Miradasdoc 2017 selecciona "Oleg y las raras artes"

Un documental d'Andrés Duque

"Oleg y las raras artes", d'Andrés Duque, serà present al Miradasdoc que se celebra del 31 de gener a l'1 de febrer, a Tenerife (Les Illes Canaries), en la categoria nacional. El festival defensa la realització del documental com "el cine de realitat, un temps i un espai per a l'observació sense límits i per a la immersió en els intríngulis del present, un despertador de consciències".

El documental d'Andrés Duque és sobre la figura del compositor i pianista Oleg Nikolaevitx Karavaitxuk, que amb 89 anys, continua sent una figura controvertida i enigmàtica per a la cultura russa. Però qui és aquest home que sembla tret d'un conte de Gogol? És potser un servent del tsar Nicolau II, a qui va ser confiat el piano del palau per mantenir viu l'esperit d'altres temps? Això és el que intenta esbrinar el documental. Oleg Karavaitxuk veu com el món clàssic, un món que mira amb nostàlgia, s'esvaeix i és substituït per una societat que viu únicament per sentir-se còmoda. Creu que la música clàssica morirà perquè avui en dia, la música es fa només per agradar. Aquest mestre de la improvisació ha compost al llarg de la seva vida al voltant de 200 bandes sonores de pel·lícules soviètiques. Als set anys, ja era un prodigi del piano. Protegit per Stalin, va ser posteriorment censurat i silenciat pel règim fins als anys 80, silenci que Karavaitxuk ha recopilat en quadernets durant molts anys. Oleg és l'únic compositor a Rússia que entra a l'Hermitage per tocar el piano imperial i compon, o com diu, deixa que la música flueixi al seu cap per després interpretar-la. Per Karavaitxuk, "tot instrument musical ha d'explicar la seva història. La història de Rússia està en cada nota d'aquest piano". Karavaitxuk desafia, amb el seu art, la identitat del seu país transformant-se i reinventant-se a cada instant.

El documental d'Andrés Duque va guanyar el premi Talents al Festival de Cinema d'Autor de Barcelona al millor director, el Gran Premio de Punto de Vista a la millor pel·lícula al Festival Internacional de Cine Documental de Navarra, i dos premis més al Festival Internacional de Films Documentaires (Cinéma Réel) a París: la menció especial al premi  International de la Scam i el premi a millor banda sonora. Tots, l'any 2016. És una producció d'Intropía Media, Estudi Playtime i Lluís Miñarro amb la col·laboració de Televisió de Catalunya.

 

Fitxa tècnica i artística:

Direcció i guió: Andrés Duque
Producció executiva: Tània Balló, Marta Andreu, Lluís Miñarro i Serrana Torres
Intèpret: Oleg Karavaitxuk
Producció delegada TVC: Jordi Ambròs
Direcció de fotografia: Jimmy Gimferrer
Música original: Oleg Karavaitxuk
Muntatge: Fèlix Duque
So directe: Boris Alekseev

 

Anar al contingut