"La plaga"
"La plaga"
TV3 amb els Gaudí

"La plaga" i "Estiu 1993", dues petites joies que triomfen als Gaudí

A LA CARTA
"Estiu 1993" segueix els passos de "La plaga", la pel·lícula de baix pressupost sobre experiències personals que va arrasar als festivals fa uns anys.

Les òperes primes de Neus Ballús i Carla Simón, malgrat ser dues pel·lícules completament diferents, tenen moltes coses en comú. Seran aquestes coses els ingredients indispensable perquè una història triomfi?

 

1.- Són òperes primes de cada directora

La primera pel·lícula de Neus Ballús va ser "La plaga". Ballús havia fet un curt abans anomenat "Immersió", que va ser premiat al millor so al Festival de Cine d'Alcalá de Henares. Pel que fa a Carla Simón, la directora havia rodat el documental "Born Positive" i el curtmetratge de ficció "Lipstick" a Londres.

 

2.- Les dues pel·lícules van ser seleccionades a la Berlinale

"La plaga" va participar a la 63 edició del festival en la secció Fòrum. No va guanyar cap premi, però el festival va ser una bona plataforma de llançament per donar-se a conèixer fora de Catalunya.

"Estiu 1993" va guanyar el premi a la millor òpera prima i el premi especial del jurat en la secció Generation Kplus (ex aequo amb "Becoming who I was", de Chang-Yong Moon), a la Berlinale de l'any 2017. També el festival va donar a conèixer la seva pel·lícula al món.

 

3.- La trama de totes dues es basa en experiències reals dels protagonistes

Carla Simón recorda la seva vida a "Estiu 1993". La pel·lícula és autobiogràfica i relata en forma de ficció la mort vista des dels ulls d'una nena.

"La plaga" és una ficció documental de quatre històries reals que es creuen en la perifèria barcelonina: la d'un pagès amenaçat per la ruïna i la d'una filipina acabada d'arribar; la d'una dona que afronta el final dels seus dies i la d'una prostituta que es queda sense clients; la d'un jove que es prepara per a un combat de boxa; la d'una plaga que amenaça els camps de collita.

 

4.- Cap de les dues tenen com a protagonistes actors professionals

Els protagonistes de "La plaga" són les persones de la vida real escollides per fer la docuficció.

Les protagonistes d"Estiu 1993" són dues nenes, la Laia Artigas (Frida) d'uns deu anys, i Paula Robles (Anna) de tres, que actuen amb tota naturalitat davant la càmera malgrat la nul·la experiència en el món de la interpretació. Una feina basada en molts assajos que va donar un resultat brillant. "No feien ben bé el que jo volia. Sortien moltes coses espontànies, molt naturals i ja m'estaven bé", comenta Carla Simón. La resta dels actors sí que són professionals. David Verdaguer i Bruna Cusí fan de tiets i pares adoptius de la Frida, que encarna la vida de la directora.  

 

5.- Les dues han guanyat un munt de premis en festivals nacionals i internacionals

Els premis han fet de les dues cintes l'èxit sorpresa de la temporada. "La plaga" ha guanyat 10 premis, entre els quals quatre Premis Gaudí el 2014 (direcció, pel·lícula en llengua catalana, guió i muntatge), un Premi Sant Jordi i cinc premis internacionals. D'altra banda, "Estiu 1993" té en el seu palmarès 13 premis i 53 nominacions. Recentment ha estat nominada pels Premis Gaudí i els Premis Goya que es faran d'aquí a poques setmanes.  

 

Nominacions als Gaudí 2017:

Millor pel·lícula en llengua catalana
Millor direcció – Carla Simón
Millor guió – Carla Simón
Millor paper protagonista – Laia Artigas
Millor paper secundari – Bruna Cusí
Millor actor secundari – David Verdaguer
Millor direcció de producció – Mireia Graell Vivancos
Millor direcció artística – Mónica Bernuy
Millor muntatge – Dídac Palou i Ana Pfaff
Millor música original: Santiago Racaj
Millor vestuari – Anna Aguilà
Millor so – Eva Valiño, Roger Blasco i Carlos Jiménez
Millor maquillatge i perruqueria – Pilar Guillem i Marta Arce

 

Nominacions als Goya 2018:

Millor pel·lícula
Millor direcció – Carla Simón
Millor actor – David Verdaguer
Millor actriu – Bruna Cusí
Millor guió –  Carla Simón
Millor direcció de producció – Mireia Graell Vivancos
Millor fotografia – Santiago Racja
Millor muntatge – Dídac Palou

 

6.- Tant "Estiu 1993" com "La plaga" són pel·lícules de baix pressupost

 

Anar al contingut