Frederica Montseny
Frederica Montseny

Val la pena trair els propis ideals pel que sembla un bé major? En plena Guerra Civil Espanyola, la influència de l'anarcosindicalisme porta el govern de la República a incloure ministres anarquistes, entre ells Frederica Montseny, una de les dirigents més influents del moviment.

Ella va acceptar el càrrec a contracor, perquè no creia en les formes de poder, però ho va veure com l'única opció efectiva per evitar l'auge del feixisme. Això la va convertir en la primera dona ministra de l'estat espanyol i d'Europa.

Però la guerra la va acabar guanyant Franco i Frederica Montseny es va haver d'exiliar a França. Allà es va enfrontar a un judici d'extradició, però per guanyar-lo s'havia de mostrar àvida defensora de la República. Ella s'hi va negar, ja que es va penedir de la seva decisió d'entrar al govern. Però si perdia el judici, retornava a l'Espanya franquista, on seria executada.

Montseny va haver de decidir entre anar en contra de les seves conviccions o conservar la vida.

 

Miriam Porté, la productora

"Frederica Montseny, la dona que parla" segueix la línia editorial de Distinto Films, que impulsa pel·lícules de dones oblidades per la història. En aquest film es repeteix l'equip creatiu format per Miriam Porté a la producció, Laura Mañá a la direcció i Rafa Russo al guió (aquí a quatre mans amb Mireia Llinàs), que ja havien rodat "Concepción Arenal, la visitadora de presons" (2012) i "Clara Campoamor, la dona oblidada" (2011).

En aquesta mateixa línia, Miriam Porté també ha produït per a Distinto Films "La Xirgu" (2015), "La llum d'Elna" (2017) i "La dona del segle" (2018); totes amb coproducció de TV3.

Míriam Porté, productora de 'Frederica Montseny, la dona que parla'
Míriam Porté, productora de 'Frederica Montseny, la dona que parla'

"És bo explicar el passat, la memòria és molt important, saber d'on venim i evitar repetir els mateixos errors. En el cas de la Frederica Montseny suposa reivindicar una figura desconeguda, com a la nostra història ho són totes les dones que han tingut un paper rellevant a la política: no n'hi ha cap que tingui un mínim de presència en l'imaginari col·lectiu de la nostra societat. És un deute prioritzar aquest tipus de projectes i reivindicar figures com la de Montseny, una dona excepcional."

Miriam Porté, productora de la pel·lícula

 

 

Anar al contingut