Fotograma del film "Josep", dirigit per Aurel
Fotograma del film "Josep", dirigit per Aurel

"Josep", amb participació de TV3, premiada per partida doble als Premis Lumières

La pel·lícula d'animació francesa i catalana "Josep", amb la participació de TV3, ha estat premiada per partida doble en la 26a edició dels Premis Lumières, en les categories de millor pel·lícula animada i millor música per a la seva compositora, Sílvia Pérez Cruz

"Josep", la pel·lícula animada francesa i catalana amb la participació de TV3, doblement premiada en la 26a edició dels Premis Lumières, en les categories de millor pel·lícula animada i millor música per a la seva compositora, Sílvia Pérez Cruz. Aquests premis els atorga la premsa estrangera a França.

El film, dirigit pel dibuixant Aurel, explica la commovedora història de Josep Bartolí (pintor, escenògraf i dibuixant català exiliat a conseqüència de la Guerra Civil espanyola), que ha tingut una gran repercussió en diversos festivals i ha obtingut nombrosos premis.

Els Premis Lumières de la crítica internacional, són premis destinats a guardonar les millors pel·lícules franceses o francòfones estrenades durant l'últim any. Els guardons s'entreguen anualment des del 1996 a mitjans de gener o febrer. Equivalents als Globus d'Or i previs als Premis César del cinema francès, que es concediran el 28 de febrer, són atorgats per l'Académie Lumières, que reuneix més d'un centenar de periodistes internacionals amb seu a París.

Aquest homenatge a la figura de Josep Bartolí també s'estén a tots aquells que van haver de fugir d'Espanya durant l'època més fosca de la història recent. El llargmetratge compta amb les veus protagonistes de Sergi López, Bruno Solo i Sílvia Pérez Cruz. La cantant ha compost també la banda sonora i n'interpreta el tema principal, "Todas las madres del mundo", basat en un poema de Miguel Hernández.

Continua la suma de guardons
La pel·lícula, que va ser guardonada al desembre com a millor cinta d'animació als Premis del Cinema Europeu 2020, ja ha estat un èxit de taquilla a França i ha obtingut reconeixements arreu del món: els més recents, al Festival Internacional de Cine de Guadalajara, a Mèxic, on va ser premiada com a millor llargmetratge d'animació, i al Festival de Cine Inèdit de Mèrida, on va rebre el premi a millor pel·lícula.

Anteriorment, ja havia aconseguit el premi a millor guió i premi del públic a l'Athens International Film Festival; el premi del jurat al Festival War On Screen, que se celebra a Châlons-en-Champagne, a França; el premi del públic al Festival Film Fiction Historique, que se celebra a Plaisance-du-Touch, també a França; el premi Bayard especial del jurat al Namur Film Festival, de Bèlgica; el premi pel·lícula jove a Abycine, Festival de Cine d'Albacete, i el premi a la millor direcció a la Seminci, Semana Internacional de Cine de Valladolid.

El film ha participat en molts altres festivals, on destaca el segell de la secció oficial del Festival de Canes i la seva presència als Premis Goya, al Zurich Film Festival, al Festival de Cine Espanyol de Tolosa de Llenguadoc, al Tallinn Black Nights Film Festival i al REC Festival Internacional de Cinema de Tarragona.

Amb la realització tècnica de Frédérik Chaillou i l'edició de Thomas Belair, el llargmetratge comença el febrer del 1939. Aclaparat per l'onada de republicans que fugen de la dictadura de Franco, el govern francès opta per confinar els espanyols en camps de concentració. En un d'aquests camps, dos homes, separats per un filat de punxes, es fan amics. Un d'ells és en Josep Bartolí, un dibuixant que lluita contra el règim de Franco. L'altre és un gendarme francès que l'ajuda a sobreviure fins que aconsegueix escapar-se a Mèxic, on coneixerà Frida Kahlo.

"Josep" és una producció de Les Films d'Ici Méditerranée i la productora barcelonina Imagic-TV, que compta amb la participació de TV3 a través del Departament de Coproduccions d'Animació.

Anar al contingut