitat dels homes humils. No va conèixer la seva mare però se sent adoptat i protegit per la Mare de Déu. Fidel als seus principis, al llarg de la vida sabrà el que són la pobresa, el treball dur i el dolor fins a convertir-se en un home ric i influent. El seu sentit de la justícia el portarà a enfrontar-se als nobles, per la qual cosa acabarà jutjat per la Inquisició.

La seva vida estarà marcada pels conflictes amb diverses dones que li faran conèixer l'odi i la injustícia, però també la passió i l'amor veritable. La seva veneració per la Mare de Déu el lligarà, durant tota la vida, a la construcció del gran temple que els bastaixos aixequen, pedra a pedra, a la Ribera de la ciutat dedicat a ella.

 

Joan (Pablo Derqui)
Orfe als nou anys, és adoptat per en Bernat després de la mort de la seva mare. Des de llavors s'ha criat amb l'Arnau, que considera un germà. La seva gran intel·ligència li obre les portes de l'Església, que li permetrà estudiar i fer-se monjo franciscà. La seva moral rígida i extrema el portarà, gairebé, al fanatisme. Fidel només als seus principis, la seva fe i la seva estricta moralitat i religiositat, acabarà fent mal a qui més estima. I les conseqüències dels seus actes el turmentaran amb un sentiment de culpa que el portarà a prendre decisions extremes per mirar, després, de salvar-los.

 

Mar (Michelle Jenner)
La pesta la deixa òrfena amb tot just 11 anys. Intel·ligent i desperta des de petita, la seva vida canvia quan es topa amb l'Arnau, que l'acull a casa seva. Creix com si fos la seva filla, però ella no el veu com un pare. Valenta i generosa, viu en secret el seu autèntic amor mentre rebutja una vegada i una altra els possibles pretendents. La seva vida es trunca quan és víctima de la cobdícia i la gelosia de l'esposa de l'Arnau, l'Elionor.

 

Elionor (Silvia Abascal)
Pertany a la noblesa i viu a la cort del Rei, del qual és la pupil·la favorita. Altiva i superba, creu en la superioritat de la noblesa sobre la gent del poble. Es casa obligada pel rei amb l'Arnau, però ella mai accepta aquest matrimoni amb el que considera fill d'un servent. No dubta a manifestar-li el seu menyspreu i quan l'Arnau la correspon amb la mateixa moneda, iniciarà un pla per acabar amb ell i, sobretot, allunyar-lo de la dona que estima.

 

Sahat (Josep Maria Pou)
Esclau moro que porta els negocis de canvi de moneda del seu amo, el jueu Hasdai. Home fidel, noble i savi, introdueix l'Arnau en els secrets del negoci i l'ajuda a convertir-se en un home ric. Per evitar problemes a l'Arnau, en Sahat es bateja i adopta el nom de Guillem, encara que manté la fe i els costums propis. Es convertirà en el millor amic i defensor de l'Arnau. Sent passió per la Mar, que ha criat des de petita i considera una filla.

 

Grau Puig (Ginés García Millán)
Té un pròsper taller de terrisseria a Barcelona, on acull en Bernat, el seu cunyat, i el seu nebot Arnau, per complaure la seva dona, la Guiamona. Té por que l'estada d'en Bernat a casa posi en perill els seus plans per ascendir en l'escala social.

Obsessionat per convertir-se en un home important i poderós, abandonarà el negoci i casa seva per fer-se amb la noblesa i habitar un gran palau. Home fred i sense sentiments, no dubtarà a sacrificar en Bernat i l'Arnau per aconseguir els seus objectius.

 

Guiamona (Nora Navas)
Germana d'en Bernat i esposa d'en Grau Puig, és una dona bona i familiar. El seu marit li manté el negoci, aixecat amb el dot aportat al matrimoni. Estima el seu germà i cria l'Arnau com si fos un fill, fins que un desgraciat accident canvia la relació amb el petit. Tot i la desgràcia que passa, dona suport a en Bernat fins a la mort.

 

Margarida (Anna Moliner)
Ha heretat l'ambició i la crueltat del seu pare, Grau Puig. Mentidera i manipuladora, és capaç de tot per aconseguir el que vol. No pot veure l'Arnau des que compartien els jocs de la infantesa i no pot suportar el seu ascens social. Alimenta el rancor durant els anys i no pararà fins que se'n vengi.

 

Hasdai (Ramon Madaula)
Respectat jueu de la comunitat de Barcelona. Home ric que ha fet una fortuna com a canviador de monedes. Té dos fills que adora. Home just i bo que canviarà la vida de l'Arnau obrint-li les portes del seu negoci. Patirà la intolerància religiosa.

Anar al contingut