"Joana Biernès", "sexo, maracas y chihuahuas" i "Oleg y las raras artes"

Tres produccions destacades de la setmana

Després de set dies de festival, el Docsbarcelona va donar a conèixer diumenge, 29 de maig, el palmarès de l'edició d'enguany. El Premi Docs&Teens va ser per a "Joana Biarnés, una entre tots", d'Òscar Moreno i Jordi Rovira. El documental ens introdueix en la vida de la fotògrafa Joana Biarnés, la primera fotoperiodista dona d'Espanya que va triomfar en un món dominat pels homes i va superar els perjudicis de l'època. El documental narra en primera persona la vida d'aquesta apassionant dona que als anys 80 va plantar la càmera desenganyada del periodisme sensacionalista que es feia en l'època per obrir un restaurant a Eivissa. És una producció de REC Videoproduccions en coproducció amb Televisió de Catalunya i TVE.

A més, divendres 3 de juny es va estrenar als cinemes el documental de Diego Mas "Sexo, maracas y chihuahuas", un "biopic" alegre i glamurós sobre la increïble vida de Xavier Cugat, un home nascut a Girona que es va convertir en el director d'orquestra de la sala de festes més prestigiosa de Hollywood. Es va relacionar amb la flor i nata d'aleshores, com Charles Chaplin, Rodolfo Valentino, Greta Garbo, Frank Sinatra i, a més de músic, va ser empresari d'èxit i dibuixant de tires còmiques del diari "Los Angeles Times". És una producció de Minimal Films, Televisió de Catalunya i TVE.
 
D'altra banda, el cine experimental i de vanguarda es va citar a la Corunya. La setena Mostra de Cinema Periférico, que es va celebrar de l'1 al 5 de juny, dedicava el certamen d' aquest any als "nous impressionistes".  Al voltant d'aquesta temàtica van girar els diferents llargmetratges escollits per aquesta edició. El cineasta Andrés Duque també va visitarar el certamen gallec per presentar un "Special Screening" de la seva última pel·lícula "Oleg y las raras artes". El compositor i pianista Oleg Nikolaevitx Karavaitxuk, als 89 anys, continua sent una figura controvertida i enigmàtica per a la cultura russa. Però qui és aquest home que sembla tret d'un conte de Gogol? És potser un servent del tsar Nicolau II, a qui va ser confiat el piano del palau per mantenir viu l'esperit d'altres temps? Això és el que intenta esbrinar el documental. El documental d'Andrés Duque va guanyar el premi Punto de Vista a la millor pel·lícula al Festival Internacional de Cine Documental de Navarra el febrer d'enguany; dos premis al Cinéma du Réel (el premi International de la Scam i el premi a millor banda sonora) que es va celebrar al març a París, i el premi Talens D'A 2016 al millor director al Festival Internacional de Cinema d'Autor de Barcelona. És una producció d'Intropía Media, Estudi Playtime i Lluís Miñarro amb la col·laboració de Televisió de Catalunya.
 
Anar al contingut