L'Aula de Cuina, un espai cada cop amb més presència als mercats
En temps de sobreinformació no s'ha inventat res millor per aprendre a cuinar que les lliçons presencials i les aules de cuina dels mercats resulten un lloc perfecte per fer-ho
L'Aula de Cuina, un espai cada cop amb més presència als mercats
Un taller de cuina al mercat de la plaça de Cuba de Mataró
Taller de cuina al mercat de la plaça de Cuba de Mataró
Del showcooking al showvending, a "Gent de mercats"

L'Aula de Cuina, un espai cada cop amb més presència als mercats

En temps de sobreinformació no s'ha inventat res millor per aprendre a cuinar que les lliçons presencials i les aules de cuina dels mercats resulten un lloc perfecte per fer-ho

Si hi ha un aspecte positiu en què tots els clients dels mercats hi estarem d'acord, és en la professionalitat dels venedors. I malament si no la tenen, perquè el venedor, tant com atenció i empatia, ha de saber explicar al client què manipula, de conèixer-ne l'origen i les característiques, i serà de nota si pot donar idees per preparar l'ingredient en qüestió per gaudir-ne al màxim. Aquest valor afegit el té la persona preparada per fer la feina de venedor amb professionalitat. És igual si n'ha après des de petit, si s'hi ha hagut de posar com a emprenedor o si n'ha hagut d'aprendre per accedir a un lloc de treball qualificat. Se n'ha de saber. Vam poder veure les lliçons del Jaume Vila, del Mercat de la Mercè, per obtenir el màxim de sabor del bacallà, en el tercer programa. En sé de més d'un que, des que va veure la seva explicació, remulla el bacallà en llet.

Els venedors i venedores dels mercats també són allò que ampul·losament en diem prescriptors. Si per parlar de les demostracions culinàries que fan els cuiners davant de públic triomfa l'anglicisme "showcooking", doncs sense complex ni menysteniment per a l'expertesa dels paradistes diguem que ells fan "showvending"! Per unir tots dos conceptes neixen les aules de cuina.

A l'aula del mercat de la Masuca d'Igualada vam veure que no en té res d'exòtica la truita de plantes oblidades. El Marc Talavera ens en va fer una demostració al segon programa de Gent de Mercats. Aquest jove activista de "l'agro-cultura" en perill d'extinció i doctor en Biologia ho té clar, s'ha de posar el davantal i plantar-se davant l'auditori amb paelles i estris de cuina mediant si vol fer arribar a la gent la saviesa que amaga la cultura de les plantes silvestres. Perquè, per valorar-les,  primer s'han de conèixer i per fer-ne ús s'ha de saber com.

Està més clar que una sopa de règim, el cercle d'una alimentació sana, saborosa i cada cop més sostenible que volem en comprar els productes frescos es tanca en preparar-los nosaltres mateixos. La salut passa per la cuina. Tenim molts sistemes a l'abast avui dia per saber-ne, des de les "classes" diàries a la televisió amb cuiners i cuineres fent de modernes "àvies" que transmeten coneixement, als moltíssims tutorials que podem veure a Internet. Però en temps de sobreinformació no s'ha inventat res millor per aprendre a cuinar que les lliçons presencials. I en la nova època en què els mercats han d'oferir més serveis per fer-se un lloc entre tanta competència, les aules de cuina guanyen terreny.

El primer mercat de què tinc notícia on es fessin classes va ser el Central de Reus. El boom de l‘interès per la cuina no té dos dies. La professora Mariona Quadrada ja feia demostracions de tècniques i donava idees amb productes locals en una parada buida l'any 1998. Les classes, de fet, eren el gruix d'un programa del canal Reus TV, però amb la intervenció del mercat. Avui dia, al Mercat Central de Reus, que també ha estat escenari d'històries del programa, se segueixen fent tallers en una parada en desús per formar els clients en els productes del territori o per donar nocions de nutrició a famílies, per dir-ne només alguns.

Si parlem del primer mercat a tenir un espai adequat per a aquesta funció, aquest va ser la Boqueria de Barcelona. La primera aula de cuina va ser la seva, l'any 2002, a molta distància de les que han vingut després. Des d'aleshores i fins ara, l'Eulàlia Fargas s'ocupa de les classes per a nens i adolescents. També han passat per l'Aula, entre altres professionals, l'Iker Erauzkin, o la Núria Bàguena, professora i humanista de la gastronomia, que va impartir cursos de cuines del món, d'ingredients i de maridatges. L'espai eI gestiona ara l'empresa BcnKitchen, que dirigeix els cursos a tota mena de públic, fins i tot a gent de pas a la ciutat.

El mercat de la Rambla estrenarà pròximament un altre espai per a classes, tastos i demostracions, aquest cop entre parades, a fi de recuperar públic local . Dels altres 38 mercats alimentaris de Barcelona també tenen aula de cuina permanent el mercat del Ninot, el de la Guineueta, ara inactiva, i el de Sants, que, d'actiu, ho és molt.

Una altra cosa són els tallers que es fan en espais desaprofitats de manera puntual o amb cicles específics, un recurs recurrent, com el pop-up de l'Estrella amb el cicle Tufasfood, per a adults i per a nens. Ho organitza Àgata Albero, al capdavant de la mateixa empresa que s'encarrega de les classes del Mercat de la Plaça de Cuba de Mataró. Vam entrar en aquest espai a Gent de Mercats per veure les nocions de reaprofitament alimentari que va fer el Pere Patuel, xef de La Marineta de la capital del Maresme, en el quart programa de la sèrie.

Però si hi ha un mercat amb una aula de gastronomia pensada per donar servei als clients i al barri aquesta és la del mercat de Sants, amb una programació gairebé diària. Laura Herrero és la professora de cuina de tots els tallers que s'hi fan, dirigits a escolars dels centres de primària, a avis i àvies dels Casals i a altres entitats veïnals. Un servei que té molt clar el president dels comerciants, el Francesc Leyva, l'ànima de les moltíssimes activitats que es fan en aquest equipament tan implicat al barri. I l'aula, un espai magnífic, esdevé lloc d'activitats diverses per a temes relacionats amb el menjar. I si de saber comprar i després cuinar una carmanyola se'n fa una activitat divertida amb gimcana inclosa?

Està clar, un "showcooking" o demostració culinària amb un cuiner engrescador és tot un espectacle, i ja no et dic si a més és popular. Com si no us penseu que s'aguantarien tots els congressos i jornades que es fan al voltant del menjar? Si després, amb tota llei, els cuiners mediàtics es fan amics dels escenaris això ja és una altra qüestió.

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut