100 anys del naixement de mossèn Ballarín

Josep Maria Ballarín, el capellà que mai no es va mossegar la llengua

Irònic, punyent, rialler. Josep Maria Ballarín fa 100 anys que va néixer. A TV3 va participar en molts programes: com a convidat, com a tertulià i, també, com a protagonista. Recordem la seva figura amb les converses que va mantenir amb Josep Maria Espinàs a "Identitats", amb Miquel Calçada a "Mikimoto Club", amb Albert Om a "El convidat" i amb un grup de nens i nenes a "El cangur"
Anna Garcia Lozano
Mossèn Ballarín i Albert Om a "El convidat"
Mossèn Ballarín i Albert Om a "El convidat"

Mossèn Ballarín va néixer a Barcelona el 8 de febrer de 1920. Durant 96 anys va aprofitar cada moment de la seva vida, que va començar a la dreta de l'Eixample i va acabar a Gòsol, als peus del Pedraforca. Va decidir fer-se capellà quan tenia 26 anys, tal com explicava en una conversa amb Josep Maria Espinàs al programa "Identitats" l'any 1986. Ell mateix deia que va prendre la decisió després de viure dues experiències que el van marcar: participar a la Guerra Civil formant part de la "lleva del biberó" i passar sis anys al llit, malalt de tuberculosi. Va ser, però, un capellà poc ortodox com mostren algunes de les anècdotes que explicava a Espinàs: "Quan es va cremar Queralt vaig haver de sortir amb la Mare de Déu a collibè i muntanya avall".

 

Quatre anys més tard, Miquel Calçada entrevistava Josep Maria Ballarín al programa "Mikimoto Club". Vas ser la Setmana Santa de 1990 i, entre moltes altres coses, Mikimoto li preguntava si li agradaven les processons. "Sí, la que va per dins", deia sorneguer el mossèn.

 

L'any 1994, Mossèn Ballarín va tornar a TV3 per respondre les preguntes d'un grup de nens d'entre 7 i 10 anys a "El cangur". "T'has enamorat alguna vegada?", "La verge Maria com pot ser verge i tenir un fill a la vegada?" "Qui et va portar al món del capellanisme?", "Per què vas anar a la guerra sent tan religiós?" Les preguntes no tenien filtre i les respostes, tampoc en van tenir.

 

Però potser el programa més recordat de TV3 amb Mossèn Ballarín com a protagonista és "El convidat" emès l'any 2010. Albert Om va passar un cap de setmana a Gòsol, l'últim lloc on va viure el religiós després de començar la carrera religiosa a Solsona i passar 35 anys a Santa Maria de Queralt.

Els tres dies que he passat amb el mossèn m'han servit per comprovar com viu l'amfitrió més gran de tots els que he visitat. Algú que als 20 anys li van diagnosticar un any de vida i ara ja en porta 70 de propina. Un home que viu en una casa petita i austera, amb l'Emília, la seva majordoma, que és qui el coneix més i millor

Albert Om