ABC DEF GHI JKL MNO PQR STU VWXYZ 

ACÈTIC
Un dels àcids que trobem després de la fermentació alcohòlica. Si el notem en el gust i l'aroma és un defecte. Diem que el vi s'ha avinagrat.

BARRET
Quan es produeix la fermentació alcohòlica en el most on hi hem deixat el raïm (generalment en vins negres), per l'acció de l'anhídrid carbònic CO2 que es desprèn de la fermentació, la part sòlida, o sigui, el raïm puja cap a la superfície del dipòsit on s'està fermentant, formant un gruix considerable. D'aquesta "crosta" en diem barret.

BATTONAGE
Tècnica que consisteix a remanar el pòsit dins del recipient perquè es mantinguin flotant, no pas precipitat al fons, en el vi. Generalment és una tècnica emprada en l'elaboració d'alguns vins blancs, tot i que també la podem trobar en negres.

CALIMOTXO
Beguda refrescant a base de vi negre i cola

CANVI DE BÓTA
Separar el most de les pells, o sigui, del raïm. Aquesta operació es fa al final o mitjans de la fermentació alcohòlica, depenent del tipus de vi que vulguem obtenir.

CARINYENA
És una varietat de raïm negre que, com el seu nom indica, prové de la localitat aragonesa de Cariñena. La podem trobar per tot el territori vitivinícola català però és en els terrenys més pobres, és a dir, amb menys matèria orgànica i en pràctiques agrícoles de baix rendiment, on aquest cep produeix el millor fruït. Possiblement a les D.O. Priorat, Montsant i Empordà sigui on hi ha els vins amb les carinyenes més espectaculars de Catalunya. Un bon vi de Carinyena és estructurat i amb cos, de color intens. Ens dóna olors d'espècies, de bosc, de prunes i fruites vermelles… Cada vegada més la trobem com a protagonista d'un vi, però sobretot acompanyada de la seva millor amiga: la Garnatxa negra.

CATEDRAL DEL VI
Les catedrals del vi són cellers cooperatius construïts en època modernista que serviren per fer un front comú entre vinyaters i productors i així sortir de la crisi provocada per la fil·loxera. Actualment encara estan en ús agafant un interès creixent per l'enoturisme degut a la seva arquitectura espectacular. Els trobem a Falset i Cornudella, Vilalba dels Arcs, Gandesa i Pinell de Brai; també a Montblanc, Barberà i Rocafort de Queralt, Vila-rodona, Nulles.

CAVA
Vi escumós elaborat dins la D.O. Cava. Aquesta Denominació d'Origen no té una zona territorial de producció: el Penedès és on hi ha més vins de cava, però també a altres regions de l'estat espanyol se'n fa. S'utilitza el mètode tradicional o xampenoise per l'elaboració amb les varietats macabeu, xarel·lo, parellada, malvasia i chardonnay per blancs. Trepat, monastrell, garnatxa, pinot noir per a negres i rosats. Hi ha diferents tipus de cava, segons la quantitat de sucre que contingui anant del dolç al brut nature. I segons el temps de repós en rima serà un cava amb 9 mesos de criança, com a mínim, fins al cava de paratge qualificat amb un mínim de 36 mesos.

CLÀSSIC PENEDÈS
És el nom comercial que se li dóna al vi escumós fet dins la D.O. Penedès. Els últims anys, cada vegada hi ha més vinicultors que surten de la D.O. Cava per elavorar els seus vins escumosos de qualitat en altres D.O. que consideren QUE representen més el territori i la personalitat dels seus vins. Cal recordar que la D.O. Cava certifica vins escumosos fets fora de Catalunya.

CLON
Individus generats a partir d'una espècie principal. Tradicionalment la selecció s'ha fet durant anys agafant els individus més adequats i reproduïnt-los, deixant de banda els que produïen pitjor fruit o eren molt malaltissos. Així s'aconseguia una selecció totalment adaptada a la terra i al clima. Actualment, la indústria agrícola ja ha experimentat amb tota mena de condicions i ha seleccionat clons d'una planta principal que donen característiques diferents. Segons les necessitats del viticultor es planten uns o altres clons. Per exemple, de la Garnatxa Negra, actualment es comercialitzen més de 20 clons diferents. Ara bé, els viticultors que tenen una bona vinya el que fan és replantar amb individus d'idèntica genètica, o sigui, amb els serments de la pròpia vinya.

CUPATGE
És la barreja de diferents vins que es complementin per obtenir-ne un de més especial o de característiques més idònies.

Anar al contingut