A YouTube

"Hablando de Rose", curtmetratge d'Isabel Coixet narrat per Juliette Binoche, a internet

El nou curtmetratge d'Isabel Coixet narra la vida i la mort de Rose Lokissim, arrestada, torturada durant dos anys i executada el 1986 per la DDS, la policia política del règim de l'exdictador del Txad Hissène Habré. El 20 de juliol s'inicia el judici d'Habré al Senegal, acusat de crims contra la humanitat, tortura, crims de guerra i altres violacions dels drets humans. "Hablando de Rose, prisionera de Hisène Habré" dóna veu als supervivents. El documental es pot veure a YouTube.

Segons l'ONG Human Rights Watch, unes 40.000 persones van ser assassinades durant el govern d'Hissène Habré (1982-1900), 13.000 de les quals van ser detingudes arbitràriament i altres 200.000 van ser torturades. En caure el seu règim va fugir al Senegal. Al juliol s'inicia el judici per un tribunal creat especialment al Senegal de crims de guerra. L' acusen de desenes de milers d'assassinats polítics i d'una política de tortura sistemàtica.

"Hablando de Rose, prisionera de Hisène Habré", dirigit per Isabel Coixet amb veu de l'actriu francesa Juliette Binoche, es va estrenar al Txad i s'ha presentat aquesta primavera a París i Madrid. Es pot veure a internet i aquest mes està programat a AfriDocs, la primera cadena de documentals de l'Àfrica subsahariana que emet a 49 països del continent els dilluns i els dijous a la nit en "prime time". 

 

Sinopsi
Rose Lokissim va ser detinguda el 14 de setembre del 1984 a la capital del Txad, acusada de conspirar contra el règim d'Hissène Habré. A la presó va patir tota mena de tortures, però mai es va doblegar. Els companys de cel·la la recorden com una dona valenta que sostenia la moral dels presoners. Va arriscar la vida per enviar missatges a l'exterior sobre tot el que passava dins la presó que escrivia en caixes de sabó o el que trobés, fins que la policia la va descobrir i la va executar. Tenia trenta-tres anys.
 
El 2001, l'ONG Human Rights Wath va trobar els arxius de la DDS sota una capa de pols, a les instal·lacions abandonades de la presó, una antiga piscina colonial reformada. Hi van trobar milers de documents, entre els quals apareixia sovint Rose Lokissim. A l'informe policial del seu últim interrogatori, afirmava que no l'importava el que li passés. Malgrat que la matessin, "Txad l'hi agrairia i la història parlaria d'ella". Reed Brody, el conseller jurídic de Human Rights Wath que va trobar l'expedient policial, afirma que amb aquest documental les paraules de Rose Lokissim es fan realitat.

Al documental parlen de la valentia de Rose familiars i supervivents de les tortures. A través del seu testimoni, es recull un relat esfereïdor de les tortures i les condicions en què la DDS va mantenir els reclusos. Al documental també apareixen les figures que han impulsat que es faci justícia amb les víctimes, com el president de l'associació de víctimes Clément Abaifouta i l'advocada Jacqueline Moudeina. Es van inspirar en la detenció de l'exdictador xilè Augusto Pinochet el 1998 a Londres per ordre del jutge Baltasar Garzón. Segons "The New York Times", el "cas Habré"  és excepcional "per la tenacitat de les víctimes i de Human Rights Wath en la seva campanya per portar-lo davant la justícia".

Ara, 29 anys més després de l'execució de Rose Lokissim, el seu coratge serà recordat a la vegada que Hissène Habré serà jutjat al Senegal. "La missió que Rose es va imposar, contar al món la veritat sobre les presons d'Hissène Habré, per fi s'està aconseguint", diu Juliette Binoche a la pel·lícula.

 

"Hablando de Rose, prisionera de Hisène Habré", d'Isabel Coixet

 

"Hablando de Rose, prisionera de Hissène Habré"
Facebook



Festivals
FIFDH, Festival Internacional de Cine i Forum sobre Drets Humans de Ginebra,  2015


Fitxa tècnica
Direcció: Isabel Coixet
Narració: Juliette Binoche
Producció executiva: Isabel Coixet
Producció: Carla Sospedra
Direcció de fotografia: Jordi Azategui
Disseny de so: Enrique G. Bermejo
Música: Rob Frye
2015
Rodat a N'Djamena, Txad.
Una producció de Miss Wasabi Films amb la col·laboració de Bertha Foundation.



Més informació sobre el documental a Catalunya
Web Documentals TV3 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

Anar al contingut