Antoni Tortajada explica com va ser rodar "Històries de Palau"

Pels passadissos de Palau

Vam començar a preparar aquest documental mentre a les sales nobles de la Generalitat no se no se sentia ni una ànima, encara eren els dies del 155 i la vida a Palau s'havia aturat
Antoni Tortajada Actualitzat
Antoni Tortajada durant la gravació d'"Històries de Palau"

Antoni Tortajada durant la gravació d'"Històries de Palau"

Vam començar a preparar el documental "Històries de Palau" amb una sensació molt estranya. Quan passejàvem per les sales nobles del Palau de la Generalitat, amb l'arquitecta Júlia Roca fent-nos de cicerone, no se sentia ni una ànima. Encara eren els dies del 155 i la vida a Palau s'havia aturat. Nosaltres anàvem construint el documental dins del cap, però no podríem gravar ni una sola imatge fins que no hi hagués un nou president, s'aixequés l'article 155 i el Palau tornés a funcionar.

Mentrestant, vam anar resseguint amb els guionistes els Dietaris de la Diputació del General, uns documents excepcionals que recullen la història escrita de la institució. I només començar, no ens podíem creure les coincidències que, de vegades, ens regala la història: ¿sabeu quin dia arrenca aquell dietari? "Lo primer dia d'octubre de l'any 1411". Després d'aquell primer dia, el  palau acabat de construir en va viure de tots colors: l'any 1461, els diputats s'hi van tancar en vaga de fam per protestar contra la política del rei Joan II; el 1488 la institució va ser intervinguda per primera vegada pel rei Ferran II el Catòlic; el 1640 el president Pau Claris es va enfrontar a Felip IV i va declarar, per primera vegada, una República Catalana. I així, fins a arribar al present.

Els dies van anar passant. Finalment, el 2 de juny, els nous consellers i conselleres del govern del president Torra van prendre possessió i es va aixecar el 155. I aquí arrenquen les "Històries de Palau". Durant unes quantes setmanes, ens hem colat dins dels salons, dins dels despatxos i per tots els racons de l'edifici. Hem acompanyat els equips de neteja, els tècnics de manteniment, l'equip de protocol, el fotògraf, els Mossos i tot el personal que fa moure cada dia el Palau. I fins i tot, sense proposar-nos-ho, ens vam trobar un dia el president Torra i ens va fer de guia pels passadissos de la Casa dels Canonges, la residència oficial del president de Catalunya.

En aquestes últimes setmanes hem pogut compartir les emocions de la represa de l'activitat amb la gent de Palau, i hem recollit històries dignes de l'edifici gòtic civil més important del país. Si us ve de gust, us convidem a entrar-hi.

VÍDEOS RELACIONATS