A "Gent de mercats" coneixerem vides, inquietuds i moltes anècdotes

Un moment del rodatge de "Gent de mercats"
Un moment del rodatge de "Gent de mercats"

Quants cops deveu haver sentit, o heu dit vosaltres mateixos, que els mercats són una postal fantàstica del país on viatgem? Deixeu-me afegir que ho són també de les poblacions i fins i tot dels barris on estan ubicats. Aparadors del producte fresc i galeria de tendències. Catalunya en particular en va plena, d'aquestes postals. Com a curiosa empedreïda en tot el que té a veure amb el món alimentari, els mercats m'han interessat sempre, però, professionalment, els hem tractat des de l'òptica que demana la informació.

Ara, amb la sèrie documental "Gent de mercats", que hem començat a gravar, posem el focus en gent de tots els oficis del mercat: peixaters,  bacallaners, olivaires, pagesos amb parada fixa…Nissagues familiars o nous emprenedors que aposten per tenir parades estables. Una família amb personalitats, amb edats, amb circumstàncies vitals particulars  que no seria completa sense els compradors, que són, en definitiva, a qui es dirigeix tota aquesta maquinària.

Estem d'acord: els mercats alimentaris són peces imprescindibles del nostre imaginari, però hi anem? Tant com voldríem? És evident que no poden complir la funció de grans proveïdors del menjar fresc com quan es van construir els  primers, a les darreries del segle XIX, principis del XX o als anys setanta fins i tot. La irrupció de noves formes de consum i els canvis en l'estil de vida han provocat la crisi d'aquests equipaments. D'uns més que d'altres. Resisteixen i refloten els que més bé s'adapten, reformats o no, però sobretot, redimensionats i amb els serveis d'una població amb horaris i necessitats diversos.

La competència és forta, mitjanes superfícies i internet són les principals amenaces. La bona notícia és que bufen millors temps per als mercats alimentaris, com ho demostren l'interès per la qualitat dels productes, la tendència al consum de proximitat, la preocupació per la salut pròpia i  la del planeta, i la importància que ha anat tenint la gastronomia, tant en l'àmbit domèstic com en la restauració. El mercat és el paradís del "cuinetes", però també ho és d'aquella persona que té cura del seu benestar a través de l'alimentació. Ho diuen els millors especialistes en la venda "retail". Davant de la freda lleixa del supermercat o, encara mes, d'internet, el tracte humà que es dispensa al client, la cerimònia de la venda amb coneixement, no té rival. Afegeix-li el ritus de la compra, que molts clients es reserven per al cap de setmana, i tindràs l'"experiència" -això tan de moda- garantida.

Una família, una escala de veïns, un poble o una comunitat, aquesta tardor us portarem a mercats de diversos punts de Catalunya, i us garanteixo que coneixereu vides, inquietuds i anècdotes de molta "Gent de mercats".

 

 

"Gent de mercats" és una nova docusèrie dirigida per Tana Collados que ens endinsarà en el món dels mercats municipals de Catalunya a través de les persones que els poblen.

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS