lex Brendemühl i Mireia Vilapuig protagonitzen "Escanyapobres"
lex Brendemühl i Mireia Vilapuig protagonitzen "Escanyapobres"
Una coproducció de TV3

Ibai Abad roda el western "Escanyapobres"

El director de cinema lleidatà Ibai Abad roda als paisatges de la Catalunya interior i el País Valencià una adaptació lliure de la novel·la homònima de Narcís Oller. Protagonitzada per Àlex Brendemühl i Mireia Vilapuig, també compta amb Quim Àvila i Laura Conejero en el repartiment

  

El western "Escanyapobres", una adaptació lliure de la novel·la homònima de Narcís Oller, dirigida per Ibai Abad, es roda als paisatges de la Catalunya interior i el País Valencià. El film, coproducció de TV3, està protagonitzat per Àlex Brendemuhl i Mireia Vilapuig. Completen el repartiment Quim Àvila i Laura Conejero. La segona pel·lícula del director, després de "The girl from the song", està ambientada a finals del segle XIX, quan Europa viu un moment de transformació i el capitalisme pertorba la tranquil·litat de la Catalunya rural amb l'arribada del primer tren, símbol de la Revolució Industrial.

"Escanyapobres", una coproducció de Televisió de Catalunya, Abacus SCCL, Nakamura Films i Mayo Producciones, recorda la vigència del missatge d'aquest clàssic sobre els inicis grisos del progrés: les ombres del capitalisme salvatge continuen avui dia. "El primer cop que vaig llegir la novel·la de Narcís Oller va ser a l'institut, com a lectura obligatòria de batxillerat. No va ser fins fa uns anys, amb tota la crisi financera i amb els bancs apropiant-se de milers de cases, que vaig adonar-me que la temàtica d'aquella novel·la, avui dia, era més rellevant que mai. Em va fascinar la idea del capitalisme arribant en forma de tren per primera vegada a un poble remot de Catalunya, igual que als grans westerns de John Ford o Sergio Leone", apunta el director.

"Escanyapobres" es roda a Mutxamel (Alacantí) i Crevillent (Baix Vinalopó), Salàs de Pallars (Pallars Jussà), la Saira (Segrià), Calaf (Anoia) i Móra la Nova (Ribera d'Ebre) fins al 12 d'abril, amb elements icònics del nostre imaginari col·lectiu associat al western, com les estampes infinites de camps de blat, les llargues línies de vies del ferrocarril cap a terres salvatges o les coves i mines.

 

 

Sinopsi

A les acaballes del segle XIX la Cileta viu amb el seu pare i el seu germà petit en una masia de terres poc productives. Es pensava que l'arribada del ferrocarril a Pratbell no alteraria la seva vida, però amb l'arribada de l'Escanyapobres, un usurer que els expropia la masia, tot canvia. La Cileta, reticent al principi, comença a entendre el poder corrupte dels diners. Com la resta del poble, desenvoluparà una relació de llums i ombres amb les monedes d'or... i amb l'Escanyapobres.

 
Ibai Abad

Després de graduar-se a l'ESCAC, Ibai Abad (Lleida, 1985) va dirigir els curtmetratges internacionalment premiats "Historia de un entierro", "Tahití" i "La otra vida", aquest darrer rodat en 360º VR i estrenat a la Secció Oficial del Festival de Sitges.

Fins al 2012 va combinar els estudis d'Història de l'Art a la Universitat de Barcelona amb el rodatge d'alguns documentals a Bolívia, el Perú i el Senegal amb l'organització Audiovisuals Sense Fronteres. La seva passió pel teatre també l'ha portat a escriure i dirigir algunes obres estrenades amb la companyia Sognatore de Barcelona.

El 2016 va dirigir el llargmetratge "The girl from the song", una revisió del mite d'Orfeu i Eurídice rodada entre Barcelona, Londres i el festival Burning Man, al desert de Nevada dels Estats Units, en el marc del Màster Oficial de Cinematografia de l'ESCAC. En estrenar-se mundialment a Netflix el novembre de 2017 es va col·locar entre les cinc pel·lícules més vistes en diversos països.
 

Fitxa tècnica

  • Direcció: Ibai Abad
  • Intèrprets principals: Mireia Vilapuig, Àlex Brendemühl, Laura Conejero, Quim Àvila
  • Col·laboració especial: Juli Mira
  • Intèrprets secundaris: Pep Molina, Boris Ruiz, Biel Costa, Alfred Picó, Domènec de Guzman, Enric Juezas, Francesc Marginet
  • Guió: Elisenda Gorgues i Ibai Abad
  • Productors: Araceli Isaac, Sergio Grobas, Jordi Llorca, Oriol Cortacans, Marc Roma
  • Composició de banda sonora: Raquel Sánchez
  • Direcció de fotografia: Maria Codina
  • Direcció de producció: Andrés Mellinas
  • Ajudant de direcció: Elena Piquer
  • Direcció d'art: Júlia Camarasa
  • Gaffer: Meritxell Mesa
  • So directe: Jorge Álvarez
  • Disseny de so i mescles: Laia Casanovas i Oriol Donat
  • Disseny de maquillatge i perruqueria: Toñi Perez i Mónica Ballesta
  • Figurinistes: Cristina Martín i Rocío Pastor
  • Muntatge: Gerard Vila i Ona Bartrolí
Anar al contingut