• Mercat Municipal de Sitges, Central de Tarragona i d'Horta, a Barcelona
    Veure vídeo

    Mercat Municipal de Sitges, Central de Tarragona i d'Horta, a Barcelona

    En aquest capítol ens sumem a l'Ester i la Vinyet, mare i filla, en la seva trobada setmanal al mercat de Sitges, i amb elles aprenem com es fa un autèntic arròs a la sitgetana. Allà ens trobem amb el Ricky, un cuiner anglès tatuat fins a les celles (literalment) convençut que la galeria del producte fresc que és el mercat és el millor reclam per acostar la cuina catalana als visitants de la població. Al mercat de Sitges també hi trobem una parada de venda directa de fruita i horta, la del Daniel, un excomercial que ven el que produeixen els camps que conrea. L'acompanyem a Mercabarna, on hi ha la cooperativa de pagesos d'agricultura ecològica de la qual és soci per endur-se el que necessita i ell no té. Al mercat Central de Tarragona seguim el Josep en les seves tres ocupacions, la de llibreter, la de venedor de pastissos al mercat i la de casteller, tot un senyor de Tarragona! Si encara no ho heu fet, us convidem a sentir com sona el carilló i a conèixer la Carmeta, una peixatera nascuda al Serrallo molt pessimista amb l'estat actual del mar. També visitem el mercat d'Horta, a Barcelona, on coneixem l'Eva, la florista del mercat, poc convençuda de la reforma integral que s'hi ha de fer, i el pessebrista oficial, que reprodueix les parades en figuretes. Finalment, comprem números per a una rifa que involucra tot el mercat. Tot això acompanyat de moltes més històries de la nostra Gent de Mercats!

  • Mercats de Sant Antoni i Provençals a Barcelona i Central de Reus
    Veure vídeo

    Mercats de Sant Antoni i Provençals a Barcelona i Central de Reus

    Visitem el remodelat mercat de Sant Antoni per conèixer la Maria Masclans, part d'una nissaga centenària de bacallaners, que gestiona dues parades i un bar. Ah! I amb quatre fills encara té temps de posar d'acord els companys, com a presidenta dels comerciants d'alimentació. Veurem com, en un mercat tan antic, hi ha paradistes que s'han criat pràcticament junts i vides senceres que transcorren entre aquestes parets. Sant Antoni és "dos mercats en un", com ens expliquen els Bernaus, d'una de les botigues dels encants de roba que amb la remodelació s'han pogut oblidar d'allò de muntar i desmuntar parada cada dia. Al mercat de fruites i verdures de Mercabarna, coneixerem l'empresa de cítrics que ara porta la Montse Sanahuja i el seu orgullós pare, el Florencio, que hi va de tant en tant per retrobar-se amb antics companys i clients, com la Carme, que té parada a Sant Antoni. També visitarem el mercat de Provençals per encomanar-nos pel bon rotllo que es respira entre els seus paradistes, que munten taules al bell mig del mercat per dinar junts el dia que obren a la tarda. Amb el Juan Antonio, d'una família de carnissers, ens mourem entre les parades del mercat ambulant dels dimecres, on, al seu torn, té clients de fa molts anys, com la Mari. Celebrarem el Corpus al Mercat Central de Reus, i veurem com fa la coca amb cireres, típica d'aquest dia, la bloguera Marta Jubert, que compra les cireres a l'Anna Gisbert. Un bon amic de l'Anna, que va cada dia a la seva parada i a la de la pesca salada dels Vidal, és el Ferran Cerro, un cuiner que ha voltat molt per restaurants amb estrella fins a establir-se a casa, en un establiment propi on fa la cuina amb productes frescos comprats al dia. Històries de tots els sabors a "Gent de mercats".

  • Gent dels mercats Central de Sabadell, de l'Abaceria de Barcelona i de la plaça de Cuba de Mataró
    Veure vídeo

    Gent dels mercats Central de Sabadell, de l'Abaceria de Barcelona i de la plaça de Cuba de Mataró

    N'hi ha que s'han passat tota una vida al mercat, i d'altres que tot just emprenen un nou negoci. Al mercat de Sabadell coneixerem diversos d'aquests perfils; joves que han ampliat els comerços dels seus pares, com l'Àlex Castany, al costat d'altres que són els nous al mercat com els Davids, que acaben d'obrir una parada de sushi. Si és per conèixer bones iniciatives comercials, no us perdeu la història del Manel Andreu, que amb 90 anys, els mateixos que el mercat, resumeix una vida d'emprenedoria. Qui també s'ha passat la vida entre parades és la Rosario, que des del mercat provisional espera amb ganes la renovació de la nova Abaceria de Gràcia. Tot i que hi va començar molt joveneta, la seva no seria una història excepcional, si no fos que té 88 anys i es lleva cada dia a les 4h, fora de Barcelona, per poder seguir darrere el taulell. A Mataró coneixerem la història del Raúl, un enginyer informàtic reconvertit en pagès, masover i venedor, que té parada al mercat de la plaça de Cuba. Entre els seus clients hi ha la María, que ha "descobert" que comprant productes frescos al mercat ha millorat sensiblement de la malaltia que té. Acompanyarem la Teresa Codina a la llotja d'Arenys, tota una senyora del peix, amb parada al mercat. I sense moure'ns d'aquí aprendrem a cuinar aprofitant tot el que tenim al rebost per evitar el malbaratament. Un altre bon grapat d'històries de la Gent de Mercats.

  • Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú, i de Sants i de la Mercè de Barcelona
    Veure vídeo

    Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú, i de Sants i de la Mercè de Barcelona

    Aquest capítol és la prova que al mercat es pot trobar gent d'allò més diversa. Al mercat de Sants coneixerem els peixaters Leyva. El Francesc està a punt de deixar el negoci en mans del seu fill Pere, però encara que comparteixen la feina a la parada i, de matinada, van a comprar el peix a Mercabarna, un mercat central amb codis propis. A l'Aula de Cuina de Sants coneixerem els participants en un taller contrarellotge per fer una carmanyola saludable. A Vilanova i la Geltrú, la cuina que fa la Mimi al bar del Mercat del Centre és coneguda dins i fora del mercat. Ha nascut allà, com qui diu, i no se li escapa res del que hi passa. D'una altra nissaga de peixaters, els Perelló, també de Vilanova, ens fixarem especialment en el Xavier, que tan aviat talla peix com carn, ja que ha hagut d'aprendre aquest altre ofici per amor. Amb el Xavier i el Sergi, el seu germà, veurem com funciona la subhasta del peix a la llotja de Vilanova. Tots els mercats tenen personatges entranyables, i aquí hem conegut la Remei, una pagesa amb parada a fora, i la Provi, una dependenta que està a l'atur i s'enyora dels companys amb qui ha compartit la vida. Finalment, al mercat de la Mercè serem testimonis d'un paradista que plega, el Jaume Vila, en aquest cas sense tenir relleu a la família. Aquí veurem com fer esport uneix a molts dependents, amb l'equip de runners del mercat. Que degusteu totes les seves històries!

  • Els mercats de la Concepció de Barcelona, de la Masuca d'Igualada i municipal de Tortosa
    Veure vídeo

    Els mercats de la Concepció de Barcelona, de la Masuca d'Igualada i municipal de Tortosa

    Anem fins al mercat de la Concepció de Barcelona per conèixer l'Àngels Fisas, una paradista de fruites i hortalisses amb els camps al Baix Llobregat que agrairia que els dies tinguessin 25 hores. La seguim tot un dia i la veiem compartir les feines del camp amb el seu fill i soci, el Lluís, un pagès que cultiva una trentena de varietats de tomàquets i no n'ha tastat mai ni un! Al mercat de la Masuca d'Igualada coneixem les tres generacions de les Esquius i una altra emprenedora incansable, l'Olga Rovira, creadora del "sushi català". Sense moure'ns de la Masuca preparem una truita amb plantes "oblidades"; herbes silvestres recuperades per a la cuina per un grup de joves molt actiu, els de l'Eixarcolant. I pel riu arribem a Tortosa, on el mercat, un temple construït a finals del segle XIX, és tota una font de vivències, com les que expliquen la Camencín, la Pepita o el Manolo, exparadistes, o la Carme Loras i el Jordi Sorolla, bacallaners en actiu. Anem fins a la serra del Cardó i del Boix a conèixer els últims pastors de cabres d'aquells paratges, que són els pares del carnisser Julián Montero, i comprovem com el mercat de Tortosa continua sent un centre de reunió i una galeria dels productes singulars de les Terres de l'Ebre. Tres mercats amb històries per triar i remenar!

  • Els mercats del Carmel i de l'Estrella de Barcelona i el Mercat de la Independència de Terrassa
    Veure vídeo

    Els mercats del Carmel i de l'Estrella de Barcelona i el Mercat de la Independència de Terrassa

    En aquest capítol ens activem amb el grup de zumba del mercat del Carmel de Barcelona. Un dia a la setmana, durant el descans del migdia, paradistes de totes les edats es reuneixen per ballar, com l'Amparo de les olives, o el Pau, que amb 15 anys té clar que vol ser peixater com els pares i els avis, encara que hagi de matinar molt per anar a Mercabarna. Al mercat de l'Estrella, el Xavi Arbolí ens demostra que es mou com peix dins de l'aigua tant darrere el taulell de la seva peixateria com davant la càmera de la websèrie del mercat, en la faceta d'actor amateur. Al Mercat de la Independència de Terrassa descobrim la terregada, la botifarra "inventada" a la localitat i que ara s'hi identifica. El Jordi, un cuiner que ha triat fer cuina de mercat, al mercat, la posa en un plat del menú del dia. Aquí coneixem també els de Ca n'Oliveró, el Pere i l'Assumpta, que tenen el camps a Castellbisbal i fan la venda directa, amb parada fixa al mercat, des dels temps dels avis.

Anar al contingut