Filla d'anarquistes catalans i fidel a aquesta ideologia fins a la mort, Frederica Montseny va néixer l'any 1905 a Madrid on els seus pares, Joan Montseny i Teresa Mañé, més coneguts com Federico Urales i Soledad Gustavo, vivien desterrats a causa de les seves idees i activitats llibertàries.
 

Impulsiva, revolucionària i des de ben jove darrere d'unes gruixudes ulleres, Frederica Montseny va ser educada a casa per la seva mare. Als 17 anys va començar a col·laborar en publicacions anarquistes i es van editar les seves primeres novel·les amb una important dosi d'ideologia llibertària que portava a dins des de petita.

Frederica Montseny es va afiliar a la CNT l'any 1923.


L'any 1923 s'afilia a la CNT, participa en mítings del sindicat on comença a destacar pel seu caràcter temperamental, que l'acompanya en els seus viatges arreu de l'Estat per fer propaganda de les seves idees.

L'any 1931, en lluita interna que patia la Confederació, va donar suport a la FAI on representava el grup anarquista més purista enfront dels trentistes partidaris de la col·laboració amb el règim polític.
 

Primera dona ministra a Espanya i Europa 

Quatre mesos després de l'esclat de la Guerra Civil espanyola arribarà un dels moments més crítics de la seva vida. Enmig de pressions en tots sentits, Frederica Montseny accepta el càrrec de ministra de Sanitat que li ofereix Largo Caballero. Es convertirà així en la primera dona que a Espanya i també a Europa accedeix a una cartera ministerial. Després diria que és de l'única cosa de què es penedia de la seva vida i que ho va fer perquè, tot i que anava en contra dels seus ideals anarquistes, era una altra manera d'estar mobilitzada en la guerra fratricida que vivia el país.

Com a ministra de Sanitat va aprovar una llei d'avortament, es va difondre per primera vegada a Espanya l'ús d'anticonceptius, es va obrir el primer centre de rehabilitació de drogoaddictes i va fer una campanya en què oferia casa a les prostitutes i la possibilitat de canviar d'ofici.

Frederica Montseny va ser ministra de Sanitat amb Largo Caballero.

 

L'exili a França

Després va arribar l'exili. Frederica Montseny va travessar la frontera amb una filla de cinc anys i un fill de set mesos. Va deixar enrere tot el que tenia i el poc que es va endur es va quedar en el cotxe que li van confiscar a la frontera. Després de passar per la presó, es va instal·lar amb el seu company Germinal Esgleas a Tolosa de Llenguadoc en un pis petit d'un barri obrer, on va viure fins que es va traslladar a una residència.

A Tolosa va seguir escrivint i va continuar sent una de les principals líders de la CNT, que ella volia totalment apolítica. Des del restabliment de la democràcia, Frederica Montseny va fer diverses visites a Espanya per participar en manifestacions, actes commemoratius dels sindicats i per presentar el seu llibre de memòries "Mis primeros 40 años". Mai no va voler abandonar Tolosa tot i que vivia, ella deia, amb els peus a França i el cor a Espanya.

Va morir el 14 de gener del 1994 i va ser enterrada al mateix cementiri que el seu company i la seva filla, morta de càncer.
 

Anar al contingut