1. Bevem pels ulls?

La primera informació que rebem d'un vi és l'etiqueta. Influeix el seu disseny en la percepció del que podem trobar a dins l'ampolla? Etiquetes cridaneres, austeres, clàssiques o trencadores... Veiem una mostra del que hi ha al mercat i visitem dos productors: els encarregats del Xitxarel·lo i el celler Succés, on dediquen bona part dels seus esforços a comunicar amb la seva imatge. Parlem també amb David Carabén, músic i responsable d'un vi molt personal. 

2. Els animals i les bombolles

A la vinya hi podem trobar una gran diversitat d'animals, tant treballant-hi com integrats en el seu entorn, sent part de la biodiversitat del camp. En aquest capítol anem al Penedès i visitem els cellers de Recaredo i Gramona, on saben bé què vol dir tenir animals a les vinyes. Unes vinyes d'on en surt el nostre vi escumós, que aprofitarem per conèixer una mica millor. La convidada d'avui, la cantautora penedesenca Anna Roig, també ens hi donarà un cop de mà.

3. Una festa per lligar 

El maridatge és un concepte que hem sentit moltes vegades, però… com es marida, realment? En aquest capítol, i a través de la preparació d'una festa, farem comprensible i accessible el fet de maridar. Cuiners com en Quim Casellas, Jordi Jacas o Iolanda Bustos, la "sommelier" Chiara Gai o periodistes com Josep Sucarrats, entre d'altres convidats, ens hi ajudaran. I com en tot festa, no hi faltarà la música, aquest cop de la mà dels Nyandú.

4. Cada casa és un món

L'arquitectura del celler condiciona el vi que s'hi fa? Ens cal una gran "casa" per fer un gran vi o d'un garatge en pot sortir un producte de primera? A partir de la visita a dos cellers arquitectònicament molt oposats però que produeixen vins de qualitat, Ferrer i Bovet per una banda i Frisach per l'altra, intentem trobar respostes. El músic Carles Sanjosé,a que a banda de músic també és arquitecte, també ens donarà un cop de mà per resoldre la tesi del programa.

5. Jugant a fer de "sommeliers"

Cal ser un expert, per gaudir del vi? És necessària, tota la parafernàlia que envolta un tast professional? En aquest capítol ens proposem donar alguns consells per acostar el món del vi a tothom, fugint de conceptes incomprensibles i amb la voluntat de ser tan pràctics i propers com sigui possible. Anem al Maresme per fer un tast molt especial amb Audry Doré, "sommelier" del Celler de Can Roca, i visitem el Celler Alta Alella per conèixer els seus "vins radicals". I en un programa dedicat a despertar els sentits, ens trobem amb un músic molt especial: Ignasi Terraza, que ens parla del seu jazz més suggerent.

6. Buscant l'excel·lència

Assolir l'excel·lència no és fàcil, però queda clar que el vi català treballa de valent per fer-ho. Excel·lència en el procés de producció en què cellers com el que visitem, Torres, aposten per la recerca tant per ser més sostenibles com per adaptar la vinya al nou clima. I excel·lència també en el resultat: un exemple d'això són els vuit vins de finca que hi ha actualment a Catalunya. Anem a Vinyes Domènech a coneixe'n un, el Teixar. Per acabar, fem ioga amb Xavier Sabata, contratenor, coneixedor del significat de l'excel·lència en el món de la música.

7. Visca la cultura!

El vi ha estat lligat a la cultura i a les manifestacions artístiques des de ben antic: la Cella Vinària de Teià, que avui visitem en dóna fe, com també ho fan tots els festivals de música i altres expressions que estan lligats a tastos o festes del vi. Avui visitem la gran sala d'exposicions a l'aire lliure que tenen a Mas Blanch i Jové, on les escultures conviuen amb els ceps. També parlarem amb una de les personalitats amb més veu de món del vi: Josep Roca. I per acabar, Miqui Puig ens farà endinsar en la part més musical del vi.

8. Glops de solidaritat

El món del vi és solidari i en aquest capítol es fa evident: des del Microscopi, d'Irene Alemany, al Cop de Cor d'AT Roca, passant per tastos solidaris, curses i sopars. A banda d'iniciatives puntuals, visitem també l'Olivera, una celler cooperatiu de Vallbona de les Monges amb una base social molt sòlida, i ens trobem amb Cesk Freixas, músic combatiu i compromès amb qui compartirem una copa del seu vi preferit.

9. Per terra, mar i aire

Catalunya té una oferta d'enoturisme àmplia i diversa, que no es redueix tan sols a anar a fer tastos de vins -que també, però no només-. En globus pel Pla de Bages, en caiac per l'Empordà o a cavall a visitar les tines a peu de vinya. Enoturisme per a famílies, per a entesos i per a aquells que voldrien fer ioga entre vinyes. Fem un viatge pel territori i us proposem activitats que engresquen a sortir de casa i descobrir el món del vi i tot el que l'envolta. Al final del nostre viatge ens aturarem a Nulles, en una de les nostres catedrals del vi, per conversar amb l'actriu Itziar Castro.

10. Banyes i vinyes

La biodinàmica és una pràctica agrícola que ens connecta amb les estrelles. Calendaris lunars, l'observació de la vinya per saber-ne les seves necessitats… Creences ancestrals o sentit comú? De la mà de Jordi Querol, expert assessor biodinàmic, entendrem les pràctiques d'aquest tipus d'agricultura, visitem els celler Nin Ortiz, dels pioners en biodinàmica al territori i anirem un pas més enllà amb Ton Rimbau. Ens aturarem a dinar amb el músic Caïm Riba, amb qui també parlarem de vi i potser també de connexions còsmiques.

11. El vi fa sang

Al llarg de la història de la Humanitat, el vi ha estat present en totes les civilitzacions. Tan aviat ha estat objecte de culte, lligat a les divinitats, com ha esdevingut un aliment per a celebracions paganes i terrenals. Avui explorem la simbologia del vi en la tradició cristiana, jueva i musulmana. Veurem com es produeix el vi "kosher" al Celler de Capçanes i anem a visitar el Còsmic Celler, on Salvador Batlle ens parla de l'espiritualitat d'uns vins amb valors molt personals. En un capítol tan carregat de simbologia hem convidat Albert Serra, considerat un dels cineastes més originals del moment, amb qui obrirem un dels seus vins escumosos preferits.

12. Buscant les arrels

Fer un pas enrere per anar endavant. D'aquesta manera és com molts cellers retornen a les arrels, a com es feia vi antigament, per poder recuperar l'essència de la seva terra i expressar-la de la millor manera amb els seus vins. Fent una volta amb Toni Sánchez Ortiz pel Priorat; coneixerem el seu Saurí. Visitem les tines enterrades a peu de vinya del celler Sicus i les de pedra seca del projecte de Mas Arbosset. Així mateix, parlarem amb el músic Roger Mas de com ell mateix ha revisat el passat en el seu darrer disc.

13. La màgia del vi

El procés que converteix el raïm en vi és pràcticament màgic, alquímia. Avui anem a Escaladei i a Orto Vins, on serem testimonis de l'aventura que resulta ser el procés de vinificació, us en desvetllem els secrets, des que el raïm es cull fins que surt del celler dins l'ampolla. També trobarem la màgia que s'amaga dins les cançons de Paula Jornet, que compartirà un vi amb nosaltres.

Anar al contingut