Pagesos al mercat

Els pagesos han fet venda directa dels seus productes als mercats des que els mercats existeixen. El fet extraordinari i, fins i tot, en alguns casos, la novetat és que encara hi siguin. En 5 dels 6 programes de "Gent de mercats" coneixem pagesos amb parada permanent.
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge

Al primer capítol de "Gent de mercats" vam conèixer la família de la masia Ca n'Oliveró, de Castellbisbal, amb parada fixa al mercat de la Independència de Terrassa. No els parlis de la venda directa, del producte Km0, a aquests pagesos com si haguessis descobert la sopa d'all; ells han venut "producció pròpia" al mercat des de sempre. És la lògica d'una agricultura d'abast humà, pensada per a la comunitat més pròxima.

Ara aposten per l'agricultura ecològica, que els ofereix un valor afegit, perquè aquest tipus d'agricultura, respectuosa amb la salut de les persones i del medi ambient, cada cop té més públic. Una clientela que paga una mica més -per poc que sigui, no ens enganyem- però que diu que ho guanya en salut. Com la Cèlia, la clienta que apareix al primer programa. I no es tracta -no ho fan els de Ca n'Oliveró, el Pere i l'Assumpta- de fer grans produccions. Del que es tracta és que tinguin sortida les fruites i verdures que cultiven, i en la comunitat que tenen més a prop.

 

És evident, no hi ha de tot durant tot l'any, cada època té els seus productes, i cada zona, unes característiques. És una de les veritats tan i tan elemental que el nou consumidor conscienciat amb el medi ambient hauria d'aprendre. De la mateixa manera que no deixa de ser una contradicció que es pugui consumir qualsevol fruita, tan eco com vulguis, però viatjant i desafiant l'estacionalitat, de l'altre hemisferi.  

El que no té en producció, el Pere ho compra a una cooperativa de pagesos ecològics i ell hi aporta els seus excedents. És, si fa no fa, el mateix que fan els de Can Fisas, de Molins de Rei, amb parada al mercat de la Concepció de Barcelona.

En 5 dels 6 programes de "Gent de mercats" descobrim això tan actual com és la compra directa, de proximitat i de temporada, als mercats municipals. N'hi ha que són neorurals i neovenedors de mercat, però n'hi ha de tota la vida, com els Botifoll i els Fisas.

Compra el que necessitis per consumir aviat, tan acabat de recol·lectar com sigui possible, malbarataràs menys, menjaràs més bo i més sa, i hi guanyarà la teva butxaca.

VÍDEOS RELACIONATS