S'estrena "Ciutats a contrallum"

Un documental sobre la destrucció en la dècada dels 90

Divendres 16 de desembre es va estrenar als Cinemes Girona "Ciutats a contrallum", un documental de Francesc Relea sobre Medellín, Sarajevo, Beirut i Kigali, quatre ciutats que havia conegut fa vint anys, quan era corresponsal del diari "El País". En aquell temps aquestes quatre urbs eren escenaris de la més aferrissada violència. A través del documental, Relea en mostra ara una cara nova amb les històries dels seus ciutadans, que han sabut afrontar el present amb esperança. Francesc Relea i la productora Isabel Jubert presentaran les projeccions de divendres i dissabte. L'estrena forma part del cicle LATcinema.

La pel·lícula ha participat aquest any a Seminci, la 61 Setmana Internacional de Cine de Valladolid, en la secció DOC.España, va estar seleccionada per la mostra "Docs for Sale" de l'última edició d'IDFA, el Festival Internacional de Documentals d'Amsterdam, i és candidata als IX Premis Gaudí 2017 en la categoria de millor pel·lícula documental. És una producció de What's Up Doc, Otrocuento i Arena Comunicación Audiovisual en coproducció amb Televisió de Catalunya, TVE i Señal Colombia-RTVC.

Sinopsi
"Ciutats a contrallum" és una pel·lícula documental que cartografia l'ànima de quatre ciutats, el nom de les quals evoca destrucció i dolor. Fa dues dècades eren un infern, ara mostren al món el que significa la resiliència, la capacitat de ressorgir de les seves cendres.

El passat va ser la violència del narcoterrorisme a Medellín, el setge a Sarajevo, el camp de batalla de Beirut i el genocidi de Kigali i Ruanda. Avui mirem la transformació d'aquestes ciutats a través d'alguns dels seus habitants i descobrim que hi ha molt més que un canvi de cara. Les històries dels protagonistes exemplifiquen la capacitat de l'ésser humà de superar obstacles, de renéixer amb més força, vitalitat i optimisme.

El hip-hop a Medellín, el cinema a Sarajevo, la marató a Beirut i el ciclisme a Kigali són molt més que activitats lúdiques. Avui són instruments del mapa urbà, que es dibuixa dia a dia en els nous temps de pau i reconstrucció.

 

Fitxa tècnica i artística:

Direcció i guió: Francesc Relea
Producció  executiva What's Up Doc: Isabel Jubert
Producció executiva TVE: Andrés Luque
Producció executiva TVC: Jordi Ambròs
Direcció de fotografia: Alfonso Moral, Leonardo Castaño i Jordi Figueras
Música: Javier Rodero

Anar al contingut