Marc de las Heras en un capítol de la segona temporada de "GR Barcelona"
Marc de las Heras en un capítol de la segona temporada de "GR Barcelona"
En aquesta 6a temporada, "GR" es torna a centrar en Barcelona i la seva àrea geogràfica, dividint el programa en rutes urbanes (6) i rutes rurals (6).

Sabors de Sants
De Sants al Poble Sec (passant pel MNAC). 5 km.
Una ruta on tastarem el districte de Sants i aprendrem que és un dels llocs amb més "sabor" de la ciutat. Començarem a un dels centres d'activitat i de vida del barri, el Mercat Nou, a una parada d'olives i conserves, després visitant diferents museus del pla de Montjuïc, especialment el MNAC on investigarem un crim a través de les seves obres, i acabarem, fent un vermut amb la Salseta del Poble Sec.

L'ànima d'un poble
Alt Berguedà (PR C128, PR C73). Ruta de 2 dies i d'uns 22 km.
La jornada 1 recorrerem el PR C128 pels cingles de Vallcebre, on farem la via ferrada de l'Empalomar, després collirem patates de dins d'una antiga trumfera, i farem nit a Cal Monjo on cuinarem les tradicionals patates emmascarades del Berguedà. L'endemà, farem via direcció al PEIN Serra d'Ensija-Rasos de Peguera a través del PR C73 i acabarem a Peguera, un racó aturat en el temps on coneixerem l'ànima encara latent de l'antic poble.

En Diagonal
Diagonal (des de la Zona Universitària fins al Fòrum). 11 km en bicing.
En Diagonal serà aquesta ruta, que farem en bicing, i que començarem a la part alta de la Diagonal, al campus universitari, i baixarem direcció al mar, fins al carrer Numància, on visitarem un dels centres tecnològics de Barcelona, l'Ateneu de Fabricació, on farem impressions en 3D. D'aquí seguirem per la part de l'Eixample, on visitarem algunes de les múltiples obres que Josep Puig i Cadafalch va deixar repartides per aquest tram. A Glòries coneixerem el món del col·leccionisme als Encants Nous amb un expert sobre aquest món, i acabarem fent croquetes al costat del mar a sobre d'una "foodtruck".

L'alzina d'en Marc
Collserola (GR6). Ruta d'1 jornada i uns 10 km.
Seguirem el GR6 que comença al Laberint d'Horta, i ens endinsarem en el Parc Natural de Collserola, el pulmó verd més important de l'àres metropolitana. Durant el camí coneixerem a la gent que viu cada dia la realitat del parc: un tècnic de manteniment, un guarda forestal, un cuiner especialitzat en esmorzars de forquilla i un historiador que ens explicarà els secrets del Pi d'en Xandri. La ruta acabarà a Sant Cugat, a lloms d'un cavall, que ens conduirà fins a una posta de sol espatarrant.

Pobles que són ciutat
De Gràcia fins a Les Corts (passant per Sarrià i Pedralbes). 8 km.
Una ruta on descobrirem que Barcelona encara conserva ànima de poble, perquè molts dels seus barris són els nuclis urbans dels antics municipis que rodejaven la ciutat fa més de cent anys. Una ruta, a més, on descobrirem aficions que estan de moda: A Gràcia ballarem swing, a Sarrià farem un taller de cuina i a Les Corts jugarem a bowling.

De parc a parc
Recorregut per diferents parcs i jardins de la ciutat.
Visitarem el Parc Cervantes, on farem un entrenament amb un preparador físic. Després farem un recorregut per parcs històrics com el Park Güell, la Ciutadella, els jardins de la Universitat i el Laberint d'Horta, on coneixerem l'ofici de jardiner i l'art de la "topiària". I acabarem a la muntanya de Montuïc, fent un passeig amb el Dani Cortijo, historiador expert en curiositats de Barcelona, i fent un arròs del senyoret en una terrassa amb vistes espectaculars.

Empremtes d'ultramar
Garraf (GR5 + GR92). 23 km a peu.
Ruta pel Parc del Garraf que comencem a Olivella, fent espeleologia a la Cova Negra. D'allà anirem a Sant Pere de Ribes on coneixerem a un boig dels vehicles clàssics que ens explicarà la relació del Garraf i els automòbils d'època. A Sitges descobrirem el llegat d'un dels indians més cèlebres, Facundo Bacardí, i aprendrem com es fa el seu cèlebre rom. I acabarem pel GR92 fins a Vilanova i la Geltrú, coneixent l'Havana Xica i fent un suquet de gamba de Vilanova.

La frontera imaginària
De Torre Baró a la Vall d'Hebron (passant per Nou Barris i Horta). 6 km.
Recorrerem la frontera imaginària que separa la ciutat de la muntanya, o el que és el mateix, la separació urbana entre Collserola i els districtes de Nous Barris i Horta. Començarem per l'Ateneu de Nou Barris, un dels centres de referència en l'ensenyament de circ. D'aquí tirarem cap a Horta, on recorrerem les seves antigues masies i en coneixerem una en particular, la Masia de Can Travi, on cuinarem un plat tradicional amb ínfules d'avantguarda: "la vedella que volia ser tòfona". Acabarem a la Vall d'Hebron, a les pistes on es va jugar el tennis durant els JJOO, amb el Jordi Arrese, medalla de plata al 92 i amb qui jugarem un partidet de pàdel.

El tresor d'en Serrallonga
Vall de Sau Collsacabra (GR2, GR2.2)
Ruta de 2 jornades i d'uns 25 km a peu.
Seguirem el rastre del Serrallonga per la Vall de Sau Collsacabra, la zona per on diuen es va amagar i va guardar un valuós tresor. A Vilanova de Sau, entrarem a l'obrador de l'herbolari de Sau. Navegarem fins a la torre del campanar del pantà a bord d'una llanxa a pedals. Pujarem els cingles de Tavertet i farem nit en una casa rural del poble, on cuinarem un fabulós estofat de Senglar i farem nit. L'endemà travessarem la cinglera fins a Rupit, on buscarem el tresor amagat amb l'ajut d'uns nens de la vila. I acabarem al Salt de Sallent, segurament un dels indrets més increïbles de Catalunya.

A uns quants metres sota terra
Barcelona subterrània.
Ruta per algunes propostes interessants per descobrir la ciutat per sota dels nostres peus. Farem un viatge pel passat i el present del metro, visitarem una estació fantasma, recorrerem les galeries del clavegueram, coneixerem com és la vida de músic de metro i acabarem a l'interior de la font de Montjuïc, una obra d'art intacta des de la seva construcció.

El camí del cava
Alt Penedès. Camins del vi i del cava. Ruta Subirat Parent.
Ruta d'1 jornada i d'uns 10 km a peu.
A la comarca del Penedès seguirem els camins del Vi i del Cava des del mirador del Circell a Les Gunyoles. D'aquí anirem fins a l'aeròdrom
d'Avinyonet on dalt d'un ultralleuger contemplarem les vinyes. Passarem per Cantallops, Sant Pau d'Ordal i a Lavern, coneixerem una família que viu i treballa al voltant d'un producte poc conegut però molt suculent, el préssec d'Ordal. Acabarem a Sant Sadurní de Noia, la capital mundial del cava, coneixent la història d'aquest producte tant Internacional i descobrint el seu procés d'elaboració.

El gran banquet
Ruta d'1 jornada i 24 km a peu, on descobrirem la part més occidental del Montseny, segurament la més desconeguda de tot el Parc Natural.
Començarem dalt del cim del turó de Tagamanent i anirem fins al Restaurant el Bellver on farem un bon esmorzar de forquilla amb productes típics del Vallès Oriental. Des d'allà farem via passant per la Masia Ca l'Agustí, el Pla de la Calma i arribarem fins al Clot de la Mora, on hi ha un taller artesanal de llana i feltre. Seguirem per la Vall de l'Avencó, la vall més freda del Montseny, i arribarem a Aiguafreda, on coneixerem una granja de porc ecològic molt especial. I acabarem a Tagamanent, al Restaurant El Folló, cuinant amb la Mercè, la mestresa, i vivint un gran banquet espectacular.
Anar al contingut