Arriba la segona temporada de "Katalonski"

Halldor Mar: "Aprendre català m'ha canviat la vida"

Hi ha més de 12.000 persones al món que no són catalanes però parlen català. 12.000 "katalonskis". Així que hi havia marge de sobres per fer una segona temporada del programa. Els nous capítols s'estrenen diumenge a TV3.
Evelin Pérez
Halldor Mar a la presentació de la segona temporada al Palau Marc

En aquesta segona temporada de "Katalonski", el músic Halldór Már torna a viatjar pel món amb la simpatia que el caracteritza i la seva inseparable guitarra. Visitarà Pequín, Moscou, Sao Paulo o Jerusalem, però també indrets més propers com el País Basc o Madrid. L'objectiu dels seus viatges: conèixer "katalonskis", gent que no és catalana, però que ha après el català.

O, com els va definir el director de TV3, Vicent Sanchis, durant la presentació del programa a la seu de la conselleria de Cultura a Barcelona, "els 'katalonskis' són gent que un dia se'ls va ocórrer una cosa magnífica però rara si no vius a Catalunya: aprendre català". Sanchis també va destacar davant la premsa els excel·lents resultats d'audiència de la primera temporada del programa.

"Avui en dia, arribar a una quota del 18% és una barbaritat. Vol dir que és un programa que agrada a la gent, que consideren que val la pena. Des d'una televisió pública s'ha de competir per l'audiència d'una manera pública, formant i no deformant. I aquest programa ho fa." - Vicent Sanchis

El director del programa, Oriol Gispert, va avançar que en aquests nous capítols hi ha històries emocionants que toquen i sorprenen: "Més enllà d'un programa, a cada capítol hi ha una aventura". Halldór Már, el presentador del projecte, hi coincideix.

"Aquests capítols són molt divertits, donen molt de joc. Ja no soc novell com a presentador i això es nota. M'he fet el programa una mica més meu, em veureu més com soc jo." - Halldor Mar

Igual que els "katalonskis" que surten al programa, Mar assegura que el català li ha canviat la vida. No només perquè l'ha convertit en presentador, sinó també perquè l'ha apropat a la gent i la cultura de Catalunya.

Tot i que hi ha alguns eixos de motivació comuns, com la música, la televisió, les sèries o l'amor, cada "katalonski" té els seus propis motius per aprendre català --i les seves maneres d'aprendre'l--. Això fa que cada capítol sigui diferent. En el cas d'aquesta segona temporada, a més, hi ha dos capítols que destaquen: el primer, en què Halldor visita el seu país, Islàndia; i l'últim, on diferents famílies catalanes acolliran uns dies un "katalonski" a casa seva.

"Al primer capítol anem a Islàndia, on parlem més amb gent de la meva família que amb 'katalonskis'. És una manera de coneixe'm. I després tenim un capítol que és a la inversa: no hi vaig jo, sinó que els 'katalonskis' venen aquí. Alguns no havien vingut mai, mai havien trepitjat aquesta terra. I venen per viure una experiència amb una família d'aquí. Ha estat fantàstic."  - Halldor Mar

 

L'equip del programa explica que alguns d'aquests "katalonskis" que venen a passar uns dies a Catalunya van quedar tan fascinats que no volien marxar. Com li va passar a la nord-americana Chloe Phillips, una de les protagonistes de la primera temporada del programa.

"Jo vaig estar a Vilanova i la Geltrú als 16 anys amb una família i vaig aprendre català. Després vaig tornar als Estats Units a fer la carrera, i per casualitat vaig aparèixer en un capítol de "Katalonski". Va ser totalment inesperat, una casualitat que em va canviar la vida. Feia 4 anys que no veia la meva família catalana i el programa em va convidar a tornar-hi. Va ser com un senyal de l'univers per tornar a Catalunya. Ja m'hi vaig quedar. Era un dels meus somnis, perquè em vaig enamorar d'aquest petit país." - Chloe Phillips

 

VÍDEOS RELACIONATS

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut