"La mort de Lluís XIV" i "Dead slow ahead" van recollir els premis Feroz

Lliurament de premis a "La mort de Lluís XIV" i "Dead slow ahead"

L'acte d'entrega de la quarta edició dels Premis Feroz es va fer la nit de dilluns 23 de gener. L'Associació d'Informadors Cinematogràfics d'Espanya va concedir el Premi Especial de l'Any a la pel·lícula d'Albert Serra "La mort de Lluís XIV", considerada un dels projectes més ambiciosos i radicals del director. El premi al millor documental, nou d'aquest any, va recaure en "Dead slow ahead", de Mauro Herce.

"La mort de Lluís XIV" va ser una de les pel·lícules més ben valorades en l'ultima edició del Festival de Canes, on es va presentar fora de competició. Jean-Pierre Léaud va ser llorejat amb la Palma d'Or d'Honor i Albert Serra va ser guardonat per l'acadèmia francesa amb el prestigiós premi Jean Vigo. Posteriorment, ha participat en els festivals de Jerusalem, Toronto, Nova York, Busan, Londres i Sevilla, on també ha recollit premis. El llargmetratge és una adaptació de les memòries de Saint-Simon sobre Lluís XIV, escrit per Thierry Lounas i pel mateix Albert Serra. La trama comença quan, després de tornar d'una cacera, el Rei Sol nota un fort dolor a la cama. És el debut d'una llarga agonia del rei més important de la història de França, que té una gangrena imparable i veu que els seus dies s'acaben. Lluís XIV, postergat al llit, ha d'organitzar la seva successió. La seva dona, madame de Maintenon, el seu fill Lluís XV i el metge Fagon miren d'amagar-lo del públic per preservar el futur del país. És una producció d'Andergraun Films, Capricci Film, Rosa Filmes i Bobi Lux, amb la col·laboració de Televisió de Catalunya i ARTE, i amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

"Dead slow ahead" és una coproducció de Nanouk Films i El Viaje Films, Bocalupo Films i Televisió de Catalunya. Retrata un viatge revelador i hipnòtic a bord del vaixell de càrrega Fair Lady, que travessa l'oceà. Els mariners que el tripulen, gairebé tots filipins, viuen envoltats per un món deshumanitzat i totalment industrialitzat del qual sembla que siguin simples engranatges. El ritme hipnòtic de la seva feina revela com el moviment continu de la maquinària devora els treballadors: els últims gestos de comerç dels vells mariners desapareixen sota el ritme mecànic i impersonal del neocapitalisme del segle XXI. Potser és un vaixell a la deriva, o potser només l'últim exemple d'una espècie en perill d'extinció. La cinta va guanyar l'any 2015 el premi especial del jurat del Cineasti del presente, a Locarno; el premi a la millor òpera prima i premi del jurat universitari del DocLisboa, a Portugal; el premi de la Secció Oficial Opus Bonum al millor documental mundial de l'International Documentary Film Festival Jilhava, de la República Txeca, i el premi al millor muntatge del Janela Internacional de Cinema do Recife, al Brasil. I l'any 2016 va  aconseguir, entre altres reconeixements, el premi a la millor pel·lícula al Festival International de Cine de Las Palmas de Gran Canària i el premi a la millor pel·lícula internacional a l'Ann Arbor Film Festival, als Estats Units.

 

Anar al contingut